Hogyan ne legyen káros a fogyókúra?

2020. október 7.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Életében minimum egyszer mindenki megpróbálkozik a diétázással, hogy megszabaduljon a plusz kilóktól. Ezzel nincs is semmi baj, viszont annak érdekében, hogy ne károsítsuk a fogyókúra során a szervezetünket, oda kell figyelnünk néhány fontos dologra.

Hogyan ne legyen káros a fogyókúra?

Hogyan ne legyen káros a fogyókúra?

#1 – Kalóriadeficit

Ahhoz, hogy sikerüljön leadnunk pár kilót, a felhasznált kalóriánál kevesebbet kell bevinnünk a szervezetünkbe, ellenkező esetben nem fogjuk elérni a célunkat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne együnk, hiszen amennyiben túlságosan nagy ez a kalóriadeficit, akkor nagymértékben gyengül az immunrendszerünk, a testünk pedig a szükséges energiát az izmoktól veszi el, aminek eredményeként le fog épülni az izomzatunk.

#2 – Folyadékbevitel

A folyadékbevitelre szintén fokozottan kell figyelnünk annak érdekében, hogy ne legyen káros a fogyókúra. Naponta 2-3 liter folyadékot kell elfogyasztanunk, ugyanis ezáltal felgyorsul az anyagcserénk, továbbá ez az emésztésünket is támogatjuk. Sőt mi több, még az éhségérzetünk is csökken. Természetesen arra is kell figyelnünk, hogy kalóriamentes folyadékokat fogyasszunk, azaz vizet vagy cukrozatlan teát.

#3 – Megfelelő szénhidrátok

Az édességek mellett a szokványos gabonatermékek (tészta, fehér kenyér) is gyorsan felszívódó cukrokat tartalmaznak, melyek súlyos vércukorszint-ingadozásokhoz vezethetnek, ami rossz hatással lehet az anyagcserénkre. Az egészséges fogyókúra érdekében zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű termékekből vigyük be a szervezetünkbe a szükséges szénhidrátokat.

#4 – Zöldség és gyümölcs

A zöldségekben és gyümölcsökben rengeteg tápanyag található, így ezeket rendszeresen ajánlott fogyasztani. Főleg a zöldségeknek van az az előnyük, hogy kevés bennük a kalória, így lassabban rakódnak le a csípőnkön, továbbá rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaznak, melyek segítik az egészséges fogyást, és megelőzhetik számos krónikus betegség kialakulását.

#5 – Zöldség és teljes kiőrlésű gabona

Az élelmi rostok nem csak gyorsabban eltelítenek minket, a rostban szegény élelmiszereknél, de még a bélrendszerünkre és az anyagcserénkre is jótékony hatással vannak. Az egészséges fogyás érdekében fokozottan kell figyelnünk arra, hogy teljes kiőrlésű gabonákból készült termékeket, rostban gazdag élelmiszereket, hüvelyeseket, burgonyát és magokat fogyasszunk.

#6 – Hal és hús

A kiegyensúlyozott étkezéshez hozzátartozik a hal és a hús fogyasztása is, azonban ezt mértékkel tegyük, méghozzá hetente egyszer vagy kétszer. Több kutatás is kimutatta már, hogy szoros összefüggésben áll a húsfogyasztás például a szív- és érrendszeri betegségekkel és a rákkal. Célunk elérése érdekében lehetőleg zsírszegény húsokat és halakat fogyasszunk.

#7 – Tejtermékek

Mivel fontos, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezzünk, a tejtermékek sem hiányozhatnak étrendünkből. Ezekben rengeteg fehérje, zsír és a testünk számára fontos anyag található. A hússal ellentétben rendszeresen fogyasszunk tejtermékeket, ami azt jelenti, hogy a sajt, a joghurt és a tej ne hiányozzanak a mindennapi étkezésünkből, lehetőleg ezekből is a zsírszegény változatokat preferáljuk.

#8 – Egészséges zsírok

Míg zömében zsírszegény ételeket ajánlott magunkhoz venni, a zsírról sem szabad teljesen lemondanunk, hiszen erre is szüksége van a szervezetünknek. Tény, hogy nem szabad belőle túl sokat ennünk, hiszen sok benne a kalória, viszont az esszenciális zsírsavakra szükségünk van. Ezeket az egészséges zsírokat leginkább halfogyasztással érdemes bevinni a szervezetünkbe.

Kerülje őket! Ez az 5 leghizlalóbb nyári étel

Nyáron sokszor észre sem vesszük, hogy több kalóriát viszünk be, mint általában. Íme, a nyár 5 leghizlalóbb étele!

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

Egyre csak közeledik a nyári kánikula, amikor az idő nagy részét legszívesebben a strandon töltenénk. Ehhez azonban sokan még meg szeretnénk szabadulni a plusz kilóktól.

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

Hogyan számol és mit mutat a testtömegindex?

A testtömegindexet – angolul Body-Mass-Index (BMI) – az egészséges testsúly, az elhízottság, illetve a soványság meghatározására szokás használni. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk, hogyan kell kiszámolni, illetve hogy pontosan mi ennek az értéknek a jelentése.

Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Vegán étrend – Érvek és ellenérvek

Noha egyre népszerűbb a veganizmus, továbbra is sokan furcsán néznek a vegán életmódot folytató személyekre. Számos előítélet él az emberekben, így most összeszedtük ezen életforma előnyeit és hátrányait, bízva abban, hogy így nő a tolerancia.

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Egészséges karácsonyi menü dietetikusok szemével

Mennyire táplálkozunk helyesen az ünnepek alatt, és mit kell tennünk azért, hogy ne plusz kilókkal indítsuk a következő évet? Íme, a fő elvek.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában