Fogfehérítés otthon és a rendelőben – Fontos tudnivalók!

2016. szeptember 1.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás, fogfájás

Mire figyeljen oda, ha fogfehérítésre készül?

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

Mi adja a fogak színét?

A fogfelszín elszíneződésének leggyakoribb oka a lepedék és a fogkő, amely a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak színét számos tényező befolyásolja, de alapvetően a fogzománcban és az alatta levő dentinben szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják. Az életkor előrehaladtával sötétedik a fogak színe, ugyanakkor a mesterséges színezőanyagok, a színes teák, a kávé, a vörösbor és a nikotin és egyes gyógyszerek szintén elváltozást okozhatnak a fogazat színezetében.

Fogfehérítés otthon

Nagyanyáink szódabikarbónával próbálták fehérebbé tenni mosolyukat, ám ez a megoldás csupán egységesebb fogfelszínt eredményez az ún. abrazív szemcséknek köszönhetően.

Ugyanezen az elven működik a fehérítő hatású fogkrémek nagy része is, melyekben mechanikai hatást kifejtő abrazív részecskék találhatók, minimális fehérítő anyaggal társítva.

Otthonunkban végezhető, de szakorvosi előkészületeket igényel a „sínes fogfehérítés”, mivel a két-három hétig használatos sínt a páciens fogsor-lenyomata alapján az orvos készíti el és ő keveri ki a megfelelő koncentrációjú hidrogén-vagy karbamid-peroxidos gélt is. Ez a két anyag és az általuk kiváltott oxidációs folyamat az összes fogfehérítési eljárás alapja.

A készítmények hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és a hőmérséklet együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok a gyorsabb rendelői, míg a kisebb koncentrációjú gélek inkább az otthon végezhető kezelési lehetőségek alapanyagai.

Fogfehérítés otthon és a rendelőben - Fontos tudnivalók!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Elmex gél 25g

  Elmex gél 25g

  <p>Az aminfluoridot tartalmazó Elmex gél a fogzománc fluoridtartalmának növelésére és a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló gyógyszer.</p>

  2 699 Ft helyett:2 149 Ft

Amit a rendelői fogfehérítésről tudni kell

 • A fehérítést minden esetben szájhigiénés ellenőrzésnek kell megelőznie, amely tartalmazza a fogak, az íny, a tömések, koronák állapotának vizsgálatát. Akinél valamilyen gyulladt gócot találnak, esetleg túl sok a fogköve vagy szuvas a foga, ott először ezeket a problémákat kell kezelni.
 •  A fehérítést mindig megelőzi a fogak felszíni elszíneződéseinek eltávolítására hivatott sópolírozás, mert arra maga a fehérítés nem alkalmas.
 • A fogfehérítés, ha szakszerűen végzik, a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas és nem is károsítja a fogállományt. Ha fájdalmat érzünk, az rossz jel, mert akkor valamit nem jól csinálnak.
 • Kevesen tudják, hogy a fehérítést a “reakcióképes, aktív” oxigén végzi. Ez az “okos” oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött felületeket teszi világosabbá.
 • A rendelői fogfehérítésnek három alternatívája lehetséges, melyek közül a LED lámpás ma már kőkorszakinak számít, a plazmalámpás a megbízható középkategória, de a csúcsot a lézeres fehérítés jelenti.
 • A fehérítés folyamata nem fejeződik be a rendelőben, hanem azt követően még két napig tart, ezért nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne fogyasszunk “színező” ételeket, italokat!
 • Nem fehéríthetők a tömések, koronák, pótlások, ha szükséges, azokat ki kell cserélni. Ellenjavallat nincs, de terhesség és szoptatás idején a fehérítés, a vegyszerek nyálkahártyával érintkezése miatt nem javasolt.
Bölcsességfog – 9 tévhit róla

Bölcsességfog – 9 tévhit róla

A bölcsességfogakkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, melyeket a cikkünkkel végleg szeretnénk eloszlatni. Íme, a 9 legelterjedtebb tévhit.

Mi a teendő foghúzás után?

Mi a teendő foghúzás után?

A legtöbben rettegünk a fogorvostól, ez a félelem pedig tovább erősödik, ha foghúzásra kerül sor. Lássuk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy minél előbb meggyógyuljunk, és minél szerencsésebben vészeljük át a kezelés utáni időszakot.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Ezt a 8 dolgot tudnia kell a fogfehérítésről

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, mely a ragyogó fogak mellett magabiztosságot is varázsol az embernek. Érdemes azonban felkészülni a kezelés előtt, hiszen sok tévhit kering körülötte.