Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

Kapcsolódó tünetek:

A hallás csökkenése számos ok miatt bekövetkezhet, lehet egy baleset, de akár valamilyen betegség eredménye is. Számos tünet kísérheti, mint például fülfájdalom, szédülés, fülcsengés, nyomásérzés. Bármilyen tünet jelentkezik is, az első, legfontosabb lépés a fül-orr-gégész szakember felkeresése, aki hallástesztet, ún. audiometriás vizsgálatot végez. Ez kimutatja, hogy milyen mértékű a halláscsökkenés, milyen minőségű a hallásromlás, a hallórendszer mely szakaszát érte a károsodás. A normál hallás 0-tól 25 decibelig terjed. Enyhe halláscsökkenésnél 25-40 decibel a hallásküszöb, ezzel a normál, kellő hangosságú beszédet még megértjük. Efölött már komoly halláscsökkenésről van szó. Aki ennél is kevesebbet hall, ahhoz kiabálni kell, vagy hallókészüléket kell használnia. Halláskárosodás esetén mindig először az azt kiváltó okot kell kideríteni és a szakorvos a diagnózis alapján kezdi el a kezelést, amely lehet gyógyszeres, műtéti és technikai (ez utóbbi hallásjavító készüléket jelent).

A halláscsökkenés legjellemzőbb okai

Öregedés Ahogy öregszünk, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

Hangos zaj A hangos munkaeszközök és akár a túl hangos zene is károsíthatja a szőrsejteket. A hallás csökkenése függ a hangerőtől és a zajbehatás időtartamától. Fertőzés, gyulladás A gyulladások következtében károsodnak a középfül elemei, bár ez általában gyorsan rendeződik (pl. heveny középfülgyulladás esetén). A kezelés azért szükséges, mert az elhanyagolt esetek komolyabb problémákhoz vezethetnek, például a fertőzés az agy felé terjedhet. Perforált dobhártya A fertőzések, a hangos zaj, a fejsérülések vagy az intenzív nyomás (például búvárkodás közben) károsíthatják a dobhártyát, sőt ki is lyukaszthatják azt. Ez a perforáció pedig rontja a hangvezetést, szintén halláskárosodást okozhat. Krónikus középfülgyulladás Ez a betegség rendszerint gyermekkori eredetű, hosszú, többnyire évek óta fennálló, vagy ismétlődő fülfolyást és halláscsökkenést eredményez, mivel elpusztulnak a hallócsontok a dobhártyával együtt. Bizonyos betegségek A mumpsz, a kanyaró, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hallásromlással járhatnak. Az olyan autoimmun betegségek, mint például a lupus vagy a rheumatoid arthritis szintén érinthetik a hallást.
2017. március 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek