Hogyan távolítható el a vírusos szemölcs?

2021. május 3.

Kapcsolódó tünetek:

Tyúkszem, szemölcs

A legtöbb szemölcs általában nem okoz komoly panaszokat, és előfordul, hogy magától eltűnik. Ilyen esetben semmi ok a szemölcs orvosi eltávolítására. Ha azonban recept nélküli szerek használatával nem tudjuk elmulasztani, egyeztessünk egy bőrgyógyásszal a számunkra megfelelő eltávolítási módról.

Hogyan távolítható el a szemölcs?

Hogyan távolítható el a szemölcs?

Hogyan lehet eltávolítani a szemölcsöt?

Savakkal

A szemölcsök eltávolításához különböző savakat lehet használni, melyekkel lágyítani lehet a szemölcs felső rétegén. Erre a célra a legtöbb esetben szalicilsavat szoktak használni, de a tejsav is hasonlóan hatékony. Amennyiben az arcunkon található lapos szemölcsöktől szeretnénk megszabadulni, akkor A-vitamin-savval ajánlott próbálkozni, amit számos patikában kapható oldat, krém vagy sebtapasz tartalmaz. Ezeket recept nélkül is meg lehet vásárolni. Alkalmazásuk előtt természetesen mindig olvassuk át a használati utasítást, hiszen abba pontosan le van írva, hogy hányszor és milyen módon használható az adott termék. A krémek és oldatok általában több héten át alkalmazandók az érintett területen, míg egy sebtapasszal akár pár nap folyamatos hordás után is elérhetjük a célunkat.

A savaknak köszönhetően felpuhulnak a szemölcs rétegei, melyeket így óvatosan el lehet távolítani, például egy speciális reszelővel. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a körülötte található ép bőrt ne sértsük meg, ellenkező esetben ezekbe az apró sérülésekbe is bejut a vírus, így ott is keletkezhet egy újabb szemölcs.

Fagyasztással (krioterápia)

Az orvos fagyasztással is eltávolíthatja a szemölcsöt. Ennél az eljárásnál folyékony nitrogént juttat az érintett területre, majd annak elpárolgása során extrém hideg keletkezik, ami tönkreteszi a szemölcs felső rétegét. A fagyasztást többször meg kell ismételni ahhoz, hogy végleg eltűnjön a szemölcs, de az egyes alkalmak között el kell telnie legalább egy hétnek.

Ez az eljárás nem minden esetben ajánlott, diabéteszes láb, illetve perifériás artériás betegségben szenvedők esetén nem alkalmazható.

A fagyasztást egyébként nem minden esetben orvos végzi. Már kaphatóak olyan vény nélkül is kiváltható készítmények, melyekkel otthon is kezelésbe vehetjük a szemölcsöt.

Lézerterápia

Akár lézerrel is el lehet távolítani a szemölcsöt, de ezt akkor ajánlják, ha nagyon sok van belőlük vagy nagyon mélyen van a szemölcs gyökere. Minél előbb megyünk el egy ilyen kezelésre, annál sikeresebb lesz, ugyanis a szemölcsnek nem lesz elegendő ideje, hogy bejusson a mélyebben található bőrrétegekbe.

Házi praktikák

Számos gyógynövényről állítják, hogy hatékonyan kezeli a szemölcsöt. Az egyik legelterjedtebb a vérehulló fecskefű, aminek a leve állítólag eltávolítja a szemölcsöt, ha naponta többször bekenjük vele az érintett területet. Hasonlóan hatékony a gyermekláncfű, aminek nedvével szintén kezelésbe lehet venni a szemölcsöt.

A természetgyógyászok sok esetben a teafaolaj vírusellenes erejében is bíznak. Azt higított formában kell felkenni a szemölcsre, méghozzá naponta többször.

HPV fertőzés férfiaknál

HPV fertőzés férfiaknál

A humán papillomavírus (HPV) az egyik leggyakoribb kiváltója a méhnyakráknak. De nem csak a nőkre jelent veszélyt, hiszen a szájban és a gégében is alakulhatnak ki daganatok, így a férfiak is rizikónak vannak kitéve.

HPV fertőzés nőknél

HPV fertőzés nőknél

A humánpapiloma-vírusnak (azaz a HPV-nek) több mint 200 fajtája létezik, melyek közül az alacsony kockázatúak szemölcsöket és kellemetlen condylomákat okozhatnak, míg a magas kockázatúak következtében akár rák is kialakulhat.

Miért alakul ki a tyúkszem?

Miért alakul ki a tyúkszem?

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a lábunkon kialakul valahol egy bőrkeményedés. Ennek számos oka lehet, ebből egy a tyúkszem, mely elnevezés nem ugyanazt takarja a köznyelvben és az orvosi nyelvben. Az alábbiakban az orvosi elnevezéstan szerinti tyúkszemről beszélünk majd.

Házi gyógymódok szemölcsre

Házi gyógymódok szemölcsre

A humán papillomavírus, amely a legtöbb szemölcsöt okozza, a bőr repedésein keresztül jut általában a bőrbe. Általában a szemölcsök nem múlnak el maguktól, ugyanakkor számos otthoni kezelés létezik a kezelésükre.

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Szemölcs eltávolítása és kezelése

Hogyan távolíthatja el és kezelheti ezt a kelletlen vírus okozta kinövést?

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában