Fogamzásgátlás szoptatás alatt

2016. augusztus 15.

Három héttel a baba érkezése után a peteérés újra beindul és ismét előkerül a fogamzásgátlás témája. Sorra vettük a szoptatás idején lehetséges alternatívákat!

Kizárólag anyatejes táplálás mellett, az első menstruáció megjelenéséig a teherbeesés valószínűsége viszonylag alacsony, de nem zárható ki. Éppen ezért ajánlott valamilyen kiegészítő fogamzásgátlási módszert alkalmazni, de a tej mennyiségét és minőségét befolyásoló ösztrogéntartalmú tabletták szedését érdemes kerülni.

Óvszer

Az óvszer megbízhatósága 90-98%, de vannak, akik kifejezetten ódzkodnak ettől a védekezési módszertől, mert úgy érzik, árt az intimitásnak.

Minipill

Happy young family, a mother breastfeeds little daughter. The concept of happiness of motherhood.A csak kis dózisú progesztogén hormont tartalmazó tabletta a kombinált fogamzásgátló tabletták alternatívája, ám míg az utóbbiak a peteérést akadályozzák, a minipill megvastagítja a méhnyak nyákfelületét, ezzel megnehezíti a spermiumok átjutatását és elvékonyítja a méhnyálkahártyát, amellyel akadályozza a megtermékenyített petesejtek beágyazódását. A minipill 96-99,5% hatékonyságú és nagy előnye, hogy nincs benne ösztrogén.

Hüvelykúp

A hüvelykúpot, mely nem tartalmaz hormont, 10 perccel az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni, ahol az mikrofinomságú habbá alakul át, áthatolhatatlan gátat képezve a spermiumok számára, spermaölő összetevője pedig megöli azokat. Hatékonyságuk nem éri el a szájon át szedhető fogamzásgátlókét, mivel idő előtt vagy túl későn felhelyezve kevésbé biztonságosak.