Ezek a fülbetegségek járnak fájdalommal!

2017. február 10.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás

A fájdalmas fülbetegségek típusai, a fülfájás okai és kezelése

Ezek a fülbetegségek járnak fájdalommal! 750

A külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat gyulladása lényegében egy bőrbetegség speciális helyen. Szinte mindig a fülbe jutott víz váltja ki olyan módon, hogy fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak a normális körülmények között is ott élő baktériumok. Kezelése általában antibiotikumot és gyulladáscsökkentő szteroidot tartalmazó fülcseppel történik.

Fülzsírdugó

A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.

Vírusfertőzés a középfülben

A középfül vírusos megbetegedését heveny savós vagy akut szerózus középfülgyulladásnak nevezzük. Ilyenkor a középfülben genny nincs, a dobhártya vékony, de vörös. Ez a betegség nagyon fájdalmas is lehet, mégsem igényel antibiotikus kezelést, csak intenzív fájdalomcsillapítást. Nemritkán azonban a vírus által legyengített szervezetben (elsősorban a fülben) második fázisban baktériumok telepednek meg és gennyes gyulladást okoznak. Ennek kezelése antibiotikummal lehetséges.

Baktériumfertőzés a középfülben

Az egyik leggyakoribb gyermekkori fülbetegség a gennyes középfülgyulladás. Kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a dobüregben (középfülben) genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Ha nagyon gyors a lefolyás, vagy elhúzódik a segítség, a genny a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható fülápolási termékeket itt találja >>


Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Fájdalomcsillapító fajták

Fájdalomcsillapító fajták

A fájdalom sokféle lehet, és nem mindig van szükség a csillapítására. Ám, amikor már nagymértékben zavarja közérzetünket és mindennapjainkat is, akkor be kell avatkozni és fájdalomcsillapító szükséges. De mikor, milyen módszer a leghatékonyabb?

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

Füldugó: mikor és miért érdemes használni?

A füldugó egy nagyon egyszerű és okos találmány, aminek kezdetleges változatait az emberiség már nagyon-nagyon régóta használja. Leginkább azért alkalmazzuk, hogy a kellemetlen zajokat kiszűrjük vele, de nem csak a hallás, hanem a fül védelmének szempontjából is nagyon hasznos lehet.

Ezek a fül leggyakoribb betegségei

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen fülbetegsége és az is biztos, hogy sokan rettegtünk attól kiskorunkban, hogy olyan gyulladt lesz, hogy fel is kell majd szúrni. Hiszen fülünk sokféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe, ám ezekre a megbetegedésekre mind találni megfelelő gyógymódot!

Összes cikk Egészség A-Z témában