Hereproblémák

Hereproblémák

Fontos, hogy a jelentkező hereproblémákat ne hagyjuk figyelmen kívül, mivel a következmények között meddőség vagy merevedési zavar is szerepelhet. A herék – egészséges férfiak esetében 2 db – a herezacskóban megtalálható, tojás alakú, 3,5-4,5 cm átmérőjű szervek, amelyek feladata a hímivarsejtek termelése mellett a tesztoszteron (férfi nemi hormon) előállítása. A herék hátsó részéhez az úgynevezett mellékherék kapcsolódnak, amelyek a herékben termelődő spermiumok érését és tárolását szolgálják.

Rejtettheréjűség

A herék a hasüregből még magzati korban szállnak le a herezacskóba, ám gyakran megfigyelhető újszülöttek esetében, hogy a herék nincsenek a helyükön. Ez esetben (rejtettheréjűség) orvosi beavatkozás lehet szükséges, mivel ellenkező esetben a herék elsorvadhatnak, valamint daganatos megbetegedésük is gyakoribb lehet.

Herevisszér-tágulat

A heréktől induló visszerek tágulata (varikokele) a legtöbb esetben a bal oldali here esetében alakul ki. A visszértágulat miatt csökken a herék vérellátásának minősége, s ezáltal a spermiumok (és maga a here is) károsodhatnak. A visszerek tágulata többnyire csak tapintással érzékelhető, s általában tünetmentes, csak hosszan tartó erőkifejtés, hosszú ideig tartó állás vagy ülés során jelentkezhet fájdalom a here tájékán.

Herecsavarodás

Herecsavarodásra általában hirtelen jelentkező, erős fájdalom és a here duzzanata utalhat. Herecsavarodás során a here megfordul hossztengelye körül, amely következtében az ondóvezeték (amelyben a heréket ellátó erek is megtalálhatók) megtekeredik. Az így kialakuló vérellátási zavar – azonnali műtéti beavatkozás híján – a herék elhalásához és ezáltal meddőséghez is vezethet.

Here- és mellékhere-gyulladás

Míg a mellékhere gyulladás nem számít ritka betegségnek, maga a here gyulladása kisebb számban fordul elő. A gyulladást a szervezetbe került kórokozók okozzák, amelyek az ondóvezetéken keresztül juthatnak el egészen a herékig. A here- és mellékhere-gyulladás tünetei a duzzadt és fájdalmas herék, vörössé váló herezacskó és magas láz. Kezeletlenség esetén akár meddőséghez is vezethet.

Heredaganat

A heredaganatot az esetek többségében a herékben tapintható, fájdalommentes kemény csomók megjelenése vagy a here megnagyobbodása jelezheti. Időben történő diagnosztizálás esetén a betegség áttétek nélkül gyógyítható a daganatos here eltávolításával. (Mivel páros szerv, a másik here képes a funkciót maradéktalanul betölteni.)

Miért fontos a hereproblémák korai felismerése?

A fent részletezett, a herével kapcsolatos problémák mindegyike jól kezelhető, amennyiben időben orvoshoz fordul a panaszok jelentkezése után. Sokan szégyenérzetük miatt csak később keresik fel a szakembert, és olyan esetekben is meddőség, merevedési zavar alakul ki, amelyekben – megfelelő időben történő kezelés mellett – következmények nélkül gyógyítható lett volna az adott betegség.

2014. július 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink