Fertőző szezon

2014. október 23.

Késő ősztől kora tavaszig gyakoriak a felső légúti fertőző megbetegedések

Fertőző szezon

Jellemzően a garat, a gége, az orrüreg, valamint az arc- és homloküreg érintettek. A fertőzések nagy részét (70%) vírusok okozzák, a fennmaradó esetekben bakteriális eredetű a fertőzés. A leggyakoribb az orrüreg fertőzése, az egyszerű nátha. Ennek jellegzetes tünete a fokozott orrváladékozás. A fertőzés többnyire átterjed a garat nyálkahártyájára és torokgyulladást okoz. Ilyenkor a garat vérbő, fájdalmas, gyakori a fülbe sugárzó nyelési fájdalom és a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata. Bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakulhat ki, erős fájdalommal,magas lázzal, a mandulák felszínén jól látható fehér gennycsapokkal. Az orrmandulák gennyes gyulladása szintén magas lázzal jár, emellett orrdugulás, légzési nehezítettség, hangos éjjeli horkolás jellemző.

Az orrmelléküregek gyulladása esetén a kezdetben víztiszta orrváladék sűrű, zöldes-sárgás színű lesz. Jellemző az erős fejfájás, amely a fej előrehajtásakor fokozódik. A garat felé lecsorgó váladék hányingert okozhat, illetve köhögést vált ki, amely az éjszakai órákban fokozódik. Mivel a fertőzések 70 százaléka vírusos eredetű, felesleges, sőt káros antibiotikum kezelést alkalmazni!

A legtöbb esetben elegendő a tüneti kezelés. Az orrfolyás esetén orrcseppek adhatók. Ezeket egyidejűleg egy hétnél tovább ne alkalmazzuk, mert nyálkahártya duzzanatot, szűkületet okozhatnak hosszas használat esetén. Száraz köhögés esetén a párásítás segíthet.

Hurutos köhögés esetén nyákoldók (köpetetők) adása javasolt. Az esti órákban azonban mellőzük ezeket,mert fokozza az éjszakai köhögést! Szükség szerint lfertozo_szezon301áz és fájdalomcsillapító adása indokolt. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és kellő vitaminpótlás (C-vitamin) is. A megelőzésben segíthet a vitaminokban gazdag táplálékok fogyasztása, a zsúfolt terek kerülése, rendszeres mozgás a szabad levegőn. Amennyiben a láz három napnál tovább fennáll, illetve tüszős mandulagyulladásra, vagy gennyes orrmelléküreg gyulladásra utaló tüneteket észlelünk feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert antibiotikum kezelés válik szükségessé.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    Algoflex Rapid 400 mg kapszula 20x

    <p>Az Algoflex Rapid hatóanyaga az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, amelyek a szervezetnek a fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az Algoflex Rapid fejfájás, migrén, fogfájás, hátfájás, menstruációs fájdalmak, izomfájdalmak, láz valamint megfázás és influenza tünetei esetén alkalmazható.</p>

    2 599 Ft helyett:2 199 Ft

Influenza

Az influenza járványos, erősen fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség. A cseppfertőzés, inkább tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, mint köhögéssel. Emiatt fontos a rendszeres, fertőtlenítő hatású kézmosás járvány idején.

Kezdeti tünetei elsősorban a láz, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében bágyadtsággal, illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsont táji fájdalommal jelentkezhet a betegség. Ezt követően jelentkeznek a felső légúti fertőzés klasszikus tünetei. Az influenza esetében elsősorban tüneti kezelés jön szóba: lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság. Bakteriális felülfertőzés gyakori, ebben az esetben antibiotikum javasolt.

A nem kellően kipihent influenzának akár súlyos szövődményei is lehetnek. Felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, szívinfarktus, agyi keringészavar, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség. Gyermekek esetében: gennyes középfülgyulladás, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás. Az influenza megelőzésére az évenkénti védőoltás javasolt. A védőoltás kiemelt jelentőséggel bír kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, csökkent védekezőképességűek (immunbetegek), illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már hat hónapos kortól adható oltóanyagok is rendelkezésre állnak.

Ezek a legfontosabb gyógynövények

Ezek a legfontosabb gyógynövények

A legtöbb gyógynövényt már az őseink is alkalmazták panaszaik enyhítésére, ennek ellenére manapság szeretünk róluk megfeledkezni. Ez azonban nagy hiba, hiszen számos betegség esetén segíthetnek rajtunk.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!