Ezek a fülbetegségek járnak fájdalommal!

2017. február 10.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás

A fájdalmas fülbetegségek típusai, a fülfájás okai és kezelése

Ezek a fülbetegségek járnak fájdalommal! 750

A külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat gyulladása lényegében egy bőrbetegség speciális helyen. Szinte mindig a fülbe jutott víz váltja ki olyan módon, hogy fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak a normális körülmények között is ott élő baktériumok. Kezelése általában antibiotikumot és gyulladáscsökkentő szteroidot tartalmazó fülcseppel történik.

Fülzsírdugó

A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.

Vírusfertőzés a középfülben

A középfül vírusos megbetegedését heveny savós vagy akut szerózus középfülgyulladásnak nevezzük. Ilyenkor a középfülben genny nincs, a dobhártya vékony, de vörös. Ez a betegség nagyon fájdalmas is lehet, mégsem igényel antibiotikus kezelést, csak intenzív fájdalomcsillapítást. Nemritkán azonban a vírus által legyengített szervezetben (elsősorban a fülben) második fázisban baktériumok telepednek meg és gennyes gyulladást okoznak. Ennek kezelése antibiotikummal lehetséges.

Baktériumfertőzés a középfülben

Az egyik leggyakoribb gyermekkori fülbetegség a gennyes középfülgyulladás. Kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a dobüregben (középfülben) genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Ha nagyon gyors a lefolyás, vagy elhúzódik a segítség, a genny a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A BENU Online Gyógyszertárban kapható fülápolási termékeket itt találja >>


Halláscsökkenés? Íme a 6 fő ok!

A halláscsökkenés diagnózisa, okai és kezelési lehetőségei.

A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

A középfülgyulladás legelső jelei és kezelése

Akár nagyothallást is okozhat, ha nem vesszük időben észre!

Mit lehet tenni migrén ellen?

Mit lehet tenni migrén ellen?

A migrént kiváltó okok, tünetek és megelőzésük.

A fülzúgásról

A tünet hosszú távon nagymértékben ronthatja az életminőséget.

Műtét után

Műtét után

A műtét utáni fájdalom nem természetes, ha hosszabb ideig fennáll, kérjen orvosi segítséget!

Összes cikk Egészség A-Z témában