Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodásról és a bőr feszességének megőrzéséről, a bőrápolásról olvashat.

terh301A terhesség során – a növekvő magzat és méhlepény miatt is – súlygyarapodással kell számolni, illetve ehhez hozzájöhet még az anya saját súlyának gyarapodása, mely sajnos igen komoly mértéket is ölthet. Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodás jellegzetességeiről és a bőr feszességének megőrzéséről olvashat.

A várandósság ideje alatt a súlygyarapodást az alábbi tényezők adják: a magzat, a növekvő méh súlya; a magzatvíz, a méhlepény, a szövetközti folyadék felgyarapodása; a megnövekedett vértérfogat, illetve az anya saját súlya is növekedhet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Speciális kozmetikumok

A növekvő méh akkor is jelentős helyet foglal el, ha az anya saját súlya nem is növekszik jelentősen. A második trimeszter közepétől kezdve felgyorsul a méh növekedése, ennek következtében a has bőre megnyúlik. Ha az anya saját súlya is jelentősen növekszik, akkor a folyamat még inkább a bőr megnyúlását okozhatja. A bőr rugalmasan tartása segíthet annak megelőzésében, hogy a szövetekben striaképződés induljon meg.

A bőr feszessége bőrápoló olajok segítségével őrizhető meg, melyek esetében a hangsúly a rendszeres használaton, és nem a márkán van: a kevésbé drága és márkás termékek is hatékonyak, ha rendszeresen használja őket. A rendszeresség napi egy-kétszeri használatot jelent.

A hasat reggel és este óvatosan át kell dörzsölni a terhességi csíkok elleni krémmel vagy olajjal, de a masszírozás semmiképp se legyen erőteljes, mert az a méh összehúzódásait provokálhatja.

Megfelelő életmód

A bőr feszességnek megőrzésében az ápoló kozmetikumokon kívül a bő folyadékfogyasztás, és a rendszeres testmozgás is segíthet. A rendszeres testmozgás egyes terhességi komplikációk esetében szövődményveszélyt hordozhat magában, ezért a testmozgással kapcsolatban mindig kérjen pontos felvilágosítást a nőgyógyászától. Az anya étrendje legyen tápláló, fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, a telítetlen zsírok fogyasztása is fontos a magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából.

A terhesség alatti súlygyarapodás általában a 40 hét alatt mintegy 9-10 kg körül van, ha az anya átlagos testalkatú, de persze ez nem jelent aranyszabályt. A hirtelen súlygyarapodás azonban minden esetben orvosi vizsgálatot igényel, hiszen felmerül, hogy fokozott ödémásodás áll a hátterében, mely komoly szervi elváltozásokra is utalhat.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Piros a baba popsija? Így kezelje!

Piros a baba popsija? Így kezelje!

A „piros-popsi-jelenség” okai, tünetei és kezelése.

Terhességi csíkok

A várandósság alatt a női test átalakuláson megy keresztül.

Babák bőrvédelme

Az újszülöttek, csecsemők bőre a felnőttekéhez képest jóval hidratáltabb, ugyanakkor érzékeny.