Ezért viselik rosszabbul a férfiak az influenzát

2018. február 23.

Ha egy életerős férfi megbetegszik, többnyire felmerül a kérdés: vajon miért viseli meg őket annyival jobban a kór, mint a gyengébbik nem képviselőit? Lehet, hogy valóban jobban érintettek a betegségben?

férfiinfluenza

férfiinfluenza

A kérdés, mely ezzel a témával foglalkozik nagyon is létező, olyannyira, hogy már tudományos kutatásokat is végeztek a közelmúltban annak érdekében, hogy kiderítsék: mi okozza a “férfi-influenza” súlyosságát. Az eredmények nem nevezhetőek egyértelműnek és bizonyító értékűnek, de mindenképpen kimutatják, hogy másképp reagál ugyan arra a vírusra a férfiak és a nők szervezete.  A férfiak esetében ugyanis egyes vírusok több energiát vesznek el a szervezetből, mint a nőknél.

A kísérleti egereken végzett kutatások alapján írt tanulmány szerint a hím egerek több tünetet és hosszabb ideig produkáltak az influenzához hasonló baktériumok hatására, lázuk magasabbra szökött és a gyulladásos tünetek is erősebben mutatkoztak.

A laboratóriumi állatokon végzett vizsgálatok természetesen nem feltétlenül vonatkoznak az emberekre, ezért ezt a kutatást jobb fenntartásokkal kezelni, de a nemi különbségekkel foglalkozó szakértők úgy vélik, hogy ez egy érdekes tudományos kérdést vet fel az emberek számára is. Az emberi sejtekkel végzett vizsgálatok – valamint az egerek – is azt mutatják, hogy a férfi immunsejtek aktívabb receptorokat tartalmaznak bizonyos kórokozók számára.

“Nem mindig a mikroba puszta jelenléte, tesz beteggé – állítják a kutatók. “Immunválaszunk és a kutatási eredmények is azt mutatják, hogy a hímek fokozott immunválaszt adnak, amely más sejteket is nagyobb számban  hív a fertőzés helyére, ez pedig hozzájárul a betegség általános érzéséhez.”

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray ...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    2 349 Ft

Az okot, mely ennek a folyamatnak a hátterében áll nem teljesen sikerült megfejteniük, de egy hipotézis szerint a tesztoszteron és az ösztrogén különböző módon befolyásolja az immunreceptorokat és ez okozza a nemek betegségviselési különbségeit.

Egy másik elmélet, amelyet a Cambridge-i Egyetem kutatói által 2010-ben készített tanulmány ír le az, hogy a férfiaknak általánosan gyengébb immunrendszerük és alacsonyabb immunitásuk alakul ki életük során, így magasabb kockázattal kell számolniuk. Megint más kutatások szerint a nők könnyebben átadják a kórokozókat gyermekeiknek, így az erősebb védekezés saját természetesen kialakult utódvédő mechanizmusuk.

Ezek egyenlőre csak hipotézisek , melyeket csak részben támasztanak alá vizsgálati eredmények, tehát a női és férfi immunválasz illetve immunrendszer különbségeinek maradéktalan felfedezése még várat magára.