Hatóanyagok allergia ellen

2016. október 26.

Az allergia az immunrendszer reakciója külső hatásokra. Mely hatóanyagok segítenek?

Ugyanarra a külső ingerre adott válasz egészséges emberekben észrevétlen marad, ám az allergiás betegek szervezete erőteljesebben reagál.

Az allergiáról dióhéjban

hatoanyag_ekcema301

Allergiát szinte bármi kiválthat. Csoportosításuk általában a behatolásuk helye alapján történik:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Rhinospray Plus orrspray 10ml

  Rhinospray Plus orrspray 10ml

  <p>A Rhinospray plus oldatos orrspray az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére szolgál meghűlés vagy szénanátha esetén. Ezen kívül orrmelléküreg- és középfül-gyulladásban az izzadmány kiürülésének elősegítésére is alkalmazható.</p>

  2 479 Ft helyett:2 099 Ft
 • Légúti allergének: belélegezve jutnak a légutakba (pollen, állatszőr, stb.). Ide tartozik az asztma is.
 • Kontakt allergének: bőrön keresztül hatnak (mosószerek, krémek, stb.). Legtöbbször ekcémás tüneteket okoz.
 • Élelmiszer allergének: leggyakrabban tejtermékek és gyümölcsök váltják ki. Jellegzetesen fellépő tünet a csalánkiütés.

Igazából nem az allergén a veszélyes, hanem az immunrendszer reakciója rá, pontosabban az immunválasz „terméke”, a hisztamin a felelős:

 • tágítja az ereket, fokozza azok folyadékáteresztő képességét;
 • simaizom összehúzó hatása van (a hörgőket és a bronchiolusokat szűkíti)

A tünetek enyhítése

Ha tudjuk, mi okozza a panaszokat, segíthetünk magunkon azzal, hogy kerüljük a vele történő érintkezést. Sajnos ez csak a kontakt és élelmiszerallergia esetében kivitelezhető, allergiás náthánál a gyógyszeres kezelés a hisztamin hatásainak kivédésén alapul, antihisztaminokkal. Ezek közül a készítmények jó része recept nélkül kapható. A hisztamin hatását gátolva redukálják a tüneteket (orrfolyást, viszketést, stb.).

Hatóanyagok

Cetirizin: (Zyrtec tabletta/csepp, Cetirizin-Ratiopharm tabletta, Cetirizin Hexal tabletta/csepp, Cetirizin 1A Pharma tabletta, Cetirizin EP tabletta, Revicet szopogató tabletta). Szoptatásnál, mivel a cetirizin kiválasztódik az anyatejbe, alkalmazása ellenjavallt. Enyhe fejfájást, szédülést, álmosságot okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti.

Levocetirizin: (Xyzal tabletta/oldat, Histisynt tabletta, Sefaller tabletta, Novocetrin tabletta, Lertazin tabletta, Zilola tabletta). Mellékhatásai, ellenjavallatai is ugyanazok, mint a cetrizinnek.

Loratidin: (Claritine tabletta/szirup, Erolin tabletta/szirup, Flonidan tabletta, Lorano tabletta, Loratidin-Ratiopharm tabletta, Loratidin Hexal tabletta). Szoptatás idején és terhesség alatt szedése nemjavasolt.

Fexofenadin: (Telfast tabletta, Allegra tabletta). Mellékhatások, ellenjavallatok megegyeznek az előző csoportéval.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.