Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

2021. április 13.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás kezelése kiemelten fontos, hiszen ennek hiányában akár halálos kimenetelű is lehet. Akut pancreatitis esetén a betegeket kórházban ajánlott kezelni, súlyos esetben intenzív ellátásra van szükség. A folyadékpótlás és a fájdalomcsillapítás fontos részei a kezelésnek, továbbá az étkezési szokásokon is változtatniuk kell az betegeknek.

A heveny hasnyálmirigy gyulladás kezelése

Folyadékpótlás

Hasnyálmirigy gyulladás esetén a vérerekből a szövetekbe jut be folyadék, aminek következtében az erekben folyadékhiány alakul ki. Ennek hatására csökken a vérnyomás, ami egyes esetekben keringési elégtelenséghez, sőt, akár sokkos állapothoz is vezethet. Ezek elkerülése miatt nagyon fontos az infúzión keresztüli folyadékpótlás. Amennyiben az elektrolitok aránya is csökken, akkor ezeket szintén pótolni szükséges.

Gyógyszerek

Az erős, görcsszerű fájdalmak enyhítésére fájdalomcsillapító gyógyszereket szoktak kapni a betegek, de súlyos eseteknél az antibiotikumok szedése is javasolt. Az orvosok így próbálják megelőzni vagy kezelni a gyulladt hasnyálmirigy bakteriális fertőzését. Mivel heveny pancreatitis esetén vérrögök is képződhetnek, ennek megelőzésére indokolt alvadásgátlók adása is.

Étkezés

A hasnyálmirigy gyulladás enyhébb eseteiben törekedni kell a szájon keresztüli táplálás fenntartására. Súlyos pancreatitis esetén azonban intravénás folyadékterápiára és táplálásra van szükség. Amennyiben javulás következik be, akkor át lehet térni a szonda táplálásra. A szondát a beteg orrán vagy száján vezetünk le a gyomorba.  

Miután a betegek képesek ismét táplálkozni, eleinte kíméletes ételeket (kétszersült, tea…) kapnak. A zsíros élelmiszerek fogyasztása mindössze 2-3 héttel később engedélyezett, és akkor is csak kis mennyiségekben. Alkoholt fogyasztani értelemszerűen tilos.

Epekövek eltávolítása

Amennyiben epekövek okozták a hasnyálmirigy gyulladást, ezeket az ERCP (endoszkópos retrográd cholangio pancreatographia) módszerrel eltávolítják.

Műtét

Súlyos heveny hasnyálmirigy gyulladás esetén egy műtéti beavatkozás is szóba jöhet, főleg akkor, ha nagyon sok hasnyálmirigy szövet halt el a gyulladás következtében, ugyanis ilyenkor ezeket el kell távolítani.

A hasnyálmirigy gyulladás megelőzése

Az érintettek a legtöbb esetben úgy érzik, hogy hirtelen, a semmiből alakult ki a heveny hasnyálmirigy gyulladás, de valójában ez egy hosszabb folyamat, mely legtöbbször egy bizonyos életforma következménye. A pancreatitis megelőzése érdekében étkezzünk zsírszegényen, kerüljük az alkoholfogyasztást, továbbá kezeltessük az olyan betegségeket, mint a mellékpajzsmirigy túlműködése vagy a vér magas zsírtartalma.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

Magyarországon körülbelül 15.000 embert érint a crohn-betegség, mely egy ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan, krónikus gyulladásos betegség. Cikkünkből közelebbről is megismerhetjük a főbb tüneteket és kezelési módszereket.

Összes cikk Emésztőrendszer témában