Fogamzásgátlási módszerek tinik számára

Fogamzásgátlási módszerek tinik számára
Bár a felmérések szerint a mai fiatalok harmada 15 éves korára túl van az első szexuális együttléten, nagy részük egyáltalán nincs tisztában a lehetséges veszélyekkel. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a módszereket, melyek a nemi életet biztonságossá teszik.

Beszéljünk a szexről!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy tinédzser gyermekünk már az első együttlét előtt tisztában legyen teste működésével. A lányoknak oda kell figyelni menstruációjuk rendszerességére, hiszen a rendszertelen havi vérzés utalhat egészségügyi problémára is. Ezen kívül tisztában kell lenniük a védekezés nélküli együttlét következményeivel is. A felelős gondolkodás része, hogy a tinédzser a szülővel felkeres egy nőgyógyászati rendelést, ahol vérvételt és vizsgálatot követően az orvossal együtt ki tudja választani a számára legmegfelelőbb, biztonságos fogamzásgátlási módszert. Ezen kívül nagyon fontos a rendszeres rákszűrésen való részvétel is.

Hormonális fogamzásgátlás

Az első menstruációtól számított 1-2 évig nem ajánlott a hormonális fogamzásgátlás, hiszen ilyenkor még nagyon labilis és alakulóban van a hormonháztartás. Amikor a petefészkek már szabályosan működnek, a mensesek huzamos ideje rendszeres időközönként követik egymást, akkor nincsen akadálya a hormontartalmú fogamzásgátló használatának. A hormontartalmú fogamzásgátlók átmenetileg leállítják a petefészek működését, kikapcsolják a tüszőérést. Ezeknek a tablettáknak egyéb, kedvező hatása is van: csökkentik a vérzés mennyiségét, szabályozzák a ciklust, csökkentik a kellemetlen menstruációs görcsöket. A női hormonok csökkentik a bőr faggyútermelését, ezért jótékony hatással vannak a tinédzserkorra jellemző zsíros, pattanásos arcbőrre. A hormontartalmú fogamzásgátlók klasszikus változata a tabletta, rendszeres, napi bevételével biztosítható a nem kívánt terhesség megelőzése. Minden nap ugyanabban az időszakban kell beszedni, és ha nem marad ki egy tabletta sem, akkor kiváló védelmet nyújt. Modernebb változata a hormontartalmú hüvelygyűrű, ami automatikusan adagolja a szervezetbe a hatóanyagokat. Tinédzsereknek ez praktikusabb megoldás, mivel helyileg, hüvelyen keresztül szívódik fel, ezért kevesebb hormont tartalmaz. Ha védekezés nélküli együttlét történt, vagy a védekezés nem volt megfelelő (például kiszakadt az óvszer, kimaradt pár tabletta), az úgynevezett esemény utáni tabletta lehet a megoldás. Ebből létezik egy régebbi, 72 órás és egy újabb típusú,120 órás készítmény. Mindkettő nagy adag sárgatesthormont tartalmaz, ezzel gátolja a terhesség kialakulását. Hosszú távú és/vagy rendszeres alkalmazásuk nem ajánlott, mert hatalmas adag hormont tartalmaznak, amely megviseli a szervezetet.

Nem hormonális fogamzásgátlás

A nem hormonális fogamzásgátlás nagy klasszikusa a gumióvszer, ami véd a nemi úton terjedő fertőzésektől is. Amíg nem alakul ki kellő jártasság használatában, spermicidekkel (spermiumölő szerekkel) való kiegészítése ajánlott.

A

 
2017. március 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink