Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

2017. augusztus 30.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar, fülfájás

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Az emberek szinte kultúránk minden korában törekedtek arra, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjék valahogy és ettől nyugalmat leljenek. A mai modern füldugók pedig már nem csak nagyszerűen képesek kizárni a túl erős hangokat, de arra is tökéletesek, hogy fülbetegségeket akadályozzanak meg és megvédjék ezt a nagyon kényes szervünket a károsodástól.

A füldugó használata nagyon egyértelműnek és egyszerűnek tűnhet, de ezen a területen is sokféle problémára találhatunk megoldást, sokféleképpen. Léteznek füldugók egyszerhasználatos és tartós alkalmazásra kifejlesztett változatban. Vannak termékek szivacsból, gumiból, szilikonból és más extra anyagokból is, akár személyre szabottan kialakítva. És a formákat tekintve is elképesztő a választék. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy egy füldugó éppen milyen frekvenciákat szűr ki, vagy olyan termékkel van-e dolgunk, ami teljesen elnémítja a külvilágot.

Amit azonban a használat előtt érdemes leszögezni az az, hogy a füldugót sosem szabad erőszakosan, túl mélyre benyomni a fülbe, hiszen úgy károsíthatja a hallójáratot. És arra is figyelni kell, hogy milyen hosszú ideig használjuk. Ez lehet termék és tevékenység-függő is, de az biztos, hogy túl sokáig nem hasznos füldugóval létezni egyhuzamban, mert az eldugíthatja fülzsírral a fület és betegségekhez vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    <p><span>A rendkívül jól megtervezett, alaposan tesztelt, megújult forma által a füldugók mélyen ülnek a fülben és tökéletes illeszkednek. </span></p>

    5 399 Ft

Jobb alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember közérzete jó legyen. Azonban, ha ezt környezeti zajok megzavarják, csak kialvatlanok és idegesek leszünk. Sokszor nem is altatóra van szükség, csak egy jó füldugóra, ami kényelmes, rugalmas anyagból készült és egész éjjelre biztos védelmet ad a neszektől, vagy akár a hangos horkolástól is. Érdemes olyan terméket választani, ami csak a zavaró frekvenciát szűri ki, de például az ébresztőórát vagy a riasztót már nem.

Halláskárosodás megelőzése

Sokan végeznek olyan munkát, vagy van olyan hangos hobbijuk, ahol a túl erős hangok könnyen halláskárosodáshoz is vezethetnek. Hiszen idővel a zajterhelés hatására sérülnek a fül csigájában található szőrsejtek, melyek a hanghullámok feldolgozásáért felelősek. Ilyen esetekre vannak egyszerhasználatos füldugók, de akik tartósan olyan hangos környezetben vannak, azok számára már tartós, akár a hallójáratukra tervezett füldugó használata ajánlott. Azonban figyelni kell arra, hogy a tevékenységükben ne zavarja vagy veszélyeztesse őket a füldugó használata, azaz például a tájékozódáshoz szükséges frekvenciákat ne zárják ki.

Betegségek megelőzése

Főleg a nyári időszakban használnak sokan olyan füldugókat strandoláshoz, melyek a víztől védik meg a fül érzékeny részeit. illetve azoknak is nagyon hasznos egy vízálló füldugó, akik rendszeresen járnak uszodába. Ezzel ugyanis megakadályozzák azt, hogy a fül bőre felázzon és abban kórokozók telepedjenek meg.

A fülfájás kezelése

A fülfájás kezelése

A fülfájásnak rengeteg kiváltó oka lehet, de a legtöbb esetben valamilyen gyulladás áll a háttérben. Annak érdekében, hogy minél előbb szabaduljunk ettől a kellemetlen fájdalomtól, mielőbb érdemes megkezdeni a szakszerű és célzott kezelést.

Tippek alvászavar ellen

Tippek alvászavar ellen

Vannak olyan éjszakák, amikor ide-oda forgolódunk, és egyszerűen nem tudunk elaludni. Annak érdekében, hogy ez ne váljon mindennapossá, és ne alakuljon ki alvászavar, az alábbi tippeket ajánlott megfogadnunk.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Szép álmokat!

Az alvás életünk létfontosságú és nélkülözhetetlen része, így ha romlik a minősége, csökken a mennyisége, az súlyos következményekkel járhat.

gigantizmus

Gigantizmus – Ha hirtelen túl nagyot nő a gyerek

A gigantizmus, vagy óriásnövés egy gyerekkorban előforduló betegség, amit a növekedési hormon túlzott termelődése okoz. A betegség miatt a gyerekek hirtelen és nagyon megnőnek, aminek kellemetlen következményei is lehetnek. De hogyan állapítható meg ez a jelenség és lehet-e kezelni?

Összes cikk Alvás témában