Fényvédelem érzékeny bőrűeknek

2018. június 27.

A napsütéses időszakban remélhetőleg mindenki rendszeresen használja a különböző fényvédő készítményeket. De ha érzékeny bőrrel vagyunk megáldva, vajon ugyanazokat keressük, mint mások? Miben különbözik az érzékeny bőr fényvédelme a többiétől?

Fényvédelem érzékeny bőrűeknek

Fényvédelem érzékeny bőrűeknek

Rengeteg, különböző, bőrünkre kenhető készítmény létezik: a bőrápolási céllal megvásárolt nappali- és éjszakai arckrémektől kezdve az arclemosókon, a maszkokon, testápolókon, szolárium krémeken keresztül egészen a különböző kozmetikai termékekig végtelen választási lehetőségünk van. És élünk is vele, ahogyan azt egy Washingtonban készült kutatás is kimutatta: egy nő naponta 12 különböző készítményt használ bőrén, amelyek átlagosan 168 egyedi összetevőt tartalmaznak. Ilyen körülmények között nem véletlen, hogy nagyban megnőtt a saját bőrüket érzékenynek valló emberek száma.

Az, hogy valakinek érzékeny bőrtípusa van, többféleképpen nyilvánulhat meg. Az hajlamos lehet extrán kiszáradni, melyen a túlzásba vitt arctisztítás még ronthat is. Mások kipirosodást, vörös foltokat tapasztalnak arcukon – ez a rozácea –, melyek bizonyos termékek használatakor csak rosszabbodnak. Lehetünk még kiütésesek: szenvedhetünk gyakori allergiás reakciótól bizonyos ételek vagy bőrápoló termékek miatt, de a gyakori felnőttkori pattanásosság – akné – is az érzékeny bőr egy fajtáján alakul ki.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Ahogy látjuk, számos dolog idézhet elő kellemetlen reakciókat bőrünkben, és nincs ez másképp fényvédelem esetében sem. Ami nem változik, azonban az, hogy az érzékeny bőrrel rendelkezőknek ugyanúgy a bőrtípusukhoz legmegfelelőbb faktorszámú fényvédő krémet kell választaniuk (ez esetükben általában 30-as feletti). De más tényezőkre is ügyelniük kell. Fontos például, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek nem tartalmaznak kényesebb bőrünk számára irritáló anyagokat.

Alaposan nézzünk utána egy-egy fényvédő készítmény összetevőinek, hogy biztosra menjünk, és mellékhatásoktól mentesen élvezhessük a nyári programokat. A legtöbb érzékeny bőrtípus esetében kerülni kell az illatanyagokat, tartósítószereket és kémiai szűrőket tartalmazó fényvédőket. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmazzon a kiválasztott termék, antibakteriális vagy szagtalanító hatóanyag ne legyen benne, továbbá mellőzük az alkoholt és a savas összetevőket (meglepő, de például C vitamint) tartalmazó készítményeket is.

Érzékeny bőr esetében a legjobb, ha a fizikai fényvédők mellett tesszük le voksunkat. Ezek a termékek – nevükből adódóan is – nem kémiai úton védenek a káros UV sugarak hatásaitól, hanem a bennük lévő ásványi anyagok (cink, titánium) által. Nem szívódnak be, hanem megszáradnak, és összetevőik mintegy védőréteget képezve bőrünkön – ahogy egy napernyő tenné – visszaverik a káros sugarakat. Így ezek a napkrémek nagy valószínűséggel nem is fogják irritálni bőrünket.