Fogamzásgátlási módszerek

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A nem kívánt terhesség elkerülésére napjainkban számos hatékony és kevésbé hatékony módszer áll rendelkezésre.

Van köztük egyszerűen és kevésbé egyszerűen használható, sőt, az életkor és életmód alapján is lehet válogatni. Az úgynevezett „fizikai” módszerek legtöbbje recept nélkül elérhető mindenki számára.

Remélhetőleg már tinédzserjeink, a nemi élettel ismerkedő fiataljaink is tudják, hogy számukra az óvszer az egyik legjobb választás: ehhez bármelyik patikában, drogériában hozzájuthatnak, ráadásul használata egyszerű, és nem utolsósorban, a terhesség elkerülése mellett a nemi úton terjedő fertőzések kivédésének is ez a leghatékonyabb eszköze. A hatékonysága a terhességek elkerülésében kb. 98 %, emiatt sokan egyéb módszerrel próbálják kombinálni.

Ezek közül is a leggyakrabban a szintén vény nélkül elérhető úgynevezett spermicid anyagokkal, melyeket a női hüvelybe helyezve, megnehezítik, megakadályozzák a spermiumok számára a nyakcsatornán való áthaladást. Hatékonyságuk kb. 94-95 százalék.

Napjainkban már elérhető a nők számára kifejlesztett óvszer, melynek hüvelybe történő felhelyezése némi gyakorlat árán elsajátítható, de pont ennek „nehézkessége” miatt relatíve gyakrabban fordulnak elő hibák, s így hatékonysága is alulmarad.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A hormontartalmú készítmények beszerzését mindenképpen orvosi vizsgálatnak, és célzott laborvizsgálatnak kell megelőznie – már csak azért is, mert ezen szerek legtöbbje csak vény ellenében vásárolhatók meg, és nem utolsósorban, vannak néhányan, akiknél a készítmény alkalmazása bizonyos kórállapotok (pl. trombózis) kialakulásához nagyban hozzájárulhat.

Közös tulajdonságuk, hogy meghatározott hormonokat meghatározott mennyiségben tartalmaznak, melyek a női szervezetben felfüggesztik az ovulációt, megnehezítik a spermiumok haladását, és az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódását. Minimális hormontartalmuk révén mellékhatások szinte alig tapasztalhatók.

Legelterjedtebb a tabletta kiszerelésűek, de egyre inkább teret hódítanak az úgynevezett „depó” készítmények: három, vagy akár több havi adagot juttatnak be finoman a bőr alá, ahonnan a hormonok a megfelelő ütemben folyamatosan jutnak be a keringésbe. Így kiküszöbölhetők a gyógyszerkihagyás kapcsán létrejött nem kívánt terhességek.

Szintén orvosi vizsgálatra, sőt, orvosi segítségre van szükség a méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”) alkalmazásához. Ezen túlmenően, a pesszárium felhelyezése előtt is érdemes szakorvos véleményét kérni, legalább az optimális méret megállapításában.

Az eszközt nem igénylő módszereknél (naptármódszer, megszakított közösülés) a teherbeesés kockázata nagyobb, így célszerű ezeket valamely, fentebb említett módszerrel ötvözni.

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Tényleg hízunk menstruáció előtt és alatt?

Valójában számos fiziológiai és pszichológiai oka van annak, hogy a menstruáció súlygyarapodással járhat és ezekkel jobb tisztában lenni.

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák egyre kevésbé számítanak tabunak társadalmunkban. Ennek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a havi vérzésről, és azokról a jelekről, amelyeket annak színe közvetít.

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

A női higiéniára mindig nagy figyelmet kell fordítanunk, a menstruáció alatt pedig ez hatványozottan igaz. Nézzük meg, hogy ez pontosan mivel jár.

Az endometriózis és a meddőség – Ez a kapcsolat

Az endometriózis és a meddőség – Ez a kapcsolat

Az endometriózis egy világszerte ismert betegség. Leggyakoribb tünetei a menstruáció során fellépő intenzív görcsök, de krónikus gyulladásokhoz, hegesedésekhez, összenövésekhez és akár meddőséghez is vezethet.

A menopauza lelki tünetei

A menopauza lelki tünetei

Hangulatingadozások, emlékezetkiesések és motiválatlanság – sok nő ilyen és ezekhez hasonló tüneteket tapasztal magán a menopauza során. Nézzük, mi áll ezek hátterében, illetve mit tehetünk a tüntetek enyhítése érdekében.