Így előzheti meg a felfekvések kialakulását!

2017. április 15.

Kapcsolódó tünetek:

gennyes bőrgyulladás, Seb, heg

6 bevált módszer a felfekvéses fekélyek megelőzésére és kezelésére.

Az ágyhoz kötött betegek jelentős részénél, főként teljes mozgásképtelenség esetén, sajnos számolni kell a felfekvések kialakulásával. Ennek az az oka, hogy fekvő testhelyzetben a bőrre és az alatta lévő szövetekre folyamatosan nagy nyomás nehezedik, melynek következtében drasztikusan csökken azok vérellátottsága. A szövetek oxigén- és tápanyaghiányos állapotba kerülnek, ami előbb-utóbb azok elhalásához, fekélyek keletkezéséhez vezethet. A fekélyek az olyan csontosabb testtájakon fordulnak elő leginkább, mint a lapockatájék, a vállak, a könyök, a gerincoszlop keresztcsonti szakasza, a far, a csípő, a térdek és a sarkak. Az alábbi módszerek segítenek a fekélyek kialakulásának megelőzésében.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

1. Mozgassuk át a beteget!

Ha a beteg korlátozott mozgásában, de nem teljesen ágyhoz kötött, kérjük gyógytornász segítségét, aki megmutatja, milyen gyakorlatokkal serkenthetjük a vérkeringését. Ha az ápolt mozgásképtelen, rendszeresen – legalább 2-3 óránként- változtassuk a testhelyzetét! Fordítsuk jobb oldalára, majd a hátára, azt követően a bal oldalára és vissza.

2. Figyeljünk a rendre és a tisztaságra!

Mindig tartsuk rendben a beteg ágyát! Ha a lepedő meggyűrődött, a párna összecsomósodott, igazítsuk el! Ne használjunk durva anyagú ágyneműt, csak teljesen természetes, puha fajtát, mert a beteg bőre könnyen kidörzsölődhet. Érdemes a lepedőre síkosító hatású hintőport szórni, ami megkönnyíti a beteg mozgatását is. Rendszeresen szellőztessünk, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzat! A sebgyógyulást segíti, ha párásítunk.

3. Ügyeljünk a személyes higiéniára!

Különösen inkontinens betegeknél kell kínosan ügyelni a megfelelő higiéniára. Az érintett bőrfelületet rendszeresen tisztítsuk fertőtlenítő hatású szappannal, majd alaposan töröljük szárazra!  A nedvesség feláztatja a bőrt, melyen a kórokozók megtapadhatnak, ez pedig egyenes út az elfertőződésekhez. A beteg bőrét soha ne dörzsölgessük, ne használjunk irritáló anyagokat se a mosdatáshoz, se a krémezéshez! Kérjük ki az orvos tanácsát, milyen tisztálkodó szereket alkalmazhatunk!

4. Szerezzünk be speciális eszközöket!

Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, szerezzünk be speciális ágyat betegünknek! Már többféle nyomásmegelőző ágy kapható – például a vízágy, légágy-, melyek jellegzetessége, hogy váltakozó nyomást fejtenek ki a beteg testére, eloszlatják a kritikus pontokra nehezedő súlyt.

Ezeken kívül rengeteg emelő-, tartó- és nyomáscsökkentő eszköz létezik, melyekről érdemes a kezelőorvosnál érdeklődni. Vannak olyan steril ápolási eszközök (különböző fóliák és kötések) is, melyek megfelelő légáteresztés mellett védik a bőrfelületet, ezeket nem kell naponta cserélni.

5. Figyeljünk a beteg kiegyensúlyozott táplálkozására!

A megfelelő folyadékfogyasztás mellett gondoskodjunk arról is, hogy a beteg kiegyensúlyozottan táplálkozzon! Nagyon fontos ilyenkor a rostbevitel, hiszen a sok fekvés miatt renyhébb lesz az anyagcsere, ezen pedig csak rostdúsabb táplálkozással, könnyű ételek fogyasztásával és sok folyadékkal lehet javítani.

6. Tanuljuk meg a szakszerű sebellátást!

A felfekvéses fekélyen rendszeresen kell a kötést cserélni, hiszen a váladékozó sebbe a kötözőanyag könnyen beleragad, majd beleszárad. Ez egyrészt fertőzéshez vezethet, másrészt pedig nagyon fájdalmas lehet a kötés eltávolítása. Sajátítsuk el a sebellátás helyes technikáját és ismerkedjünk meg annak szabályaival! Kérjük ehhez szakápoló segítségét! Komplikáltabb sebtípusnál a sebkezelést bízzuk az orvosra vagy szakképzett ápolóra!

Az orbánc lehetséges szövődményei

Az orbánc lehetséges szövődményei

Az orbánc egy viszonylag gyakori fertőző bőrgyulladás, melyet abban az esetben, ha korán diagnosztizálnak és jól kezelnek, akkor nagyon jó a gyógyulási aránya. Cikkünkből kiderül, hogy ennek hiányában milyen szövődményei lehetnek.

Mi a teendő furunkulus esetén?

Mi a teendő furunkulus esetén?

Már sokan tapasztalhattuk, hogy milyen kellemetlen a gyulladt szőrtüsző, aminél azonban van még rosszabb is: a gennyel telítődő furunkulus. Cikkünkből kiderül, hogy pontosan mi is ez, továbbá azt is eláruljuk, hogy mit szabad, és mit nem szabad a furunkulussal tenni.

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Orbánc – Minden, amit tudni kell róla!

Az orbáncról általában nem sokat tudunk és különlegesnek hathat a megnevezése is, pedig egy nagyon gyakori betegségről van szó, amit baktériumok okoznak. Ez egy fertőző bőrgyulladás, ami a diagnózist követően hatékonyan kezelhető.

bárányhimlő

A bárányhimlő tünetei és kezelése

A bárányhimlő (varicella) egy vírusos betegség, amelyet nagyon viszkető vörös kiütés jellemez, és az egyik leggyakoribb gyermekkori fertőző betegség.

cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei

Még mindig sokan nem is sejtik, hogy cukorbetegek, mivel azt sem tudják, melyek a cukorbetegség jelei, és mire kell figyelniük a betegség esetében.

Összes cikk Betegápolás témában