Hogyan előzhető meg a napallergia?

2020. június 30.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

A napallergia évről évre egyre több embert érint. Ráadásul, ha nincs megfelelően kezelv, akár súlyos szövődményei is lehetnek. Cikkünkben összegyűjtöttünk 7 tippet, melyekkel megelőzhetjük a napallergiát.

szúnyogcsípés

szúnyogcsípés

  1. Fényvédelem

Az egyik legfontosabb lépése a megelőzésnek, hogy az érintettek magas faktorszámú fényvédőkrémet használnak. A krém összetétele során arra érdemes figyelni, hogy ne tartalmazzon se emulgátorokat, se zsírokat. Ezen kívül nagyon fontos, hogy kb. 30 perccel a szabadba menetel előtt bekenjük magunkat, majd ezt a nap folyamán többször ismételjük meg, főleg fürdés után.

  1. Extra UV-védelem

Napallergia esetén ne csak napozókrémekkel óvjuk a bőrünket, hanem a ruhánkkal is takarjuk el azt, illetve egy kalappal vagy napernyővel erősítsünk rá az UV-sugarak elleni védelemre.

  1. Kritikus időszak

Köztudott, hogy 11 és 15 óra között kerülni kell a napot, hiszen ekkor a legerősebb az UV-sugárzás, így pillanatokon belül leéghetünk. Napallergia esetén ez fokozottan igaz, így ebben az időszakban mindig legyünk árnyékban vagy még inkább bent a lakásban.

  1. Szoktassuk a bőrünket a napsugarakhoz

Alapvetően beigazolódott, hogy a napallergiában szenvedők esetén nagyon jól bevált módszer a bőr óvatos hozzászoktatása a napsugárzáshoz. Ennek lényege, hogy a bőrt már kora tavasszal és sűrűn kitesszük közvetlen napsugaraknak, azonban csak rövid időszakokra, így kárt nem okozunk benne, viszont fel tudjuk készíteni.

  1. Szolárium

A szolárium szintén jót tehet a napallergiára hajlamos személyek esetén. Ennél a módszernél azonban szintén figyelni kell a fokozatosságra, azaz eleinte csak nagyon rövid időre feküdjünk be. Ez lehet akár 3-5 perc, majd ezt az időt szépen lassan lehet növelni, azonban 15 percnél tovább soha ne szoláriumozzunk. Amennyiben világos a bőrünk, akkor mindenképp egyeztessünk erről a bőrgyógyászunkkal.

  1. Adalékanyagok kerülése

Próbáljuk meg kerülni az olyan készítményeket, melyek mesterséges illatanyagokat, színezékeket és tartósítószereket tartalmaznak, ugyanis a napsugarakkal együtt ezek elősegíthetik az allergiás reakciók megjelenését.

  1. Kalcium, béta-karotin, vitaminok

Gyakran javasolják a napallergia megelőzéséhez kalcium, béta-karotin és bizonyos vitaminok szedését. Azonban ezek hatása még nem bizonyított, így ezek alkalmazása előtt kérjük ki az orvosunk véleményét.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Ennél az allergiánál az érintettek szervezete olyan fehérjetípusokra reagál érzékenyen, melyek a tojásfehérjében és nagyon ritkán a sárgájában is megtalálhatóak. Több különböző tünete lehet, melyekről az alábbiakban írunk.

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Szervezetünk számos fémet használ különböző funkcióihoz, ennek ellenére ezek az anyagok kóros immunválaszt, allergiát is képesek kiváltani. Idehaza gyakori a fémallergia, a tünetek pedig hirtelen megjelenhetnek, és egy életen át elkísérhetnek.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Idejében kezdjük az allergia elleni védekezést!

Minden évben készülök az allergiás időszakra. Jó előre beszerzem a szükséges készítményeket, de nem tudom pontosan mikor és mivel érdemes megkezdeni az allergia elleni védekezést, megelőzést. Tudna ebben tanácsot adni?

Összes cikk Allergia, asztma témában