Hatóanyagok allergia ellen

2016. október 26.

Az allergia az immunrendszer reakciója külső hatásokra. Mely hatóanyagok segítenek?

Ugyanarra a külső ingerre adott válasz egészséges emberekben észrevétlen marad, ám az allergiás betegek szervezete erőteljesebben reagál.

Az allergiáról dióhéjban

hatoanyag_ekcema301

Allergiát szinte bármi kiválthat. Csoportosításuk általában a behatolásuk helye alapján történik:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Rhinospray Plus orrspray 10ml

  Rhinospray Plus orrspray 10ml

  <p>A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható.</p>

  2 479 Ft
 • Légúti allergének: belélegezve jutnak a légutakba (pollen, állatszőr, stb.). Ide tartozik az asztma is.
 • Kontakt allergének: bőrön keresztül hatnak (mosószerek, krémek, stb.). Legtöbbször ekcémás tüneteket okoz.
 • Élelmiszer allergének: leggyakrabban tejtermékek és gyümölcsök váltják ki. Jellegzetesen fellépő tünet a csalánkiütés.

Igazából nem az allergén a veszélyes, hanem az immunrendszer reakciója rá, pontosabban az immunválasz „terméke”, a hisztamin a felelős:

 • tágítja az ereket, fokozza azok folyadékáteresztő képességét;
 • simaizom összehúzó hatása van (a hörgőket és a bronchiolusokat szűkíti)

A tünetek enyhítése

Ha tudjuk, mi okozza a panaszokat, segíthetünk magunkon azzal, hogy kerüljük a vele történő érintkezést. Sajnos ez csak a kontakt és élelmiszerallergia esetében kivitelezhető, allergiás náthánál a gyógyszeres kezelés a hisztamin hatásainak kivédésén alapul, antihisztaminokkal. Ezek közül a készítmények jó része recept nélkül kapható. A hisztamin hatását gátolva redukálják a tüneteket (orrfolyást, viszketést, stb.).

Hatóanyagok

Cetirizin: (Zyrtec tabletta/csepp, Cetirizin-Ratiopharm tabletta, Cetirizin Hexal tabletta/csepp, Cetirizin 1A Pharma tabletta, Cetirizin EP tabletta, Revicet szopogató tabletta). Szoptatásnál, mivel a cetirizin kiválasztódik az anyatejbe, alkalmazása ellenjavallt. Enyhe fejfájást, szédülést, álmosságot okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti.

Levocetirizin: (Xyzal tabletta/oldat, Histisynt tabletta, Sefaller tabletta, Novocetrin tabletta, Lertazin tabletta, Zilola tabletta). Mellékhatásai, ellenjavallatai is ugyanazok, mint a cetrizinnek.

Loratidin: (Claritine tabletta/szirup, Erolin tabletta/szirup, Flonidan tabletta, Lorano tabletta, Loratidin-Ratiopharm tabletta, Loratidin Hexal tabletta). Szoptatás idején és terhesség alatt szedése nemjavasolt.

Fexofenadin: (Telfast tabletta, Allegra tabletta). Mellékhatások, ellenjavallatok megegyeznek az előző csoportéval.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.