Hogyan támogassuk az epét?

Hogyan támogassuk az epét?

Kapcsolódó tünetek:

Az epe aranysárga, enyhén lúgos folyadék, melyet a májsejtek választanak ki a májban. Az emberi szervezet az epehólyagban tárolja az epét az étkezések közt, melyet az evés alatt alatt a patkóbélbe bocsát.

Az epe összetevői közül az epesavak a zsírok emésztését szolgálják. Fontos tudni, hogy, az epe 80%-át víz alkotja, ezért sem mellékes, mennyi vizet iszunk meg egy nap. Az epehólyagban raktározódó epéből a víz nagy része felszívódik. Az epehólyagban a sűrűsödő epéből elkülönülő anyagokból epekövek képződhetnek.

Amikor az epe támogatásáról beszélünk, tulajdonképpen a máj, a májfunkciók támogatásáról van szó.

A legfontosabb májvédők

Máriatövis: a legszélesebb körben ismert és leghatásosabb májvédő növény. Fő hatóanyagai az úgynevezett flavonoglikánok, melyek segítik a májsejtek osztódását, regenerációját és általános sejtvédő hatással bírnak.

A növény kivonatából sokféle termék készül: vény nélkül kapható tabletták, kapszulák, teák. Komolyabb esetekben orvosi kezeléseknél használják injekciók, infúziók formájában.

Articsóka: fontos májvédő növény. Legfőképp a levelét használják, néha a gyökerét. Keserűanyagok, flavonoidok vannak benne. Hatásaiból ki kell emelni a májsejt-regeneráció elősegítését, illetve az epefolyadék-termelés fokozását. Serkenti az epeelfolyást, és az epehólyag összehúzódását. Szélhajtó, görcsoldó, étvágyserkentő hatása közismert.

Az articsóka tea a növény leveléből készül. Az articsóka nyersen salátákhoz, illetve köretként is fogyasztható. Az articsókát tartalmazó patikai készítmények hosszú távon is szedhetők, viszont máj- és epeúti gyulladás, és veseelégtelenség fennállása esetén kerülni kell a fogyasztását.

Epeproblémák enyhítésére kiváló még:

  • az apróbojtorján,
  • az aranyvesszőfű,
  • a csipkerózsa,
  • a gyujtoványfű
  • és a szagos müge is.

Májvédő teák

A patikákban vény nélkül kapható, májvédő teák legfőbb hatóanyaga a máriatövis termése, ezen kívül számos gyógynövényt tartalmaznak. Ezek a teakeverékek a máj-, epe-, és bélpanaszok kiegészítő kezelésére szolgálnak.

A teákat a májműködés serkentése céljából egészséges emberek is fogyaszthatják. Várandósság, illetve szoptatás idején kezelőorvosi konzultáció szükséges azt illetően, fogyasztható-e a tea, illetve szükséges-e egyáltalán a készítmény fogyasztása. Epehólyag-gyulladásban, epekövességben szenvedőknek nem javasolt ilyen termékek fogyasztása, mint ahogyan gyermekeknek sem.

2016. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek