Hatásos tippek herpesz ellen

2018. március 28.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége, herpesz

A herpesz valószínűleg egyidős az emberiséggel, az ajkakon megjelenő formája pedig rendkívül gyakori kórkép, amivel sokan küzdenek. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket és kezelni ezt a betegséget?

herpesz ellen tippek

herpesz ellen tippek

A herpeszvírusok sokféle betegséget eredményezhetnek szervezetünkben, közülük az ajakherpesz csak az egyik, ám rendkívül kellemetlen megjelenési forma. A herpeszt tulajdonképpen teljesen meggyógyítani nem lehet,csak a tüneteket megszüntetni, ugyanis az elsődleges fertőződés után a beteg egész életére  vírushordozó marad. Ezért fordul elő, hogy a herpesz akár egészen gyakran is kiújulhat.

A herpeszért felelős herpes simplex vírus akár már egészen kicsi korunkban bekerülhet a szervezetünkbe, ám előfordul, hogy akár évtizedeken át sem okoz panaszokat. A herpesz kialakulásában az játszik szerepet, hogy immunrendszerünk valamilyen betegség, gyulladás, stressz, stb. miatt legyengült és ennek következtében a vírus aktiválódik, a herpesz jellegzetes és fájdalmas tüneteit eredményezve. Éppen ezért van az őszi-téli időszakban az influenzajárványok idején gyakrabban jelenik meg ajakherpesz is.

Herpesz ellen tippek – A tünetek csökkentése és a herpesz kezelése

A herpesz tehát jelenleg még nem gyógyítható, ám a tünetek kezelhetőek, egészen az első fájdalmas jelektől.

Már, amikor érezni lehet a fájdalmat, a bizsergést, a helyi duzzanatot, tehát a herpesz közeledtét, el kell kezdenünk használni a vírus ellenes, acyclovirt tartalmazó kenőcsöt, szigorúan az utasításnak megfelelően, hogy megelőzzük a herpeszes hólyagok kijövetelét. Orvosunk utasításainak megfelelően vehetünk be esetlegesen herpesz elleni tablettát is. Ha pedig a hólyagok is már megjelentek, ajánlottak a vírusölő összetevőket tartalmazó (fertőtlenítő) gélek, krémek és paszták, melyek a betegség gyorsabb lefolyását segítik. A kezdeti szakaszban a fájdalmat és az égő érzést már csökkenthetjük például az ajkakra helyezett jégkockával, vagy éppen mézzel, ami a húzódó érzést is enyhíti.

Amikor megjelennek az apró hólyagok, ügyeljünk arra, hogy a hólyagban levő folyadék vírusokat tartalmaz, tehát fertőz. Ebben a szakaszban már a vírusellenes herpeszkrémek nem hatékonyak, inkább a hólyagok eltűnését segíthetjük. Ezért alkalmazzunk szárító termékeket, illetve olyanokat, melyek a fájdalmat enyhítik  valamint hámosító készítményeket. Fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy a herpeszes elváltozás ne fertőződjön be.

Amikor a herpesz kifejezetten fájdalmas és nehezen gyógyul, hőemelkedés, rossz közérzet kíséri, felírhatnak vírusellenes tablettákat is.

A herpeszt megelőzni nem igazán lehet, talán az immunrendszer jó állapotának fenntartásával a leginkább elkerülhető a megjelenése. A fertőzést pedig úgy kerülhetjük el leghatékonyabban, ha kerüljük a herpeszes beteggel való érintkezést. Az aktív herpesz ugyanis a leginkább fertőző.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Szeresse magát vérnyomáséért és immunrendszeréért

Szeresse magát vérnyomáséért és immunrendszeréért

Egy nemrég készült kutatás során kiderült, hogy egy kis kedvességgel nem csak szociális kapcsolatainkban, de egészségünk terén is előbbre jutunk.

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha védelmi rendszerünk nem működik hibátlanul, azt számos jelből észre vehetjük. Mutatjuk, melyek ezek.

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Mostanában meg volt fázva, esetleg influenzás volt? Akkor biztosan Ön is tapasztalta, hogy estére sokkal rosszabbul érezte magát, mint a nap többi részében. Most megtudhatja, hogy ez miért van.

megfázás elleni tippek

Jelen lenni saját életünkben (x)

Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

Az influenza szezon a nyakunkon. Ilyenkor extra figyelmet igényel a megfázásunk, hogy ne csináljunk komolyabb bajt se magunknak, se másoknak. Nézzük most, mi az az 5 dolog, amit semmiképpen ne tegyünk meg betegen.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában