Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Kizárólag anyatejes táplálás mellett, az első menstruáció megjelenéséig a teherbeesés valószínűsége viszonylag alacsony, de nem zárható ki. Éppen ezért ajánlott valamilyen kiegészítő fogamzásgátlási módszert alkalmazni, de a tej mennyiségét és minőségét befolyásoló ösztrogéntartalmú tabletták szedését érdemes kerülni.

Óvszer

Az óvszer megbízhatósága 90-98%, de vannak, akik kifejezetten ódzkodnak ettől a védekezési módszertől, mert úgy érzik, árt az intimitásnak.

Minipill

A csak kis dózisú progesztogén hormont tartalmazó tabletta a kombinált fogamzásgátló tabletták alternatívája, ám míg az utóbbiak a peteérést akadályozzák, a minipill megvastagítja a méhnyak nyákfelületét, ezzel megnehezíti a spermiumok átjutatását és elvékonyítja a méhnyálkahártyát, amellyel akadályozza a megtermékenyített petesejtek beágyazódását. A minipill 96-99,5% hatékonyságú és nagy előnye, hogy nincs benne ösztrogén.

Hüvelykúp

A hüvelykúpot, mely nem tartalmaz hormont, 10 perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni, ahol az mikrofinomságú habbá alakul át, áthatolhatatlan gátat képezve a spermiumok számára, spermaölő összetevője pedig megöli azokat. Hatékonyságuk nem éri el a szájon át szedhető fogamzásgátlókét, mivel idő előtt vagy túl későn felhelyezve kevésbé biztonságosak.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink