Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

2016. szeptember 1.

5 hasznos tudnivaló, hogy bélflórája egészséges maradjon!

Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

Az antibiotikum kúra nem csak a betegséget okozó baktériumokat írtja ki, de kárt tesz az egészséges bélflóránkban is, amelynek helyreállítását nem szabad elhanyagolni!

1. Antibiotikumot csak indokolt esetben!

Az antibiotikum-kezelés egyáltalán nem veszélytelen, az orvosnak minden esetben mérlegelnie kell, hogy feltétlenül szükséges-e a gyógyuláshoz, a komoly mellékhatások ismeretében. Ha elkerülhetetlen az antibiotikum szedése, segítenünk kell szervezetünket hasznos baktériumaink támogatásával.

2. Ha belekezdtünk, csináljuk végig!

Ha antibiotikumot kapunk valamilyen betegség leküzdésére, nagyon fontos, hogy szedjük be a teljes, felírt adagot, még akkor is, ha pár nap elteltével már sokkal jobban vagyunk!  Ha ugyanis nem vesszük be a szükséges adagot, elősegíthetjük az úgynevezett antibiotikum-rezisztens fajok kialakulását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

3. Mindig szedjünk probiotikumot antibiotikum-kúra esetén!

A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely immunrendszerünk stabilitásáért felel. Kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben, ám ha megsérül, nem tudja teljes mértékben ellátni a feladatát. Ennek jele lehet, hogy egyik betegségből a másikba esünk, fertőzéseket szedünk össze.  Minden antibiotikum kúrát követően gondoskodnunk kell hasznos baktériumaink újratelepítéséről, az életben maradtak visszaerősítéséről! A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel a bélflóra egyensúlya helyreáll, és így újra beindul annak egészséges működése.

Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

4. Milyen formában válasszuk a probiotikus készítményeket?

A kapszulás, tablettás, por vagy folyadékban oldott formátumú probiotikumok mindegyike hatékony, leginkább az egyéni ízlés határozza meg, melyiket tartjuk könnyebben fogyaszthatónak. Ezek a készítmények szárított baktériumokat tartalmaznak, amelyek alvó fázisban vannak és ha megfelelő környezetbe (a beleinkbe) kerülnek, akkor újra felélednek és szaporodni kezdenek. Érdemes a probiotikumot már az antibiotikum-kezelés során szedni, így megelőzhető a nem kívánt bélflóra károsodás.

5. Táplálkozzunk probiotikusan!

A probiotikumot is tartalmazó ételek elsősorban a fermentált, erjesztett vagy probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek. Ezek közé tartozik a joghurt, a kefir, az érett sajtok, a savanyú káposzta. Kerüljük az emésztést megterhelő, zsíros, cukros, fehérlisztes ételeket és mindent, ami többszörösen feldolgozott, túlfinomított! Támogassuk szervezetünk regenerálódását sok folyadékkal és rostban, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással!

  • + 1 tipp: Probiotikum mellé prebiotikum

A probiotikumok hatásának erősítésére prebiotikumokra is szükség lehet. A kettő együtt szabályozza a bél baktériumflóráját, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, és a bélflóra egészségének biztosítása révén helyreállítja az emésztést.

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!