Haspuffadást okozó ételek

2015. december 23.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasfájás, akut has

Az egyik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri panasz a haspuffadás.

Sok esetben könnyen ki lehet mutatni a megemelkedett bélgáz mennyisége (pl. hasi röntgen). A felfúvódott állapotról panaszkodó egyének nagy részében a bélgáz tartalma optimális, viszont irritábilis bél szindróma miatt az egyébként teljesen normális bélfeszülést is fájdalommal élik meg.

Az élelmiszerek döntő többsége, amelyek szénhidrátot tartalmaznak, hajlamosítanak a fokozott gázképződésre. A zsírok és a fehérjék nem serkentenek gázképzésre.

Néhány példa a fokozott gázképződést okozó ételekre:

 • Bab – sok összetett cukrot, úgynevezett raffinózt tartalmaz. Ez a vegyület mennyiségben ott van egyébként a káposztában, a brokkoliban és a teljes kiőrlésű gabonákban is.
 • Keményítő – a keményítő (burgonya, kukorica, tészta, búza, stb.) lebomlása során gázt termel a vastagbélben, a keményítők közül csak a rizs nem okoz ilyen panaszokat.
 • A fruktóz – más néven gyümölcscukor természetes alakban van ott többek között a hagymában, a körtében, és búzában is. Édesítőszerkéntalkalmazzák, sok élelmiszerben.
 • Barna sör és vörösbor
 • Szorbit – sok más mellett az almában, a körtében, őszibarackban, szilvában van jelen, szintén édesítőszerként alkalmazzák.
 • Rostok – két fajtája van, a vízben oldható és oldhatatlan.
 • Az oldható rostok ott vannak a zabkorpában, babban, borsóban, és a gyümölcsök többségében. A vastagbélbe elérve kezd el bomlani, gázképződés kíséretében.
 • Az oldhatatlan rostok gyakorlkatilag ugyanabban a formában mennek végig a bélrendszeren, ahogy bekerültek oda, minimális gázképződést okoznak. A zöldségekben és a búzakorpában sok van belőle.

Mit tehetünk?

puffaszto_etelek301Régóta panaszt okozó haspuffadás esetén ki kell zárni a laktóz-, és lisztérzékenység lehetőségét, mindemelett okozhat még ilyen panaszt a parazitafertőzés és gyógyszermellékhatás is.

Emésztési zavar is lehet a háttérben, ezt hasnyálmirigy-enzim készítményekkel tünetmentesíthető.

Kevesen tudják, de a puffadás talán leggyakoribb kiváltója a túlzott levegőnyelés, valamint az irritábilis bél szindróma. Gyógyszeres kezeléssel egyik verzió kezelése hatástalan lehet, ilyen esetekben az életmódváltás hozhat javulást.

Ami általánosságban javasolható a haspuffadás elkerüléséért:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • étkezzünk naponta többször, kis adagokat;
 • kerüljük a szénsavas italok túlzott fiogyasztását;
 • a rendszeres mozgás sokat segít;
 • igyekezzünk kerülni a stresszt,
 • kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását;
 • fogyasszunk rendszeresen probiotikumokat

Ezen tanácsok megtartásával, nemcsak a haspuffadás kellemetlen tünetétől szabadulhatunk meg, hanem az életminőségünkben is jótékony fordulat várható.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.