Hatóanyagok allergia ellen

Hatóanyagok allergia ellen

Kapcsolódó tünetek:

Ugyanarra a külső ingerre adott válasz egészséges emberekben észrevétlen marad, ám az allergiás betegek szervezete erőteljesebben reagál.

Az allergiáról dióhéjban

Allergiát szinte bármi kiválthat. Csoportosításuk általában a behatolásuk helye alapján történik:

  • Légúti allergének: belélegezve jutnak a légutakba (pollen, állatszőr, stb.). Ide tartozik az asztma is.
  • Kontakt allergének: bőrön keresztül hatnak (mosószerek, krémek, stb.). Legtöbbször ekcémás tüneteket okoz.
  • Élelmiszer allergének: leggyakrabban tejtermékek és gyümölcsök váltják ki. Jellegzetesen fellépő tünet a csalánkiütés.

Igazából nem az allergén a veszélyes, hanem az immunrendszer reakciója rá, pontosabban az immunválasz „terméke”, a hisztamin a felelős:

  • tágítja az ereket, fokozza azok folyadékáteresztő képességét;
  • simaizom összehúzó hatása van (a hörgőket és a bronchiolusokat szűkíti)

A tünetek enyhítése

Ha tudjuk, mi okozza a panaszokat, segíthetünk magunkon azzal, hogy kerüljük a vele történő érintkezést. Sajnos ez csak a kontakt és élelmiszerallergia esetében kivitelezhető, allergiás náthánál a gyógyszeres kezelés a hisztamin hatásainak kivédésén alapul, antihisztaminokkal. Ezek közül a készítmények jó része recept nélkül kapható. A hisztamin hatását gátolva redukálják a tüneteket (orrfolyást, viszketést, stb.).

Hatóanyagok

Cetirizin: (Zyrtec tabletta/csepp, Cetirizin-Ratiopharm tabletta, Cetirizin Hexal tabletta/csepp, Cetirizin 1A Pharma tabletta, Cetirizin EP tabletta, Revicet szopogató tabletta). Szoptatásnál, mivel a cetirizin kiválasztódik az anyatejbe, alkalmazása ellenjavallt. Enyhe fejfájást, szédülést, álmosságot okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti.

Levocetirizin: (Xyzal tabletta/oldat, Histisynt tabletta, Sefaller tabletta, Novocetrin tabletta, Lertazin tabletta, Zilola tabletta). Mellékhatásai, ellenjavallatai is ugyanazok, mint a cetrizinnek.

Loratidin: (Claritine tabletta/szirup, Erolin tabletta/szirup, Flonidan tabletta, Lorano tabletta, Loratidin-Ratiopharm tabletta, Loratidin Hexal tabletta). Szoptatás idején és terhesség alatt szedése nemjavasolt.

Fexofenadin: (Telfast tabletta, Allegra tabletta). Mellékhatások, ellenjavallatok megegyeznek az előző csoportéval.

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek