Fokozott hajhullás – mi okozhatja?

2016. július 1.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány, hajhullás

Kóros a hajhullásról, ha naponta 100-nál több hajszálat vesztünk el.

A hajhagymák működése körfolyamatként értelmezhető: a hosszú növekedési fázis után rövid nyugalmi szakasz jön. A hajszál bizonyos ideig nő, majd a hajhagyma pihenése után kihullik. A ciklus újraindul, új hajszál fejlődik.

Ha napi száz, vagy több hajszál hullik ki, szakemberhez kell fordulni. A hajhullásnak is vannak típusai: létezik visszafordítható folyamat és van végleges hajvesztés.

A visszafordíthatatlan hajhullás

A visszafordíthatatlan hajhullás változatai közül az androgén típusú a leggyakoribb: a hajhagymák érzékenyen reagálnak a férfi hormonokra. Ez örökletes hajlam, férfiaknál gyakoribb. Örökletes jelenségről van szó, kezelése nem egyszerű. A koffeintartalmú samponok és hajszeszek néhány éve kerültek a piacra, ezek alkalmazása is lassíthatja a hormonális eredetű kopaszodást.

A visszafordítható hajhullásnak általában a szervezetet ért stressz az oka

A visszafordítható hajhullást az esetek döntő többségében stressz okozza:

 • gyulladás,
 • baleset,
 • műtét,
 • bizonyos gyógyszerek alkalmazása,
 • pszichés trauma lehet a kiváltó ok.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Revalid Regrowth szérum 50ml

  Revalid Regrowth szérum 50ml

  <p>A Revalid® hajnövekedést serkentő szérum 3% Redensyl®-t tartalmaz, amely fokozza a hajnövekedést, csökkenti a hajhullást és dúsabbá teszi a hajat.</p> <p><strong>Az 50 ml-es szérum körülbelül 14 napra elegendő! </strong>A kedvező eredmény érdekében 3-6 hónap folyamatos használat javasolt!</p> <p>3 hónapos napi használat után akár 28 000 új hajszál nő*</p>

  16 990 Ft

A hajvesztés az ilyen esetekben 3-5 hónap alatt jelentkezik, akkor hirtelen, látványosan. Ha sikerül megtalálni, és kezelni a kiváltó okot, a hajhullás magától megszűnhet. Gyakori a gyulladásos gócot által kiváltott hajhullás (pl. mandula gyulladás, gyulladt fog). Ezeket eltávolítva a hajhullás kezelhető, illetve sokszor magától el is múlik..

Hajhullást válthat még ki:

 • kemoterápia
 • terhesség
 • túl kevés aminosav, nyomelem, vitamin
 • táplálkozási zavar

A fejbőr egészségéért

A hajhagymák aktiválására szedhetők az antioxidáns tartalmú készítmények. Az A- és E-vitamint, B-vitamint, pozitívan befolyásolják a hajhagymák anyagcseréjét. Ezek zsírban oldódó vitaminok, melyeket az emberi test képes raktározni, ezért a túlzott bevitelükkel óvatosnak kell lenni.

Az ásványi anyagok jótékonyan hatnak az egészséges hajképződésre, ezek közül a legfontosabb a réz. a vas és a cink, valamint a kén.

A kén a hajszál alapját képező keratin szintézisében tölt be nélkülözhetetlen szerepet.

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

5 házi praktika hajunk ápolásához a nyári hőségben

Napsütés, strand, tengervíz – nyáron rengeteg káros hatás érheti a hajkoronánkat, épp ezért nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk azt. Ebben az alábbi tippek nyújtanak segítséget.

tavaszi hajhullás

Normális a tavaszi hajhullás – Mérséklő tippek!

A tél megviseli szervezetünket, így hajunk állapotára is hatással lehet. A tavaszi hajhullás tulajdonképpen normális, de mit tehetünk csökkentésének érdekében?

Hajszépítő csodaszerek – 3 módszer a gyönyörű hajkoronáért

Ezek a módszerek valóban segítenek, ha egészséges, fényes hajkoronát szeretne!

A legfontosabb nyomelemek

Fontos, hogy vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást folytassunk.

Kezelhető a hajhullás?

Akkor kóros hajhullás, ha naponta 100-nál több hajszálat veszítünk el.