Fertőző szezon

Fertőző szezon

Kapcsolódó tünetek:

Jellemzően a garat, a gége, az orrüreg, valamint az arc- és homloküreg érintettek. A fertőzések nagy részét (70%) vírusok okozzák, a fennmaradó esetekben bakteriális eredetű a fertőzés. A leggyakoribb az orrüreg fertőzése, az egyszerű nátha. Ennek jellegzetes tünete a fokozott orrváladékozás. A fertőzés többnyire átterjed a garat nyálkahártyájára és torokgyulladást okoz. Ilyenkor a garat vérbő, fájdalmas, gyakori a fülbe sugárzó nyelési fájdalom és a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata. Bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakulhat ki, erős fájdalommal,magas lázzal, a mandulák felszínén jól látható fehér gennycsapokkal. Az orrmandulák gennyes gyulladása szintén magas lázzal jár, emellett orrdugulás, légzési nehezítettség, hangos éjjeli horkolás jellemző.

Az orrmelléküregek gyulladása esetén a kezdetben víztiszta orrváladék sűrű, zöldes-sárgás színű lesz. Jellemző az erős fejfájás, amely a fej előrehajtásakor fokozódik. A garat felé lecsorgó váladék hányingert okozhat, illetve köhögést vált ki, amely az éjszakai órákban fokozódik. Mivel a fertőzések 70 százaléka vírusos eredetű, felesleges, sőt káros antibiotikum kezelést alkalmazni!

A legtöbb esetben elegendő a tüneti kezelés. Az orrfolyás esetén orrcseppek adhatók. Ezeket egyidejűleg egy hétnél tovább ne alkalmazzuk, mert nyálkahártya duzzanatot, szűkületet okozhatnak hosszas használat esetén. Száraz köhögés esetén a párásítás segíthet.

Hurutos köhögés esetén nyákoldók (köpetetők) adása javasolt. Az esti órákban azonban mellőzük ezeket,mert fokozza az éjszakai köhögést! Szükség szerint láz és fájdalomcsillapító adása indokolt. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és kellő vitaminpótlás (C-vitamin) is. A megelőzésben segíthet a vitaminokban gazdag táplálékok fogyasztása, a zsúfolt terek kerülése, rendszeres mozgás a szabad levegőn. Amennyiben a láz három napnál tovább fennáll, illetve tüszős mandulagyulladásra, vagy gennyes orrmelléküreg gyulladásra utaló tüneteket észlelünk feltétlenül forduljunk orvoshoz, mert antibiotikum kezelés válik szükségessé.

Influenza

Az influenza járványos, erősen fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírusos betegség. A cseppfertőzés, inkább tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, mint köhögéssel. Emiatt fontos a rendszeres, fertőtlenítő hatású kézmosás járvány idején.

Kezdeti tünetei elsősorban a láz, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében bágyadtsággal, illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsont táji fájdalommal jelentkezhet a betegség. Ezt követően jelentkeznek a felső légúti fertőzés klasszikus tünetei. Az influenza esetében elsősorban tüneti kezelés jön szóba: lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság. Bakteriális felülfertőzés gyakori, ebben az esetben antibiotikum javasolt.

A nem kellően kipihent influenzának akár súlyos szövődményei is lehetnek. Felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, szívinfarktus, agyi keringészavar, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség. Gyermekek esetében: gennyes középfülgyulladás, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás. Az influenza megelőzésére az évenkénti védőoltás javasolt. A védőoltás kiemelt jelentőséggel bír kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, csökkent védekezőképességűek (immunbetegek), illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már hat hónapos kortól adható oltóanyagok is rendelkezésre állnak.

2014. október 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek