Egészségügyi problémák a hajhullás mögött

2017. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

korpás haj, hajhullás

Bizonyos mértékű hajhullás természetes dolog, hiszen hajuk megújul, egyes időszakokban intenzívebben cserélődik. Amikor viszont szinte látható ok nélkül következik be nagyobb mértékű hajvesztés, akkor nem árt utánanézni, mi is állhat a hátterében, mert egy egyszerű vitaminhiány mellett akár súlyos betegség is okozhatja.

hajhullás okai

hajhullás okai

Az ember naponta maximum 100 hajszálat veszít, ami teljesen normális folyamat, hiszen hajunk folyamatosan cserélődik. Hajunk életciklusa 3 szakaszból áll, ezek a növekedési, az átmeneti és a nyugalmi fázisok. A növekedési ebből 2-6 évig tart és ebben a szakaszban van hajszálaink több, mint 80%-a. Az átmeneti fázis egy nagyon rövid, pár hetes szakasz, ebből kerül a haj a nyugalmi szakaszba, amiben a hajgyökér működése szünetel, a hajhagyma elhal, hogy a gyökér új hajhagymát hozhasson létre és a növekvő hajszál kitolja a régit és az kihulljon. A hajunk olyan 15%-a van ebben a szakaszban. Baj akkor lesz a hajhullásból, ha például túl sok hajszál kerül a nyugalmi szakaszba és utána nincsen megfelelő utánpótlás.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Parusan Energizáló tonik nőknek 200ml

  Parusan Energizáló tonik nőknek 200ml

  <p>Hajritkulás, diffúz hajhullás esetén - Serkenti a fejbőr vérkeringését - Javítja a fejbőr tápanyaggal történő ellátását - Csökkenti a hajhullást és elősegíti a haj növekedési fázisát</p>

  5 099 Ft
 • Parusan Stimuláló sampon nőknek 200ml

  Parusan Stimuláló sampon nőknek 200ml

  <p>Hajritkulás, diffúz hajhullás esetén - Serkenti a fejbőr vérkeringését - Javítja a fejbőr tápanyaggal történő ellátását - Csökkenti a hajhullást és elősegíti a haj növekedési fázisát</p>

  5 099 Ft

Az utánpótlás csökkenését okozhatják olyan jelenségek, mint a menopauza, de kiválthatja gyógyszerérzékenység, vitaminhiány, vérszegénység, pajzsmirigy betegség, sokféle gyulladás, de a fejbőr és szervezetünk más részeinek betegsége is. Összeírtuk, milyen egészségügyi problémákra kell gondolni akkor, ha hirtelen nagy mértékben elkezd hullani a hajunk.

Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigybetegségek esetében leginkább a szerv túlműködése okoz hajhullást, az alulműködés inkább a hajszálak töredezését okozza. Hajhullás esetén mindig alapvizsgálat a pajzsmirigy működésének ellenőrzése.

Fejbőrproblémák

A fejbőr megbetegedései vagy fertőzései ugyanúgy hatással vannak a haj egészséges növekedésére és utánpótlására, mint például egyes vitaminok hiánya. A korpásodás változatai vagyis a gombás fertőzések mind gyulladt területeket eredményeznek a fejbőrön, amitől nem tud úgy megújulni a haj, ahogyan azt kellene. De a psoriasis a seborrhoeás dermatitis és egyéb, akár allergiás, fejbőr gyulladás szintén okozhat hajhullást. Szerencsére ezeket a problémákat fejbőrvizsgálattal szépen ki lehet mutatni, így tenni is lehet ellenük gyorsan.

Alopécia areata

Az alopécia areata pusztán annyit jelent, hogy a hajhullás körülírt területre korlátozódik. Ennek oka lehet fizikális hatás (hajtépés), lehet erős stressz, okozhatja valamilyen fertőzéses góc a szervezetben, de ismerünk olyan eseteket is, ahol autoimmun betegség áll a háttérben. Ilyenkor egyébként foltokban hullik ki a haj, de a szemöldököt vagy a lábakat is érintheti a jelenség. Szerencsére a legtöbb esetben  kideríthető az ok, így a megfelelő  kezelés segít.

Vashiányos anémia

A vashiányos vérszegénység miatt szervezetünkben kevés a vörösvérsejt, így sejtjeink egy részéhez nem jut elég oxigén. Emiatt pedig a hajunk is hullani kezdhet. Ha emellett fáradékonyak, gyengék vagyunk, fáj a fejünk és hidegek a végtagjaink is, érdemes elmennünk kivizsgálásra, mert előfordulhat, hogy vashiányos vérszegénység okozza a bajokat.

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Hajhullás és társai, avagy a pajzsmirigybetegségek tünetei

Hajhullás és társai, avagy a pajzsmirigybetegségek tünetei

Magyarországon a pajzsmirigybetegségek gyakorinak számítanak, ám felismerni nem is olyan egyszerű őket. A betegség ugyanis hosszú ideig lappanghat, míg a konkrét tünetek és panaszok megjelennek. Éppen ezért összeírtuk, milyen jelek adhatnak okot gyanúra és egy nagyobb kivizsgálásra!

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés akkor áll fenn, amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Esetenként az egész pajzsmirigy fokozottan működik, azonban van olyan is, hogy a pajzsmirigyben csak egy túlműködő göb van. Sokszor nem derül ki a túlműködés oka, esetenként viszont átmeneti gyulladás húzódik meg a háttérben.

Mandulaműtét felnőttkorban

Mandulaműtét felnőttkorban

A mandulaműtét leggyakrabban a gyermekeknél fordul elő, de a felnőttek esetében is ugyanúgy szükség lehet a mandulák eltávolítására. De vajon ilyenkor nagyobb kockázattal jár ez a beavatkozás és máshogy kell kezelni a területet a gyógyulás során? Egyáltalán, mire számítson az, akinél felnőttkorban kerül sor ilyen műveletre? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

5 fontos tudnivaló az autoimmun betegségekről

A szervezet védekezőrendszere normális esetben az egészséget veszélyeztető külső tényezők ellen veszi fel a harcot, ám néha előfordul, hogy tévesen saját maga ellen indít támadást. Mi lehet ennek az oka?

Összes cikk Egészség A-Z témában