Fogamzásgátlási módszerek

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A nem kívánt terhesség elkerülésére napjainkban számos hatékony és kevésbé hatékony módszer áll rendelkezésre.

Van köztük egyszerűen és kevésbé egyszerűen használható, sőt, az életkor és életmód alapján is lehet válogatni. Az úgynevezett „fizikai” módszerek legtöbbje recept nélkül elérhető mindenki számára.

Remélhetőleg már tinédzserjeink, a nemi élettel ismerkedő fiataljaink is tudják, hogy számukra az óvszer az egyik legjobb választás: ehhez bármelyik patikában, drogériában hozzájuthatnak, ráadásul használata egyszerű, és nem utolsósorban, a terhesség elkerülése mellett a nemi úton terjedő fertőzések kivédésének is ez a leghatékonyabb eszköze. A hatékonysága a terhességek elkerülésében kb. 98 %, emiatt sokan egyéb módszerrel próbálják kombinálni.

Ezek közül is a leggyakrabban a szintén vény nélkül elérhető úgynevezett spermicid anyagokkal, melyeket a női hüvelybe helyezve, megnehezítik, megakadályozzák a spermiumok számára a nyakcsatornán való áthaladást. Hatékonyságuk kb. 94-95 százalék.

Napjainkban már elérhető a nők számára kifejlesztett óvszer, melynek hüvelybe történő felhelyezése némi gyakorlat árán elsajátítható, de pont ennek „nehézkessége” miatt relatíve gyakrabban fordulnak elő hibák, s így hatékonysága is alulmarad.

A hormontartalmú készítmények beszerzését mindenképpen orvosi vizsgálatnak, és célzott laborvizsgálatnak kell megelőznie – már csak azért is, mert ezen szerek legtöbbje csak vény ellenében vásárolhatók meg, és nem utolsósorban, vannak néhányan, akiknél a készítmény alkalmazása bizonyos kórállapotok (pl. trombózis) kialakulásához nagyban hozzájárulhat.

Közös tulajdonságuk, hogy meghatározott hormonokat meghatározott mennyiségben tartalmaznak, melyek a női szervezetben felfüggesztik az ovulációt, megnehezítik a spermiumok haladását, és az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódását. Minimális hormontartalmuk révén mellékhatások szinte alig tapasztalhatók.

Legelterjedtebb a tabletta kiszerelésűek, de egyre inkább teret hódítanak az úgynevezett „depó” készítmények: három, vagy akár több havi adagot juttatnak be finoman a bőr alá, ahonnan a hormonok a megfelelő ütemben folyamatosan jutnak be a keringésbe. Így kiküszöbölhetők a gyógyszerkihagyás kapcsán létrejött nem kívánt terhességek.

Szintén orvosi vizsgálatra, sőt, orvosi segítségre van szükség a méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”) alkalmazásához. Ezen túlmenően, a pesszárium felhelyezése előtt is érdemes szakorvos véleményét kérni, legalább az optimális méret megállapításában.

Az eszközt nem igénylő módszereknél (naptármódszer, megszakított közösülés) a teherbeesés kockázata nagyobb, így célszerű ezeket valamely, fentebb említett módszerrel ötvözni.

A menstruációs fájdalom

A fájdalmas görcsökkel járó menstruáció jóval gyakoribb, mint azt általában feltételezik.

Menstruációs zavarok

Amikor egy kislány „nagylánnyá” cseperedik, megjelenik az első havi vérzés, a menstruáció is.

Menstruáció és strandolás

A menstruáció késleltetésének problémája nem mai keletű.

A gyorsabb teherbeesésért

Létezik pár hasznos tipp a mihamarabbi teherbeeséshez.

Meddőséget okozó betegségek – Így előzze meg a bajt!

A meddőséget okozó problémák között előkelő helyet foglal el az inzulinrezisztencia és a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma.