Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

2017. március 23.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás, nagyothallás

A halláscsökkenés diagnózisa, okai és kezelési lehetőségei.

A hallás csökkenése számos ok miatt bekövetkezhet, lehet egy baleset, de akár valamilyen betegség eredménye is. Számos tünet kísérheti, mint például fülfájdalom, szédülés, fülcsengés, nyomásérzés. Bármilyen tünet jelentkezik is, az első, legfontosabb lépés a fül-orr-gégész szakember felkeresése, aki hallástesztet, ún. audiometriás vizsgálatot végez. Ez kimutatja, hogy milyen mértékű a halláscsökkenés, milyen minőségű a hallásromlás, a hallórendszer mely szakaszát érte a károsodás.

A normál hallás 0-tól 25 decibelig terjed. Enyhe halláscsökkenésnél 25-40 decibel a hallásküszöb, ezzel a normál, kellő hangosságú beszédet még megértjük. Efölött már komoly halláscsökkenésről van szó. Aki ennél is kevesebbet hall, ahhoz kiabálni kell, vagy hallókészüléket kell használnia. Halláskárosodás esetén mindig először az azt kiváltó okot kell kideríteni és a szakorvos a diagnózis alapján kezdi el a kezelést, amely lehet gyógyszeres, műtéti és technikai (ez utóbbi hallásjavító készüléket jelent).

A halláscsökkenés legjellemzőbb okai

Öregedés

Ahogy öregszünk, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

Hangos zaj

A hangos munkaeszközök és akár a túl hangos zene is károsíthatja a szőrsejteket. A hallás csökkenése függ a hangerőtől és a zajbehatás időtartamától.

Fertőzés, gyulladás

A gyulladások következtében károsodnak a középfül elemei, bár ez általában gyorsan rendeződik (pl. heveny középfülgyulladás esetén). A kezelés azért szükséges, mert az elhanyagolt esetek komolyabb problémákhoz vezethetnek, például a fertőzés az agy felé terjedhet.

Perforált dobhártya

A fertőzések, a hangos zaj, a fejsérülések vagy az intenzív nyomás (például búvárkodás közben) károsíthatják a dobhártyát, sőt ki is lyukaszthatják azt. Ez a perforáció pedig rontja a hangvezetést, szintén halláskárosodást okozhat.

Krónikus középfülgyulladás

Ez a betegség rendszerint gyermekkori eredetű, hosszú, többnyire évek óta fennálló, vagy ismétlődő fülfolyást és halláscsökkenést eredményez, mivel elpusztulnak a hallócsontok a dobhártyával együtt.

Bizonyos betegségek

A mumpsz, a kanyaró, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hallásromlással járhatnak. Az olyan autoimmun betegségek, mint például a lupus vagy a rheumatoid arthritis szintén érinthetik a hallást.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Ezek a fül leggyakoribb betegségei

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen fülbetegsége és az is biztos, hogy sokan rettegtünk attól kiskorunkban, hogy olyan gyulladt lesz, hogy fel is kell majd szúrni. Hiszen fülünk sokféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe, ám ezekre a megbetegedésekre mind találni megfelelő gyógymódot!

Összes cikk Egészség A-Z témában