Higiénia és utazás

Higiénia és utazás

Ha túrázni, vagy akár csak várost nézni indulunk, gyakran előfordulhat, hogy nem találunk sehol kézmosót, pedig nagy szükségünk lenne rá. Ilyen esetben lehetnek tökéletesek a különböző kézfertőtlenítők, amit akár a strandra is magunkkal vihetünk.

Egy fagyi a városban, vattacukor a strandon, hamburger egy kis utcában - mosdó pedig sehol, ahol el lehetne tüntetni a kezünkre ragadt maradékokat. Ilyen esetben tehetnek jó szolgálatot a "mobil kézfertőtlenítők", vagyis azok a szerek, amelyekkel anélkül moshatunk kezet, hogy ahhoz vizet használnánk. Érdemes antibakteriális, vagyis olyan szereket használni, melyekkel nem csak a koszt, hanem a hozzájuk tapadt baktériumok jó részét is eltávolíthatjuk. Ezek patikákban, de akár egy egyszerű drogériában is beszerezhetjük. De melyiket válasszuk?

Gélek

A kézfertőtlenítő gélek víz és szappan nélkül bárhol biztosítják a tiszta kéz érzését. Léteznek illatosított, s illatmentes, bőrbarát verziók is, általában 100 milliliteres, vagy kisebb kiszerelésben. Igen kiadósak: egy "kézmosáshoz" elegendő egy borsónyi mennyiség, ami a kézen legalább egy percig elkenve száradás után általában semmilyen nyomot, kellemetlen érzést nem hagy. Alkoholtartalmuknak köszönhetően azonban irritálhatják a bőrt. Az alkoholtartalom miatt baktérium-, gomba- és vírusőlőek is (baktericid, fungicid, virucid). Arcmosásra, az arc felfrissítésére nem ajánlottak!

Kendők

Nedves kézfertőtlenítő kendőkből igen széles a választék: kapható alkoholos és alkoholmentes, illatosított, krémmel dúsított verzió is. Mint a gélek esetében, az alkoholos kendők szintén irritálhatják, kiszáríthatják a bőrt, vírusölő hatásuk miatt viszont érdemes ilyet választani. A gélekkel szemben előnyük, hogy akár a tarkónkat, homlokunkat is kényelmesen megtörölhetjük velünk, a szembe való kerülést azonban szintén kerülni kell. Léteznek egyesével csomagol változatok is, ezekből elég annyit bedobni a táskába, amennyire várhatóan szükségünk lesz.

Spray-k

A higiéniai kézfertőtlenítő spray-k szintén víz, szappan és törölköző nélkül használhatóak. Általában 1-3 pumpálásnyi mennyiség elég a kéz fertőtlenítésére, melyet szétkenve filmréteget alkotnak bőrön. Az arc felfrissítésére szintén nem alkalmasak. Spray-kből található olyan is, amely A-típusú és H1N1 influenza vírusa, MRSA, HIV, hepatitis, streptococcus, enterococus és szalomnella baktérium ellen is hatásos.

Intim higiénia

Amennyiben nem csak a kezünk, hanem az intim testrészek higiéniájára is szeretnénk odafigyelni, érdemes a kézitáskába ilyen termékeket is bedobni. Fontos azonban, hogy az intim részeken, s a borotvált hónaljban semmiképp ne használjunk alkoholos terméket, mert az irritálhatja ezeket az érzékeny területeket. A női törlőkendők a kézen használva ragacsos maradékot hagyhatnak a bennük lévő krém- és hidratálóanyag tartalom miatt.

2020. március 4.

Kiemelt ajánlatunk