Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

2018. augusztus 4.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Kutatások szerint azok, akik tovább alszanak, fogékonyabbak a depresszióra. De pontosan mi áll ennek hátterében, és tehetünk-e valamit mentális egészségünkért?

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Az éjjeli baglyok későn fekszenek és később is kelnek fel, azonban életmódjukkal többet árthatnak egészségüknek, mint gondolnák. Azt már régóta tudjuk, hogy az alváshiány és a depresszió között közvetlen kapcsolat van, azonban most már egyéb tényezők összefüggését is megállapították a kissé felborult életvitelt élőknél. A későn kelők, többek között, hajlamosabbak a dohányzásra, később és kisebb arányban házasodnak, nagyobb számban élnek egyedül, és egyenetlenebb alvásritmusuk is. Ezek a tényezők pedig összességében is hajlamosabbá tesznek a depresszióra.

A későn kelő emberek mentális egészségét befolyásolja az életmódjuk miatti természetes, illetve mesterséges fényekkel való érintkezés mértéke is, amely szintén nagy hatással van a szervezetre. Állatokon végzett kísérletek mutatták ki például, hogy a homályos, gyenge esti fény már pár hét alatt kiválthatja a krónikus depresszió jeleit. Ugyanezen tüneteket erősítik a mesterséges – különösen a kék LED – fények is, amelyeket az éjszakai baglyok sokkal nagyobb mértékben tapasztalnak, mint a koránkelők. A negatív hatást tudósok a test melatonin nevű hormonjának képződéséhez kötötték, melyet megzavar, ha éjszaka fénynek vagyunk kitéve. A melatonin-képződés így összefüggésben áll a szezonális vagy téli depresszióval is, hiszen a hosszabb éjszakák alatt több mesterséges fényt használunk.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bár az alvási szokások és azok hatásainak vizsgálata elég fiatal tudományágnak, több kutatás alapján is úgy tűnik, az emberek egyénileg, belülről is kódolva vannak életvitelükre és alvási szokásaikra. Minden embernek megvan az egyéni kronotípusa, amely belsőleg diktálja számára, mikor készüljön lefeküdni, és mikor ébredjen. Szerencsére sok odafigyeléssel és erőfeszítéssel képesek lehetünk kronotípusunk megváltoztatására, hozzászoktatva szervezetünk a korai kelésre. Akiknek azonban ez túl meredeknek tűnik, próbálkozhatnak kisebb változtatások bevezetésével is. Az említett melatonin termelődés elősegítéséért hanyagoljuk az okos készülékek használatát éjszaka, és viseljünk kék fényt szűrő szemüveget, különösen az esti órák közeledtével. Törekedjünk egy nyugtató, esti rutin bevezetésére, amely segíthet elalvásunkban. Vegyünk például meleg fürdőt, fogyasszunk alvást segítő gyógyteát, illatosítsuk hálószobánk jázmin, cédrusfa vagy levendulaolajjal – ezek mind segítik a nyugodt alvást. És ha már később megyünk aludni, mint kellene, próbáljuk ezt teljesen sötét szobában tenni, hogy pihentetőbb legyen az álmunk, és több energiával ébredhessünk reggel.

szorongás ellen tippek

Hatékony tippek a szorongás ellen

A szorongás szinte népbetegségnek számít világszerte. A stresszes, rohanó életmód, a túlzott elvárások, az életvitel megváltozása mind olyan tényezők, amelyek észrevétlenül szorongást okoznak.

Stresszkezelés a maximumon!

Stresszkezelés a maximumon!

Formálja át a mindennapi stresszt az eredeti MAGNE B6-tal! Töltse ki stressztesztünket!

5 módszer, ami hatásosan csökkenti a stresszt

Előzze meg a stresszt és kerülje el annak káros következményeit!

Összes cikk Psziché témában