Fényvédelem időseknek

2018. június 18.

Azt már remélhetőleg elég sokan tudják, hogy az UV sugarak a bőr öregedésének legnagyobb felelősei. Azonban jogosan merülhet fel a kérdés: mi a helyzet idősebb korban?

Fényvédelem időseknek

Fényvédelem időseknek

A kor előrehaladtával sok ember kevésbé figyel oda testére, egészségére. A húszas, harmincas éveikben járókat még jobban érdekelheti bőrük fiatalon, tisztán és egészségesen tartása, mint a hatvan év fölöttieket. Ekkor sajnos sokaknál jelenik meg a ’Nekem már úgyis mindegy!’ hozzáállás. Azonban azok, akik így gondolkodnak, ennél nagyobbat nem is tévedhetnének. Bőrünk mindig több törődést igényel, és idősödve még jobban kell vigyáznunk rá, mint azt tettük évekkel, évtizedekkel korábban.

Egy 2009-ben készült tanulmány igazolta, hogy az idősebb emberek bőre már kevésbé képes védekezni a különböző káros hatásokkal és a rákkal szemben. A kutatás során kiderült, hogy a korosabb emberek szervezetében folyamatosan csökken az a képesség, hogy a T-limfocita nevű immunsejtet hívja segítségül a regenerálódásra. Ezzel pedig a bőrfelület sokkal kiszolgáltatottabbá és sebezhetőbbé válik a különböző fertőzésekkel, gyulladásokkal és a melanóma kialakulásával szemben. Emiatt idősebb felnőttként még jobban vigyáznunk kell, ha napozásról és fényvédelemről van szó. De mire is figyeljünk a legjobban?

Árnyékos helyek

Ha tehetjük, mindig keressük az árnyékot. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem mozdulhatunk ki otthonról, ha süt a nap, de ha kirándulni vagy vízpartra indulunk, mindenképp legyen nálunk napernyő.  Ha pedig a szabadban, a kertünkben, egy parkban töltenénk a délutánunkat, inkább maradjunk az árnyékos teraszoknál. Ahhoz, hogy testünkben megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődhessen, napi 20 perc napsütés is elegendő. És mivel az árnyékban is visszaverődnek ránk a napsugarak, nem kell aggódnunk emiatt. A nyári időszakban délelőtt 10 és délután 4 óra között pedig mindenképpen kerüljük a napfényen való tartózkodást.

Legyen napi rutin!

Oda kell figyelnünk, hogy megszokjuk: a napvédő krémek használata automatikussá váljon, méghozzá egész évben. Ha csak egy 10 perces sétára indulunk is a boltba, vagy kiülnénk az erkélyre fél órát olvasgatni, esetleg az autóig sétálunk az utcában, viseljünk fényvédő krémet. Bár az ilyen alkalmak nem azonosak egy tengerparti napozás megpróbáltatásaival, a sok kicsi sokkhatás összeadódik, főleg ha bőrünkről van szó. Ne feledjük: a bőr öregedésének 80 százalékáért az UV sugarak a felelősek, így tegyünk meg mindent a megfelelő védelemért. Ha például sokat vezetünk, kenjük be kézfejünket és arcunkat minden alkalommal, hiszen a szélvédőn keresztül ezeket éri legjobban a napfény. Ha szívesen kertészkedünk, szintén fordítsunk különös figyelmet arcunk védelmére, és ne feledkezzünk meg a megfelelően takaró öltözetről sem.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • JutaVit Apotheke Solar naptej SPF 15 200ml

    JutaVit Apotheke Solar naptej SPF 15 200ml

    <p>A vízálló naptej tartós és hatékony védelmet biztosít a leégés és az UVA és UVB sugárzás ellen. Fényérzékeny bőrűeknek és gyermekeknek ajánljuk! <strong>Argán olajjal dúsított, amely omega 3 és omega 6 zsírsavakat tartalmaz.</strong> Kedvező összetételének köszönhetően hidratálja és táplálja a bőrt.</p> <p>Faktorszám: SPF15</p>

    2 099 Ft

Hidratálás

Mivel idős korban már amúgy is csökken bőrünk regenerálódási képessége, csak úgy, mint szervezetünk hatékonysága a kollagén előállításának területén, ilyenkor különös figyelmet kell fordítanunk a hidratálásra. Fogyasszunk a szervezetünk számára szükséges vízmennyiséget, és ügyeljünk bőrünk külső ápolására is: használjunk mindennap hidratáló testápolót és arcápoló krémet.