Hegek eltüntetése

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

Seb, heg

A kezelési módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a seb eredetét, méretét.

Hegek alatt a bőr fizikális sérülése során kialakuló sebek gyógyulási nyomát értjük. A hegek lehetnek traumás, műtéti, égési vagy pattanás eredetűek, stb.

Hipertrófiás hegek akkor alakulnak ki, ha a sebgyógyulást követően a hegszövet túlburjánzik, a bőr felszínéből kiemelkedik.

Túltengő, keloid típusú hegekről akkor beszélhetünk, ha a seb gyógyulását követően a kötőszövetek rostjai túlképződnek és az egészséges bőrbe nőnek bele, a seben kívül.

A keloid típusú hegekkel szemben atrófiás heg esetén a hegszövet ugyan befedi a sebet, de mégsem képződik elegendő ahhoz, hogy az érintett területet teljesen feltöltse.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • BIODERMA Cicabio krém 40ml

  BIODERMA Cicabio krém 40ml

  Nyugtató regeneráló krém, irritált, sérült bőrre Antalgicine® szabadalommal.

  2 379 Ft
 • BIODERMA Cicabio SPF 50+ krém 30ml

  BIODERMA Cicabio SPF 50+ krém 30ml

  <p>Nyugtató regeneráló krém SPF50+ fényvédelemmel.</p>

  4 639 Ft
 • Curiosa sebkezelő gél 30g

  Curiosa sebkezelő gél 30g

  A Curiosa gél használatával visszaállíthatja bőre épségét és eltüntetheti a sérülés nyomait.

  2 499 Ft
 • Neogranormon kenőcs 25g

  Neogranormon kenőcs 25g

  <p>A Neogranormon kenőcs hámosító, a bőr felmaródása, valamint kisebb hámhiányok kezelésére szolgáló kenőcs. Összetevőinek komplex hatása révén védi a hámsejteket, így az egészséges hámréteget is. Bőrregenerációt elősegítő hatása következtében fokozza a bőr ellenállását a fertőzésekkel szemben, elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások (kidörzsölt orr, horzsolás), enyhe égési sebek hámosítására, valamint a pelenka okozta bőrgyulladás és szoptatás alatti berepedezett emlőbimbó kezelésére.</p>

  1 199 Ft

A hegek kezelése

hegek_eltuntetese301

A megfelelő kezelési módszer kiválasztásakor természetesen figyelembe kell venni a keletkezett seb eredetét, méretét. A súlyosabb, vagy nagy kiterjedésű sebek utáni hegek kezelése szakorvosi feladat., akár sebészeti beavatkozásra vagy pl. lézeres hegkezelésre is szükség lehet.

A gyógyszertárakban számos olyan, vény nélkül megvásárolható készítmény kapható, mely a mindennapi életben keletkezett sebek utáni hegek gyógyulását kedvezően befolyásolja, hogy azok esztétikai problémát ne okozzanak, vagy a lehető legkisebb mértékben jelentsenek a bőrön.

A hegek esetén a fényvédelem is fontos, mivel a hegek helye hajlamos fény hatására fokozottan pigmentálódni.

A sebek ideális varrosodásához különösen, ha nagyobb sebről beszélünk, fontos a vízmentes környezet. Ezen óvintézkedések mellett választhatók a különféle hegkezelő készítmények.

Általánosan ajánlhatóak a különféle szilikon tartalmú tapaszok, gélek. A szilikon előnyös tulajdonsága, hogy tökéletesen védi a heget, nem engedi át a vizet, mégis megfelelő szellőzést biztosít az ideális sebgyógyuláshoz. A szilikonos sebkezelők eredményesek a hipertrófiás és keloid típusú hegek kezelésében és megelőzésében is. Alkalmazásuk mellett a sebgyógyulást kísérő viszketés is csökken.

Hialuronsav tartalmú seb és hegkezelő gél is kapható a gyógyszertárakban. Előnyük elsősorban az, hogy hatóanyagtartalmuk révén hozzájárulnak a bőr rugalmasságának megtartásához és segítik a bőrszövet regenerálódását. A hialuronsav az emberi szövetekben természetesen is előfordul, a szervezet hialuronsav tartalma legnagyobb részben a bőrben található. A termékekben lévő hialuron sav feladatai, hogy segítse a sejtek osztódását, támogassa a sérült szövet újrahámosodását. Továbbá a hám rugalmasságának megőrzésében is kulcsszerepe van.

A hegek kezelésében a körömvirág tartalmú kenőcsök is segíthetnek, hiszen hatóanyaguk révén csökkentik a gyulladást, segítik a hámosodást és enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

Természetesen a készítmények akkor tudják leginkább kifejteni kedvező hatásukat, ha alkalmazásuk megfelelő időben kezdődik meg. Optimális esetben műtéti sebeknél varratszedés után, illetve a seb záródását követően javasolt használatuk. A már kialakult, adott esetben több éves, elhanyagolt hegek kezelésében ugyanis csak hosszabb terápiás idő után jelentkezik értékelhető eredmény.