Hatásos tippek herpesz ellen

2018. március 28.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége, herpesz

A herpesz valószínűleg egyidős az emberiséggel, az ajkakon megjelenő formája pedig rendkívül gyakori kórkép, amivel sokan küzdenek. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket és kezelni ezt a betegséget?

herpesz ellen tippek

herpesz ellen tippek

A herpeszvírusok sokféle betegséget eredményezhetnek szervezetünkben, közülük az ajakherpesz csak az egyik, ám rendkívül kellemetlen megjelenési forma. A herpeszt tulajdonképpen teljesen meggyógyítani nem lehet,csak a tüneteket megszüntetni, ugyanis az elsődleges fertőződés után a beteg egész életére  vírushordozó marad. Ezért fordul elő, hogy a herpesz akár egészen gyakran is kiújulhat.

A herpeszért felelős herpes simplex vírus akár már egészen kicsi korunkban bekerülhet a szervezetünkbe, ám előfordul, hogy akár évtizedeken át sem okoz panaszokat. A herpesz kialakulásában az játszik szerepet, hogy immunrendszerünk valamilyen betegség, gyulladás, stressz, stb. miatt legyengült és ennek következtében a vírus aktiválódik, a herpesz jellegzetes és fájdalmas tüneteit eredményezve. Éppen ezért van az őszi-téli időszakban az influenzajárványok idején gyakrabban jelenik meg ajakherpesz is.

Herpesz ellen tippek – A tünetek csökkentése és a herpesz kezelése

A herpesz tehát jelenleg még nem gyógyítható, ám a tünetek kezelhetőek, egészen az első fájdalmas jelektől.

Már, amikor érezni lehet a fájdalmat, a bizsergést, a helyi duzzanatot, tehát a herpesz közeledtét, el kell kezdenünk használni a vírus ellenes, acyclovirt tartalmazó kenőcsöt, szigorúan az utasításnak megfelelően, hogy megelőzzük a herpeszes hólyagok kijövetelét. Orvosunk utasításainak megfelelően vehetünk be esetlegesen herpesz elleni tablettát is. Ha pedig a hólyagok is már megjelentek, ajánlottak a vírusölő összetevőket tartalmazó (fertőtlenítő) gélek, krémek és paszták, melyek a betegség gyorsabb lefolyását segítik. A kezdeti szakaszban a fájdalmat és az égő érzést már csökkenthetjük például az ajkakra helyezett jégkockával, vagy éppen mézzel, ami a húzódó érzést is enyhíti.

Amikor megjelennek az apró hólyagok, ügyeljünk arra, hogy a hólyagban levő folyadék vírusokat tartalmaz, tehát fertőz. Ebben a szakaszban már a vírusellenes herpeszkrémek nem hatékonyak, inkább a hólyagok eltűnését segíthetjük. Ezért alkalmazzunk szárító termékeket, illetve olyanokat, melyek a fájdalmat enyhítik  valamint hámosító készítményeket. Fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy a herpeszes elváltozás ne fertőződjön be.

Amikor a herpesz kifejezetten fájdalmas és nehezen gyógyul, hőemelkedés, rossz közérzet kíséri, felírhatnak vírusellenes tablettákat is.

A herpeszt megelőzni nem igazán lehet, talán az immunrendszer jó állapotának fenntartásával a leginkább elkerülhető a megjelenése. A fertőzést pedig úgy kerülhetjük el leghatékonyabban, ha kerüljük a herpeszes beteggel való érintkezést. Az aktív herpesz ugyanis a leginkább fertőző.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A mononukleózis kezelése, megelőzése

A mononukleózis kezelése, megelőzése

A mononukleózis kezelésének a szükségessége mindig a betegség súlyosságától, illetve a jelentkező tünetektől függ. Annak ellenére, hogy konkrét terápia nem létezik – a másik néven – Pfeiffer-féle mirigylázra, a tüneteken gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

Amit a mononukleózisról tudni kell

Amit a mononukleózisról tudni kell

A mononukleózisnak, másnéven Pfeiffer-féle mirigyláznak a humán herpesvírusok közé tartozó Epstein-Barr vírus (EBV) a kórokozója. A betegség kellemetlen és fájó tünetekkel jár, diagnosztizálása pedig sokszor nehézséget okozhat.

A herpeszvírusok velünk élnek

A herpeszvírusok velünk élnek

Jól ismert egy gyakori betegség, mely legtöbb esetben enyhe viszketéssel kezdődik, nem sokkal később aztán apró hólyagocskák jelennek meg általában az ajkunkon. Ennek a hátterében a a herpes simplex vírus áll.

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha védelmi rendszerünk nem működik hibátlanul, azt számos jelből észre vehetjük. Mutatjuk, melyek ezek.

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

Az influenza szezon a nyakunkon. Ilyenkor extra figyelmet igényel a megfázásunk, hogy ne csináljunk komolyabb bajt se magunknak, se másoknak. Nézzük most, mi az az 5 dolog, amit semmiképpen ne tegyünk meg betegen.

Összes cikk Bőr- és nemi betegségek témában