Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

2016. szeptember 1.

5 hasznos tudnivaló, hogy bélflórája egészséges maradjon!

Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

Az antibiotikum kúra nem csak a betegséget okozó baktériumokat írtja ki, de kárt tesz az egészséges bélflóránkban is, amelynek helyreállítását nem szabad elhanyagolni!

1. Antibiotikumot csak indokolt esetben!

Az antibiotikum-kezelés egyáltalán nem veszélytelen, az orvosnak minden esetben mérlegelnie kell, hogy feltétlenül szükséges-e a gyógyuláshoz, a komoly mellékhatások ismeretében. Ha elkerülhetetlen az antibiotikum szedése, segítenünk kell szervezetünket hasznos baktériumaink támogatásával.

2. Ha belekezdtünk, csináljuk végig!

Ha antibiotikumot kapunk valamilyen betegség leküzdésére, nagyon fontos, hogy szedjük be a teljes, felírt adagot, még akkor is, ha pár nap elteltével már sokkal jobban vagyunk!  Ha ugyanis nem vesszük be a szükséges adagot, elősegíthetjük az úgynevezett antibiotikum-rezisztens fajok kialakulását.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

3. Mindig szedjünk probiotikumot antibiotikum-kúra esetén!

A bélflóra apró baktériumok stabil közössége, amely immunrendszerünk stabilitásáért felel. Kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben, ám ha megsérül, nem tudja teljes mértékben ellátni a feladatát. Ennek jele lehet, hogy egyik betegségből a másikba esünk, fertőzéseket szedünk össze.  Minden antibiotikum kúrát követően gondoskodnunk kell hasznos baktériumaink újratelepítéséről, az életben maradtak visszaerősítéséről! A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel a bélflóra egyensúlya helyreáll, és így újra beindul annak egészséges működése.

Hogyan regenerálja szervezetét antibiotikum kúra esetén?

4. Milyen formában válasszuk a probiotikus készítményeket?

A kapszulás, tablettás, por vagy folyadékban oldott formátumú probiotikumok mindegyike hatékony, leginkább az egyéni ízlés határozza meg, melyiket tartjuk könnyebben fogyaszthatónak. Ezek a készítmények szárított baktériumokat tartalmaznak, amelyek alvó fázisban vannak és ha megfelelő környezetbe (a beleinkbe) kerülnek, akkor újra felélednek és szaporodni kezdenek. Érdemes a probiotikumot már az antibiotikum-kezelés során szedni, így megelőzhető a nem kívánt bélflóra károsodás.

5. Táplálkozzunk probiotikusan!

A probiotikumot is tartalmazó ételek elsősorban a fermentált, erjesztett vagy probiotikus kultúrát tartalmazó élelmiszerek. Ezek közé tartozik a joghurt, a kefir, az érett sajtok, a savanyú káposzta. Kerüljük az emésztést megterhelő, zsíros, cukros, fehérlisztes ételeket és mindent, ami többszörösen feldolgozott, túlfinomított! Támogassuk szervezetünk regenerálódását sok folyadékkal és rostban, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozással!

  • + 1 tipp: Probiotikum mellé prebiotikum

A probiotikumok hatásának erősítésére prebiotikumokra is szükség lehet. A kettő együtt szabályozza a bél baktériumflóráját, fokozza a szervezet természetes ellenálló képességét, és a bélflóra egészségének biztosítása révén helyreállítja az emésztést.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!