Haspuffadást okozó ételek

2015. december 23.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasfájás, akut has

Az egyik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri panasz a haspuffadás.

Sok esetben könnyen ki lehet mutatni a megemelkedett bélgáz mennyisége (pl. hasi röntgen). A felfúvódott állapotról panaszkodó egyének nagy részében a bélgáz tartalma optimális, viszont irritábilis bél szindróma miatt az egyébként teljesen normális bélfeszülést is fájdalommal élik meg.

Az élelmiszerek döntő többsége, amelyek szénhidrátot tartalmaznak, hajlamosítanak a fokozott gázképződésre. A zsírok és a fehérjék nem serkentenek gázképzésre.

Néhány példa a fokozott gázképződést okozó ételekre:

 • Bab – sok összetett cukrot, úgynevezett raffinózt tartalmaz. Ez a vegyület mennyiségben ott van egyébként a káposztában, a brokkoliban és a teljes kiőrlésű gabonákban is.
 • Keményítő – a keményítő (burgonya, kukorica, tészta, búza, stb.) lebomlása során gázt termel a vastagbélben, a keményítők közül csak a rizs nem okoz ilyen panaszokat.
 • A fruktóz – más néven gyümölcscukor természetes alakban van ott többek között a hagymában, a körtében, és búzában is. Édesítőszerkéntalkalmazzák, sok élelmiszerben.
 • Barna sör és vörösbor
 • Szorbit – sok más mellett az almában, a körtében, őszibarackban, szilvában van jelen, szintén édesítőszerként alkalmazzák.
 • Rostok – két fajtája van, a vízben oldható és oldhatatlan.
 • Az oldható rostok ott vannak a zabkorpában, babban, borsóban, és a gyümölcsök többségében. A vastagbélbe elérve kezd el bomlani, gázképződés kíséretében.
 • Az oldhatatlan rostok gyakorlkatilag ugyanabban a formában mennek végig a bélrendszeren, ahogy bekerültek oda, minimális gázképződést okoznak. A zöldségekben és a búzakorpában sok van belőle.

Mit tehetünk?

puffaszto_etelek301Régóta panaszt okozó haspuffadás esetén ki kell zárni a laktóz-, és lisztérzékenység lehetőségét, mindemelett okozhat még ilyen panaszt a parazitafertőzés és gyógyszermellékhatás is.

Emésztési zavar is lehet a háttérben, ezt hasnyálmirigy-enzim készítményekkel tünetmentesíthető.

Kevesen tudják, de a puffadás talán leggyakoribb kiváltója a túlzott levegőnyelés, valamint az irritábilis bél szindróma. Gyógyszeres kezeléssel egyik verzió kezelése hatástalan lehet, ilyen esetekben az életmódváltás hozhat javulást.

Ami általánosságban javasolható a haspuffadás elkerüléséért:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • étkezzünk naponta többször, kis adagokat;
 • kerüljük a szénsavas italok túlzott fiogyasztását;
 • a rendszeres mozgás sokat segít;
 • igyekezzünk kerülni a stresszt,
 • kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását;
 • fogyasszunk rendszeresen probiotikumokat

Ezen tanácsok megtartásával, nemcsak a haspuffadás kellemetlen tünetétől szabadulhatunk meg, hanem az életminőségünkben is jótékony fordulat várható.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

Magyarországon körülbelül 15.000 embert érint a crohn-betegség, mely egy ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan, krónikus gyulladásos betegség. Cikkünkből közelebbről is megismerhetjük a főbb tüneteket és kezelési módszereket.