Fényvédelem érzékeny bőrűeknek

Fényvédelem érzékeny bőrűeknek

Rengeteg, különböző, bőrünkre kenhető készítmény létezik: a bőrápolási céllal megvásárolt nappali- és éjszakai arckrémektől kezdve az arclemosókon, a maszkokon, testápolókon, szolárium krémeken keresztül egészen a különböző kozmetikai termékekig végtelen választási lehetőségünk van. És élünk is vele, ahogyan azt egy Washingtonban készült kutatás is kimutatta: egy nő naponta 12 különböző készítményt használ bőrén, amelyek átlagosan 168 egyedi összetevőt tartalmaznak. Ilyen körülmények között nem véletlen, hogy nagyban megnőtt a saját bőrüket érzékenynek valló emberek száma.

Az, hogy valakinek érzékeny bőrtípusa van, többféleképpen nyilvánulhat meg. Az hajlamos lehet extrán kiszáradni, melyen a túlzásba vitt arctisztítás még ronthat is. Mások kipirosodást, vörös foltokat tapasztalnak arcukon – ez a rozácea –, melyek bizonyos termékek használatakor csak rosszabbodnak. Lehetünk még kiütésesek: szenvedhetünk gyakori allergiás reakciótól bizonyos ételek vagy bőrápoló termékek miatt, de a gyakori felnőttkori pattanásosság – akné – is az érzékeny bőr egy fajtáján alakul ki.

Ahogy látjuk, számos dolog idézhet elő kellemetlen reakciókat bőrünkben, és nincs ez másképp fényvédelem esetében sem. Ami nem változik, azonban az, hogy az érzékeny bőrrel rendelkezőknek ugyanúgy a bőrtípusukhoz legmegfelelőbb faktorszámú fényvédő krémet kell választaniuk (ez esetükben általában 30-as feletti). De más tényezőkre is ügyelniük kell.
 
Fontos például, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek nem tartalmaznak kényesebb bőrünk számára irritáló anyagokat. Alaposan nézzünk utána egy-egy fényvédő készítmény összetevőinek, hogy biztosra menjünk, és mellékhatásoktól mentesen élvezhessük a nyári programokat. A legtöbb érzékeny bőrtípus esetében kerülni kell az illatanyagokat, tartósítószereket és kémiai szűrőket tartalmazó fényvédőket. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmazzon a kiválasztott termék, antibakteriális vagy szagtalanító hatóanyag ne legyen benne, továbbá mellőzük az alkoholt és a savas összetevőket (meglepő, de például C vitamint) tartalmazó készítményeket is.
 
Érzékeny bőr esetében a legjobb, ha a fizikai fényvédők mellett tesszük le voksunkat. Ezek a termékek – nevükből adódóan is – nem kémiai úton védenek a káros UV sugarak hatásaitól, hanem a bennük lévő ásványi anyagok (cink, titánium) által. Nem szívódnak be, hanem megszáradnak, és összetevőik mintegy védőréteget képezve bőrünkön – ahogy egy napernyő tenné – visszaverik a káros sugarakat. Így ezek a napkrémek nagy valószínűséggel nem is fogják irritálni bőrünket.
2021. június 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink