Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Mi adja a fogak színét?

A fogfelszín elszíneződésének leggyakoribb oka a lepedék és a fogkő, amely a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak színét számos tényező befolyásolja, de alapvetően a fogzománcban és az alatta levő dentinben szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják. Az életkor előrehaladtával sötétedik a fogak színe, ugyanakkor a mesterséges színezőanyagok, a színes teák, a kávé, a vörösbor és a nikotin és egyes gyógyszerek szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében.

Fogfehérítés otthon

Nagyanyáink szódabikarbónával próbálták fehérebbé tenni mosolyukat, ám ez a megoldás csupán egységesebb fogfelszínt eredményez az ún. abrazív szemcséknek köszönhetően.

Ugyanezen az elven működik a fehérítő hatású fogkrémek nagy része is, melyekben mechanikai hatást kifejtő abrazív részecskék találhatók, minimális fehérítő anyaggal társítva.

Otthonunkban végezhető, de szakorvosi előkészületeket igényel a „sínes fogfehérítés”, mivel a két-három hétig használatos sínt a páciens fogsor-lenyomata alapján az orvos készíti el és ő keveri ki a megfelelő koncentrációjú hidrogén-vagy karbamid-peroxidos gélt is. Ez a két anyag és az általuk kiváltott oxidációs folyamat az összes fogfehérítési eljárás alapja.

A készítmények hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és a hőmérséklet együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok a gyorsabb rendelői, míg a kisebb koncentrációjú gélek inkább az otthon végezhető kezelési lehetőségek alapanyagai.

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Amit a rendelői fogfehérítésről tudni kell

  • A fehérítést minden esetben szájhigiénés ellenőrzésnek kell megelőznie, amely tartalmazza a fogak, az íny, a tömések, koronák állapotának vizsgálatát. Akinél valamilyen gyulladt gócot találnak, esetleg túl sok a fogköve vagy szuvas a foga, ott először ezeket a problémákat kell kezelni.
  •  A fehérítést mindig megelőzi a fogak felszíni elszíneződéseinek eltávolítására hivatott sópolírozás, mert arra maga a fehérítés nem alkalmas.
  • A fogfehérítés, ha szakszerűen végzik, a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas és nem is károsítja a fogállományt. Ha fájdalmat érzünk, az rossz jel, mert akkor valamit nem jól csinálnak.
  • Kevesen tudják, hogy a fehérítést a “reakcióképes, aktív” oxigén végzi. Ez az “okos” oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött felületeket teszi világosabbá.
  • A rendelői fogfehérítésnek három alternatívája lehetséges, melyek közül a LED lámpás ma már kőkorszakinak számít, a plazmalámpás a megbízható középkategória, de a csúcsot a lézeres fehérítés jelenti.
  • A fehérítés folyamata nem fejeződik be a rendelőben, hanem azt követően még két napig tart, ezért nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne fogyasszunk “színező” ételeket, italokat!
  • Nem fehéríthetők a tömések, koronák, pótlások, ha szükséges, azokat ki kell cserélni. Ellenjavallat nincs, de terhesség és szoptatás idején a fehérítés, a vegyszerek nyálkahártyával érintkezése miatt nem javasolt.
kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!