Gyermekkori kancsalság – Okok és kockázatok

2019. szeptember 13.

Kapcsolódó tünetek:

szemfájdalom

Kancsalság esetén a szemek nem képesek azonos pontra nézni, aminek következtében nem alakul ki a kétszemes látás. Ennek rengeteg különböző oka lehet, de sok esetben valamilyen fénytörési hiba áll a háttérben.

Gyermekkori kancsalság – Okok és kockázatok

Gyermekkori kancsalság – Okok és kockázatok

Normál esetben mindig együtt és egy irányba mozognak a szemek, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy az agyunk egy háromdimenziós képet tudjon alkotni. Ez az egyensúly azonban felborulhat, aminek hatására akkor is másképp állnak a szemek, ha épp egy pontra fókuszálunk. Tehát akkor beszélünk kancsalságról, amikor nem működik a kétszemes együtt látás.

Általánosságban a gyermekkori kancsalságról

Gyerekek esetében viszonylag gyakori ez a jelenség: kb. 3 százalékuknál megfigyelhető a kancsalság, méghozzá három éves kor előtt. Mivel a gyerekek agya ebben a korban még nincsen teljesen kifejlődve, az agy hibaként észleli a kancsal szem által küldött képet, így nem vesz róla tudomást, és visszatartja a kapott információt, aminek hatására károsodhat a látás. Épp ezért olyan fontos, hogy minél előbb kezeltessük a gyermekkori kancsalságot. Utóbbi esetén minden vizsgálatkor szükséges ellenőrizni annak mértékét.

Tünetek és kockázatok

Eleinte a különféle tünetek csak fáradtság esetén jelentkeznek, később azonban egyre gyakrabban figyelhetőek meg, ekkor pedig már fennáll annak a veszélye, hogy a gyengébb szem kikapcsol, ami látásromláshoz vezethet.

A kancsalságnak két fajtája létezik: a befelé (esotropia) és a kifelé térő (exotropia). Az előbbinek a fő tünete, hogy az egyik szem befelé fordul, míg utóbbi esetében az egyik szem egyfolytában vagy csak néha kifelé fordul.

Az esotropia tünetei legtöbbször már 3 éves kor előtt megfigyelhetők. Amennyiben nem állandóan jelentkezik a kancsalság, akkor mindössze kontroll alatt kell tartani a gyerekeket, ugyanis az ilyen eseteknek csak a 10 százaléka lesz tartósan kancsal. Amennyiben állandósul ez az állapot, akkor a kancsalító szemnél tompa látás alakulhat ki, ami csökkent látásélességet jelent, amit nem minden esetben sikerül helyreállítani.

Exotropia esetén is alakulhat ki tompa látás vagy kettős látás. Továbbá ennél a típusú kancsalságnál szemfáradás, fényérzékenység és hunyorgás is megfigyelhetőek. Ezek a visszatérő tünetegyüttesek 4 éves korig meg szoktak jelenni.

Az érintett gyerekeknek gyakran rossz a térlátásuk, továbbá az alábbi panaszok figyelhetőek meg náluk:

  • koordinálatlan szemmozgás
  • fényérzékenység
  • szemfáradás
  • keresztezett szemgolyók
  • szédülés
  • rosszullét

Okok

A kancsalságot kiváltó okok életkortól és körülményektől függően nagyon különbözőek lehetnek: hiba lehet a mozgásban és az érzékelésben egyaránt. Ha például hirtelen jelenik meg, akkor ki kell zárnunk az idegkárosodást, a fertőzéseket, a daganatos megbetegedéseket és a vérzéseket. A gyerekkori kancsalságot okozhatja, ha szülés közben valamilyen károsodás éri a szemeket, vagy ha valamilyen zavar lép fel az agy fejlődésében. A koraszülötteknél ez viszonylag gyakori jelenség: az 1250 grammnál kisebb csecsemők esetén ötből egy a későbbiekben nagy valószínűséggel kancsal lesz.

9 jel, hogy ideje felkeresnünk egy szemorvost

9 jel, hogy ideje felkeresnünk egy szemorvost

Egyik legfontosabb érzékszervünk kétségtelenül szemünk. Látásunknak köszönhetően érzékeljük a külvilágból érkező információknak döntő többségét. Szemünk egészsége ezért kiemelten fontos, az alábbi jeleknél pedig érdemes orvoshoz fordulni.

Kötőhártya-gyulladás kezelése házilag

Kötőhártya-gyulladás kezelése házilag

Kötőhártya-gyulladás esetén nem muszáj rögtön gyógyszerekhez nyúlnunk, hiszen léteznek olyan házi gyógymódok, melyekkel otthon is ki tudjuk kúrálni magunkat.

Szemtorna – Néhány gyakorlat a jobb látásért

Szemtorna – Néhány gyakorlat a jobb látásért

Már napi 10 perc szemtorna is jelentősen javíthat a látásunkon. Bemutatjuk a legjobb gyakorlatokat, hogy olyan élesen lássunk, mint a sas.

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

Valószínűleg nem sokszor jut eszünkbe szemeink egészsége. Ha szemüvegesek vagyunk, azért, ha pedig tökéletes látással rendelkezünk, azért. Azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne kelljen aggódnunk a jövőben sem.

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Belement valami a szemébe? Mondjuk, mit tegyen!

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor valami belemegy a szemébe, elkezdi dörzsölni, és csak még rosszabb lesz? Ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttük, hogy mit tegyünk, ha ez ismét megtörténne.

Összes cikk Szemészeti problémák témában