Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

2017. augusztus 30.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar, fülfájás

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Az emberek szinte kultúránk minden korában törekedtek arra, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjék valahogy és ettől nyugalmat leljenek. A mai modern füldugók pedig már nem csak nagyszerűen képesek kizárni a túl erős hangokat, de arra is tökéletesek, hogy fülbetegségeket akadályozzanak meg és megvédjék ezt a nagyon kényes szervünket a károsodástól.

A füldugó használata nagyon egyértelműnek és egyszerűnek tűnhet, de ezen a területen is sokféle problémára találhatunk megoldást, sokféleképpen. Léteznek füldugók egyszerhasználatos és tartós alkalmazásra kifejlesztett változatban. Vannak termékek szivacsból, gumiból, szilikonból és más extra anyagokból is, akár személyre szabottan kialakítva. És a formákat tekintve is elképesztő a választék. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy egy füldugó éppen milyen frekvenciákat szűr ki, vagy olyan termékkel van-e dolgunk, ami teljesen elnémítja a külvilágot.

Amit azonban a használat előtt érdemes leszögezni az az, hogy a füldugót sosem szabad erőszakosan, túl mélyre benyomni a fülbe, hiszen úgy károsíthatja a hallójáratot. És arra is figyelni kell, hogy milyen hosszú ideig használjuk. Ez lehet termék és tevékenység-függő is, de az biztos, hogy túl sokáig nem hasznos füldugóval létezni egyhuzamban, mert az eldugíthatja fülzsírral a fület és betegségekhez vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    <p><span>A rendkívül jól megtervezett, alaposan tesztelt, megújult forma által a füldugók mélyen ülnek a fülben és tökéletes illeszkednek. </span></p>

    4 699 Ft

Jobb alvás

A pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember közérzete jó legyen. Azonban, ha ezt környezeti zajok megzavarják, csak kialvatlanok és idegesek leszünk. Sokszor nem is altatóra van szükség, csak egy jó füldugóra, ami kényelmes, rugalmas anyagból készült és egész éjjelre biztos védelmet ad a neszektől, vagy akár a hangos horkolástól is. Érdemes olyan terméket választani, ami csak a zavaró frekvenciát szűri ki, de például az ébresztőórát vagy a riasztót már nem.

Halláskárosodás megelőzése

Sokan végeznek olyan munkát, vagy van olyan hangos hobbijuk, ahol a túl erős hangok könnyen halláskárosodáshoz is vezethetnek. Hiszen idővel a zajterhelés hatására sérülnek a fül csigájában található szőrsejtek, melyek a hanghullámok feldolgozásáért felelősek. Ilyen esetekre vannak egyszerhasználatos füldugók, de akik tartósan olyan hangos környezetben vannak, azok számára már tartós, akár a hallójáratukra tervezett füldugó használata ajánlott. Azonban figyelni kell arra, hogy a tevékenységükben ne zavarja vagy veszélyeztesse őket a füldugó használata, azaz például a tájékozódáshoz szükséges frekvenciákat ne zárják ki.

Betegségek megelőzése

Főleg a nyári időszakban használnak sokan olyan füldugókat strandoláshoz, melyek a víztől védik meg a fül érzékeny részeit. illetve azoknak is nagyon hasznos egy vízálló füldugó, akik rendszeresen járnak uszodába. Ezzel ugyanis megakadályozzák azt, hogy a fül bőre felázzon és abban kórokozók telepedjenek meg.

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, ami többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Lássuk, hogy melyik póz milyen jelentéssel bír.

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

Fájdalom csecsemőkorban – Mi fáj a babának?

A legtöbb újdonsült szülő retteg attól, hogy nem fogja tudni, épp miért sír a kisbabája. Amíg a gyerekünk nem tud beszélni, addig testbeszéddel próbálja tudatni velünk, hogy épp mije fáj, mi a baja. Ezen jelek értelmezésében próbálunk most segíteni.

Így álmosít az autónk

Így álmosít az autónk

Nem csak egy éjszakába nyúló baráti találkozó, a bevett gyógyszerek vagy az elmaradt reggeli kávé miatt érezhetjük magunkat álmosnak autónkban, hanem maga az utazási módunk is hozzájárul az elnehezedő szemhéjakhoz és bágyadt tekintethez.

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Hajlamosabb a depresszióra az, aki későn kel

Kutatások szerint azok, akik tovább alszanak, fogékonyabbak a depresszióra. De pontosan mi áll ennek hátterében, és tehetünk-e valamit mentális egészségünkért?

Összes cikk Alvás témában