Hogyan NE fázzunk meg?

2019. január 31.

Kapcsolódó tünetek:

orrfolyás

Körülöttünk mindenki köhög és szipog, mi pedig nem tudjuk, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk? Az alábbi tíz tipp ebben a segítségünkre lesz.

Hogyan NE fázzunk meg?

Hogyan NE fázzunk meg?

  1. Kézmosásnál ne feledkezzünk meg a hüvelyujjainkról!

Ki gondolná, de sokan elfelejtik rendesen megmosni a hüvelykujjukat, pedig rendkívül gyakran használjuk. Például az okostelefonunk kezelésénél, melynek képernyője bizonyítottan tele van baktériumokkal.

  1. Ne tegyük a táskánkat a földre!

Leginkább közösségi terekben nem ajánlott a földre tenni a táskát, nem beszélve a mosdók padlójáról… A földön hemzsegnek a baktériumok, melyeket a retikülünkkel együtt hazaviszünk, majd az otthonunkban szétszórunk. Táskánkat inkább akasszuk egy kampóra vagy egy széktámlára, ha pedig egyszer mégis úgy alakulna, hogy le kell tennünk a földre, akkor fertőtlenítsük le, mielőtt a lakásunkban lerakjuk valahova.

  1. Ne érjenek egymáshoz a fogkefék!

A szánkban rengeteg baci található, melyek fogmosás következtében rátapadnak a fogkefére. Épp ezért ajánlott egymástól távol tartani a keféket, főleg, ha valaki már beteg a családban.

  1. Fertőtlenítsük le a fiókok fogantyúit!

A legtöbben gondolnak az ajtókilincsek fertőtlenítésére, viszont sokkal több fogantyú található az otthonunkban, melyekről megfeledkezünk. Normális esetben elegendő hetente egyszer letörölni ezeket, azonban ha beteg van a háznál, akkor ajánlott naponta fertőtleníteni.

  1. Hagyjuk az ajtó előtt a cipőnket!

A cipőnk talpán rengeteg bacilus tapad meg, ezeket pedig bevisszük az otthonunkba, amivel nagy veszélynek tesszük ki például a mászó kisgyerekeket.

  1. Ne az íróasztalunknál ebédeljünk!

A mikrobiológusok szerint a munkahelyi íróasztalunkon százszor több baktérium található, mint a WC-ülőkén. Épp ezért inkább az ebédlőben étkezzünk, asztalunkat pedig fertőtlenítsük gyakrabban.

  1. Ne vigyük a mobilunkat a mosdóba!

Ennek talán a férfiak örülnek a legkevésbé, azonban tényleg jobban tesszük, ha az okostelefonunk nélkül megyünk a mosdóba. Ellenkező esetben rendkívül nagy annak az esélye, hogy ürülék kerül a mobilunkra.

  1. Mindig legyen otthon joghurt!

Egy kanadai kutatás szerint a joghurtban található probiotikumok segíthetnek megakadályozni a felső légúti megbetegedések kialakulását. A leghatásosabb, ha sötét bogyókkal, például áfonyával fogyasztjuk, utóbbi ugyanis erősíti az immunrendszert.

  1. Legalább két hetente cseréljünk ágyneműt!

Valóban fárasztó az állandó ágynemű- és törülköző csere, azonban szükséges, ugyanis a különféle bacilusok rendkívül jól érzik magukat ezekben a textilekben. Épp ezért javasoljuk a két heti vagy akár heti ágyneműcserét. Ne felejtsük el, hogy a kórokozók 60 fokon pusztulnak csak el.

  1. Párásítsunk!

A száraz levegőtől kiszáradnak a nyálkahártyáink, amitől sokkal könnyebb dolguk van a bacilusoknak. A levegő páratartalma mindig 35 és 55 százalék között legyen, így csökken a megbetegedés esélye.

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

Szabad sportolni, ha megfáztunk?

A rendszeres mozgásnak számos pozitív egészségügyi hatása van. Közülük az egyik az immunrendszer erősítése és a védelem a betegségekkel szemben. De mit tegyünk, ha már megfáztunk? Így is jót tesz a napi edzés, vagy inkább hagyjunk ki pár alkalmat?

Hogy kell helyesen orrot fújni?

Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Lassan, de biztosan elérkezik a megfázások és az influenza szezonja, amikor rengeteg köhögünk, rossz a közérzetünk és állandóan az orrunkat fújjuk. Annak ellenére, hogy utóbbit mindenki csinálja, sokan mégsem ismerik a helyes módját.

A megfázás kezelése házilag

A megfázás kezelése házilag

A megfázással bátran szembenézhet és felveheti vele a harcot. Megfázás kezelése házilag? Segítünk, hogy minden rendben menjen: 11 ötletet is hoztunk!

orrfújástól kisebesedett orr

Orrfújástól kisebesedett orr? Ezt teheti ellene!

Megfázás esetén sokaknál okoz problémát a gyakori orrfújástól kisebesedett orr. Ez nem csak fájdalmas, de sajnos nem is szép, és előfordul, hogy elég lassan gyógyul. Mit tehetünk ellene?

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

Összes cikk Megfázás, influenza témában