Fertőző szezon

2014. október 23.

Késő ősztől kora tavaszig gyakoriak a felső légúti fertőző megbetegedések

Fertőző szezon

Jellemzően a garat, a gége, az orrüreg, valamint az arc- és homloküreg érintettek. A fertőzések nagy részét (70%) vírusok okozzák, a fennmaradó esetekben bakteriális eredetű a fertőzés. A leggyakoribb az orrüreg fertőzése, az egyszerű nátha. Ennek jellegzetes tünete a fokozott orrváladékozás. A fertőzés többnyire átterjed a garat nyálkahártyájára és torokgyulladást okoz. Ilyenkor a garat vérbő, fájdalmas, gyakori a fülbe sugárzó nyelési fájdalom és a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata. Bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakulhat ki, erős fájdalommal,magas lázzal, a mandulák felszínén jól látható fehér gennycsapokkal. Az orrmandulák gennyes gyulladása szintén magas lázzal jár, emellett orrdugulás, légzési nehezítettség, hangos éjjeli horkolás jellemző.

Az orrmelléküregek gyulladása esetén a kezdetben víztiszta orrváladék sűrű, zöldes-sárgás színű lesz. Jellemző az erős fejfájás, amely a fej előrehajtásakor fokozódik. A garat felé lecsorgó váladék hányingert okozhat, illetve köhögést vált ki, amely az éjszakai órákban fokozódik. Mivel a fertőzések 70 százaléka vírusos eredetű, felesleges, sőt káros antibiotikum kezelést alkalmazni!

A legtöbb esetben elegendő a tüneti kezelés. Az orrfolyás esetén orrcseppek adhatók. Ezeket egyidejűleg egy hétnél tovább ne alkalmazzuk, mert nyálkahártya duzzanatot, szűkületet okozhatnak hosszas használat esetén. Száraz köhögés esetén a párásítás segíthet.

Hurutos köhögés esetén nyákoldók (köpetetők) adása javasolt. Az esti órákban azonban mellőzük ezeket,mert fokozza az éjszakai köhögést! Szükség szerint lfertozo_szezon301áz és fájdalomcsillapító adása indokolt. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és kellő vitaminpótlás (C-vitamin) is. A megelőzésben segíthet a vitaminokban gazdag táplálékok fogyasztása, a zsúfolt terek kerülése, rendszeres mozgás a szabad levegőn. Amennyiben a láz három napnál tovább fennáll, illetve tüszős mandulagyulladásra, vagy gennyes orrmelléküreg gyulladásra utaló tüneteket észlelünk feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert antibiotikum kezelés válik szükségessé.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    <p>Az Algoflex Rapid hatóanyaga az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható.</p>

    2 599 Ft

Influenza

Az influenza járványos, erősen fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség. A cseppfertőzés, inkább tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, mint köhögéssel. Emiatt fontos a rendszeres, fertőtlenítő hatású kézmosás járvány idején.

Kezdeti tünetei elsősorban a láz, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében bágyadtsággal, illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsont táji fájdalommal jelentkezhet a betegség. Ezt követően jelentkeznek a felső légúti fertőzés klasszikus tünetei. Az influenza esetében elsősorban tüneti kezelés jön szóba: lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság. Bakteriális felülfertőzés gyakori, ebben az esetben antibiotikum javasolt.

A nem kellően kipihent influenzának akár súlyos szövődményei is lehetnek. Felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, szívinfarktus, agyi keringészavar, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség. Gyermekek esetében: gennyes középfülgyulladás, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás. Az influenza megelőzésére az évenkénti védőoltás javasolt. A védőoltás kiemelt jelentőséggel bír kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, csökkent védekezőképességűek (immunbetegek), illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már hat hónapos kortól adható oltóanyagok is rendelkezésre állnak.

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Mikor menjünk a gyerekkel az ügyeletre?

Ha gyermekünk van, természetes, hogy mindentől féltjük, és már a legkisebb köhintésre is felkeressük vele az orvost. De mikortól indokolt igazából az ügyeletre rohanni?

9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

9 higiéniai alapszabály járványidőszakra

Járványidőszakban alapvető közös érdek, hogy különösen odafigyeljünk a higiéniára, ami nem csak egészségünk megőrzését, de a vírus terjedésének megakadályozását is szolgálja. Lássuk, melyek a legalapvetőbb higiéniai szabályok!

koronavírus

Minden, amit a koronavírus kapcsán tudni érdemes

Hetek óta nincs olyan nap, amikor ne jutnának főszerephez a koronavírus terjedéséről szóló híradások. A tudás érték – ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb alapvető tudnivalókat a koronavírusról.

A prebiotikum jótékony hatásai

A prebiotikum jótékony hatásai

A probiotikus baktériumok a természetes bélflóra helyreállítását segítik, továbbá támogatják az emésztést és az immunrendszert. A prebiotikumok pedig ezen bacilusok életfeltételeit javítják, szaporodását serkentik.

Hasmenés stresszhelyzetben – Hogyan előzzük meg?

Hasmenés stresszhelyzetben – Hogyan előzzük meg?

A hasmenés különösen kellemetlen jelenség, mely rengeteg betegség tüneteként jelenhet meg, és egy rossz ebédtől az idegen helyen fogyasztott csapvízig számtalan dolog válthatja ki. Akár egy stresszes szituáció is. De mi a teendő ilyenkor?