Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót?

2020. május 5.

Kapcsolódó tünetek:

orrdugulás, orrfolyás

Az orrszívó porszívó a gyerekek és szülők közös rémálma, mely hangos és ijesztő. Pedig az egyik leghasznosabb találmány a kicsik egészségmegőrzésének érdekében.

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót

Hogyan kell megfelelően használni az orrszívót

Miért fontos az orrszívás?

A készülék használata nem veszélyes és nagyon hasznos. A csecsemők, de még akár az óvodáskorú kisgyerekek sem tudják kifújni az orrukat, mely súlyos szövődményekhez vezet. Az orrban felgyülemlett váladék betokozódik, elfertőzi az arcüreget és a hallójáratot, de akár a homloküregbe is feljuthatnak a baktériumok. Rendszeres orrszívásra nincs ugyan szükség, az eszközt inkább megfázásos váladék-eltávolítására használjuk, de egy-egy sírósabb nap végén a letapadt nyálka kiszívatása önmagában is segíthet. Betegség idején pedig akár óránként is ajánlott a gyerekek orrát szívni, mert légzésüket megkönnyítjük, és a fertőző váladékot is kiürítjük az arcüregből.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tippek a biztonságos orrszíváshoz

Az első és legfontosabb dolog az orrszívó porszívó használatában, hogy a gyermek biztonságos pozícióban legyen. Háton fekve, az ágy közepén vagy a földön, egy vastagabb szőnyegen a legjobb, ahonnan egy esetleges forgolódás alkalmával sem eshet le. A sírás hatalmas erő kifejtésére teszi képessé a kisbabákat, így ne lepődjünk, meg ha viszonylag nagy erővel kell tartanunk a kisgyermek lábát és kezét. Kezdetben akár mindkét szülő jelenléte szükséges lehet a művelet biztonságos és hatékony elvégzéséhez. Az egyik pozitúra, mely sokat könnyít a helyzeten, ha a szülő a földön ül, és a két lába között tartja a háton fekvő gyermek fejét. Így egyik kezével foghatja az eszközt, másikkal pedig a gyermek kezeit.

Hogyan fokozható az orrszívás hatékonysága?

Az orrcseppek és a sós vizes orrspray-k használata oldja a letapadt nyákot, így könnyebbé teszi az orrszívást. Vigyázzunk, hogy olyan készítményt használjunk, mely gyermekünk életkorának megfelelő, és nem okoz függőséget a nyálkahártyának.  Az arc masszírozása is segíti a váladék eltávolítását: körkörös mozdulatokkal tornásztassuk át az arcizmokat a járomcsonttól az orrig. Használhatunk infralámpát is, de ne sokáig, mert a túl magas hőmérséklet ellenkező hatást vált ki, és még jobban beletapasztja a nyákot az arcüregbe.

A helyes orrszívás csecsemőknél

A helyes orrszívás csecsemőknél

A kisbabák orrlyukai nagyon keskenyek, így könnyedén bedugulhatnak, méretük továbbá a tisztítást is megnehezítik. Az alábbi tanácsok figyelembe vételével azonban nem lesz gond az orrtisztításnál.

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

A csecsemő orrdugulásának megszüntetése

Elérkezett a hideg idő, ezzel pedig a megfázások időszaka. Ilyenkor a legkisebbekről sem feledkezhetünk meg, akik még nem tudnak maguktól orrot fújni, így ha bedugul az orruk, nekünk kell rajtuk segíteni. Lássuk, hogy mi ennek a legkönnyebb módja.

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

Készüljön rájuk: A terhesség furcsa mellékhatásai

A várandósságtól valósággal ragyogunk - mondják sokan, mert valóban tele van szépséggel és örömmel, de ott vannak sajnos a terhesség furcsa mellékhatásai is, amikről talán még nem is hallott.

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

Mikor, miért és hogyan használja az orrszívót?

Orrdugulás babáknál

A csecsemők orrszívása majdhogynem kötelező a felülfertőzés elkerülése érdekében!

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában