Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

2017. március 23.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás, nagyothallás

A halláscsökkenés diagnózisa, okai és kezelési lehetőségei.

A hallás csökkenése számos ok miatt bekövetkezhet, lehet egy baleset, de akár valamilyen betegség eredménye is. Számos tünet kísérheti, mint például fülfájdalom, szédülés, fülcsengés, nyomásérzés. Bármilyen tünet jelentkezik is, az első, legfontosabb lépés a fül-orr-gégész szakember felkeresése, aki hallástesztet, ún. audiometriás vizsgálatot végez. Ez kimutatja, hogy milyen mértékű a halláscsökkenés, milyen minőségű a hallásromlás, a hallórendszer mely szakaszát érte a károsodás.

A normál hallás 0-tól 25 decibelig terjed. Enyhe halláscsökkenésnél 25-40 decibel a hallásküszöb, ezzel a normál, kellő hangosságú beszédet még megértjük. Efölött már komoly halláscsökkenésről van szó. Aki ennél is kevesebbet hall, ahhoz kiabálni kell, vagy hallókészüléket kell használnia. Halláskárosodás esetén mindig először az azt kiváltó okot kell kideríteni és a szakorvos a diagnózis alapján kezdi el a kezelést, amely lehet gyógyszeres, műtéti és technikai (ez utóbbi hallásjavító készüléket jelent).

A halláscsökkenés legjellemzőbb okai

Öregedés

Ahogy öregszünk, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hangos zaj

A hangos munkaeszközök és akár a túl hangos zene is károsíthatja a szőrsejteket. A hallás csökkenése függ a hangerőtől és a zajbehatás időtartamától.

Fertőzés, gyulladás

A gyulladások következtében károsodnak a középfül elemei, bár ez általában gyorsan rendeződik (pl. heveny középfülgyulladás esetén). A kezelés azért szükséges, mert az elhanyagolt esetek komolyabb problémákhoz vezethetnek, például a fertőzés az agy felé terjedhet.

Perforált dobhártya

A fertőzések, a hangos zaj, a fejsérülések vagy az intenzív nyomás (például búvárkodás közben) károsíthatják a dobhártyát, sőt ki is lyukaszthatják azt. Ez a perforáció pedig rontja a hangvezetést, szintén halláskárosodást okozhat.

Krónikus középfülgyulladás

Ez a betegség rendszerint gyermekkori eredetű, hosszú, többnyire évek óta fennálló, vagy ismétlődő fülfolyást és halláscsökkenést eredményez, mivel elpusztulnak a hallócsontok a dobhártyával együtt.

Bizonyos betegségek

A mumpsz, a kanyaró, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hallásromlással járhatnak. Az olyan autoimmun betegségek, mint például a lupus vagy a rheumatoid arthritis szintén érinthetik a hallást.

A fülfájás kezelése

A fülfájás kezelése

A fülfájásnak rengeteg kiváltó oka lehet, de a legtöbb esetben valamilyen gyulladás áll a háttérben. Annak érdekében, hogy minél előbb szabaduljunk ettől a kellemetlen fájdalomtól, mielőbb érdemes megkezdeni a szakszerű és célzott kezelést.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – latinul otitis media – alatt a középfülben található nyálkahártya gyulladását értjük, ami viszonylag hirtelen jelenik meg, és gyakran fájdalommal jár. Más betegség kísérője is lehet, és legtöbbször kisbabákat és gyerekeket érint.

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

A megfelelő fültisztítás folyamatról napjainkban is megoszlanak a vélemények. Miközben sokan a fültisztító pálcika használatát tartják higiénikusnak, a szakemberek és az orvosok inkább óva intenek attól, hogy bármit is a fülünkbe dugjunk.

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

A helyes fültisztítás folyamata egy megosztó kérdés. Míg vannak, akik nem tudják elképzelni életüket fültisztító pálcikák nélkül, az orvosok véleménye, hogy inkább ne dugjunk semmit füleinkbe. De akkor mi a helyes módja a fültisztításnak?

Összes cikk Egészség A-Z témában