Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

Kapcsolódó tünetek:

Méz alapú házi immunerősítők, a házi “antibiotikumok”

Méz, citrom, fokhagyma, gyömbér és almaecet - ezek azok az összetevők, amik a legtöbb házi készítményt alkotják. A méz, mint édes oldószer, mely az erős ízeket elnyomja és fogyaszthatóvá teszi, ezen kívül segít a hatóanyagok kioldásában. Ezért a legtöbb recept több órán vagy napon keresztül javasolja a készítmény érlelését. Nézzünk néhány receptet, melyek sokaknak segítettek:
  • 1/2 pohár frissen facsart citrom leve
  • 1/2 pohár gyömbérlé, vagy 4-5 cm-es darab friss gyömbér
  • 25 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár természetes méz
Keverjük el a citrom és a gyömbér levét, ha szükséges akkor pépesítsük. A fokhagyma gerezdeket passzírozzuk át, vagy turmixgépben krémesítsük. A masszára öntsük rá a mézet és a készítményt üveg edényben, hűtőben tároljuk. Éhgyomorra reggel napi egy teáskanálnyit fogyasszunk. A gyömbérben, citromban és fokhagymában lévő illóolajok felszabadítják a légutat, ezenkívül baktériumölő hatásuk is ismert. A készítmény áldásos hatással bír: jó a vércukorra és koleszterinszintre is.

A gyógyteák

Köhögés enyhítésére, torokfájás ellen, általános közérzet javításra több gyógynövényteát is szokás fogyasztani. A legkellemesebb talán közülük a hársfavirágzat tea, mely enyhíti a torokfájást és nyákoldó hatása van, valamint kitűnő izzasztó hatású. A megfázás ellen ugyanis az egyik szintén kedvelt kúra a meleg tea fogyasztását követő meleg ágynyugalom, azaz egy izzasztókúra. Azt ajánljuk, válasszon egy ön által kedvelt teát az alábbiak közül, és fogyasszon egy nagy bögrével belőle, jó sok mézzel, majd szundítson egy nagyot a legmelegebb paplanja alatt! Ezzel a kúrával a láz természetes öngyógyító hatását idézzük elő. Gyógyító hatású ilyenkor még a menta, az ánizs, a kakukkfű, a tüdőfű, és a kevesek által ismert fűzfakéreg tea is. A fűzfakéreg hatóanyaga a szalicil, mely a szervezetben szalicilsavvá alakul, ez pedig fej és lázcsillapító hatású.

Az inhalálás

Legyen szó törölközővel leterített fejünket forró és illatos gőzbe tartásáról, vagy illóolajos krémek mellkasunkra és hátunkra dörzsöléséről, egy biztos, hogy a náthás ember közérzetén sokat tud javítani a mentolos, kamillás, citrusos, eukaliptuszos illóolajok belélegzése. Ezek hatására az orrdugulás megszűnik és a fejfájás is enyhül.

A nagymama válasza a megfázásra: egy jó húsleves

A húsleves gyógyító hatását már klinikai vizsgálatoknak is alávetettek, melynek eredményeképp megállapítható, hogy a fehérje regeneráló hatással van sejtjeinkre, így ennek fogyasztása hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, de különösebb specifikus hatással nincs a húsleves a náthából való felgyógyulásra. Az viszont köztudott, hogy a nem túl forró, de meleg leves fogyasztása a torokfájással és gyengeséggel küzdő náthában szenvedőnek jól eső és könnyen fogyasztható, értékes táplálék.
2021. január 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek