Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

2017. augusztus 30.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar, fülfájás

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Az emberek szinte kultúránk minden korában törekedtek arra, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjék valahogy és ettől nyugalmat leljenek. A mai modern füldugók pedig már nem csak nagyszerűen képesek kizárni a túl erős hangokat, de arra is tökéletesek, hogy fülbetegségeket akadályozzanak meg és megvédjék ezt a nagyon kényes szervünket a károsodástól.

A füldugó használata nagyon egyértelműnek és egyszerűnek tűnhet, de ezen a területen is sokféle problémára találhatunk megoldást, sokféleképpen. Léteznek füldugók egyszerhasználatos és tartós alkalmazásra kifejlesztett változatban. Vannak termékek szivacsból, gumiból, szilikonból és más extra anyagokból is, akár személyre szabottan kialakítva. És a formákat tekintve is elképesztő a választék. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy egy füldugó éppen milyen frekvenciákat szűr ki, vagy olyan termékkel van-e dolgunk, ami teljesen elnémítja a külvilágot.

Amit azonban a használat előtt érdemes leszögezni az az, hogy a füldugót sosem szabad erőszakosan, túl mélyre benyomni a fülbe, hiszen úgy károsíthatja a hallójáratot. És arra is figyelni kell, hogy milyen hosszú ideig használjuk. Ez lehet termék és tevékenység-függő is, de az biztos, hogy túl sokáig nem hasznos füldugóval létezni egyhuzamban, mert az eldugíthatja fülzsírral a fület és betegségekhez vezethet.

Jobb alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember közérzete jó legyen. Azonban, ha ezt környezeti zajok megzavarják, csak kialvatlanok és idegesek leszünk. Sokszor nem is altatóra van szükség, csak egy jó füldugóra, ami kényelmes, rugalmas anyagból készült és egész éjjelre biztos védelmet ad a neszektől, vagy akár a hangos horkolástól is. Érdemes olyan terméket választani, ami csak a zavaró frekvenciát szűri ki, de például az ébresztőórát vagy a riasztót már nem.

Halláskárosodás megelőzése

Sokan végeznek olyan munkát, vagy van olyan hangos hobbijuk, ahol a túl erős hangok könnyen halláskárosodáshoz is vezethetnek. Hiszen idővel a zajterhelés hatására sérülnek a fül csigájában található szőrsejtek, melyek a hanghullámok feldolgozásáért felelősek. Ilyen esetekre vannak egyszerhasználatos füldugók, de akik tartósan olyan hangos környezetben vannak, azok számára már tartós, akár a hallójáratukra tervezett füldugó használata ajánlott. Azonban figyelni kell arra, hogy a tevékenységükben ne zavarja vagy veszélyeztesse őket a füldugó használata, azaz például a tájékozódáshoz szükséges frekvenciákat ne zárják ki.

Betegségek megelőzése

Főleg a nyári időszakban használnak sokan olyan füldugókat strandoláshoz, melyek a víztől védik meg a fül érzékeny részeit. illetve azoknak is nagyon hasznos egy vízálló füldugó, akik rendszeresen járnak uszodába. Ezzel ugyanis megakadályozzák azt, hogy a fül bőre felázzon és abban kórokozók telepedjenek meg.

szorongás ellen tippek

Hatékony tippek a szorongás ellen

A szorongás szinte népbetegségnek számít világszerte. A stresszes, rohanó életmód, a túlzott elvárások, az életvitel megváltozása mind olyan tényezők, amelyek észrevétlenül szorongást okoznak.

gigantizmus

Gigantizmus – Ha hirtelen túl nagyot nő a gyerek

A gigantizmus, vagy óriásnövés egy gyerekkorban előforduló betegség, amit a növekedési hormon túlzott termelődése okoz. A betegség miatt a gyerekek hirtelen és nagyon megnőnek, aminek kellemetlen következményei is lehetnek. De hogyan állapítható meg ez a jelenség és lehet-e kezelni?

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés akkor áll fenn, amikor a pajzsmirigy túl sok hormont termel. Esetenként az egész pajzsmirigy fokozottan működik, azonban van olyan is, hogy a pajzsmirigyben csak egy túlműködő göb van. Sokszor nem derül ki a túlműködés oka, esetenként viszont átmeneti gyulladás húzódik meg a háttérben.

Ezek a fül leggyakoribb betegségei

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen fülbetegsége és az is biztos, hogy sokan rettegtünk attól kiskorunkban, hogy olyan gyulladt lesz, hogy fel is kell majd szúrni. Hiszen fülünk sokféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe, ám ezekre a megbetegedésekre mind találni megfelelő gyógymódot!

Tippek a mély és pihentető alvásért

Íme néhány tipp a mély és pihentető alvás érdekében!

Összes cikk Alvás témában