A fejfájás okai

2017. december 5.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Az emberek nagy részét érinti, szinte mindenki találkozik vele élete során és nagyjából a lakosság felénél visszatérő problémát is jelent. De mik lehetnek a fejfájás okai?

fejfájás okai

fejfájás okai

A fejfájás nem egy kellemes jelenség, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik élete során. Van, amikor könnyen kitalálható, mi okozza – ilyen lehet például egy fejet ért ütés vagy a túlzott alkoholfogyasztás, esetleg az éhség vagy ha kevés folyadékot fogyaszt valaki. De a legtöbb esetben nem lehet azonnal pontosan megmondani, miből ered. Az emberiség éppen ezért már régóta kutatja a jelenséget, hogy mik lehetnek a fejfájás okai annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja kezelni és elmulassza a fájdalmat, ami sokszor kifejezetten erős is lehet és akadályozhatja a beteget mindennapi teendőiben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aleve filmtabletta 24x

    Aleve filmtabletta 24x

    <p>Az Aleve fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladásgátló hatású nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer. Hát,- derék- és ízületi fájdalom kezelésére, valamint fejfájás, fogfájás, fájdalmas menstruációs görcsök, és izomfájdalmak, megfázást és influenzát kísérő fájdalom és láz kezelésére alkalmas.</p>

    2 119 Ft

Azt már Hippokratész felismerte, hogy a fejfájásnak két nagy csoportját különíthetjük el, ez a felosztás pedig máig áll. Beszélhetünk primer és szekunder fejfájásról. Az első csoportban a fejfájás nem fizikai okokra vezethető vissza, míg a szekunder fejfájásoknak különböző betegségek és körülmények a kiváltói (mint a másnaposság, agyhártyagyulladás és egyebek). A felosztáson belül jelenleg négyféle primer és kilencféle szekunder fejfájást különböztetünk meg. Ám ez a lista folyamatosan változhat, hiszen a friss kutatások árnyalni tudják a fejfájások felosztását.

Primer fejfájások

Ezeknél nehezebb az orvosi diagnosztika, ami leginkább negatív neurológiai vizsgálaton és a beteg kikérdezésén alapul. A csoport egyik legismertebb típusa a migrén, mely már gyerekkorban jelentkezhet, a rohamok azonban inkább 30-40 évesen válnak gyakoribbá, később pedig teljesen meg is szűnhetnek. A migrén lehet aurával társuló vagy aura nélküli, és olyan erős is, hogy az ember csak ágyban fekve, egy sötét szobában tudja csak átvészelni.

A tenziós fejfájás a leggyakoribb típus, a fejfájások több, mint 70%-át teszi ki. Ezzel tényleg szinte mindenki találkozik és általában a fej mindkét oldalát érinti. Inkább tompa, enyhébb fájdalmat jelent, ami nem befolyásolja a mindennapokat túlzottan, és jól reagál a vény nélküli készítményekre. A 20-as és 30-as éveinkben a leggyakoribb, de szinte bármikor előfordulhat. Oka lehet a stressz és a kimerítő munka is, de több kutatás is arra utal, hogy a valódi ok más, amit még nem ismerünk pontosan.

A cluster fejfájás jellemzően egyoldali, kifejezetten erős fejfájás, amit a vegetatív idegrendszer azonos oldali működészavarával magyarázható egyéb tünetek is kísérnek. Szerencsére ritka, mert ez a halmozott rohamokban jelentkező fejfájás nagyon drámai, amit a betegek nagyon nehezen viselnek.

Létezik a primer fejfájások között egy egyéb csoport is, amiben például a hidegingerhez kapcsolódó fájdalom vagy épen a megerőltetés miatt jelentkező fejfájás található.

Szekunder fejfájások

Ahogy korábban említettük, ide tartoznak azok a fejfájások, melyeknek pontosan diagnosztizálható ( szemészeti , fül-orr-gégészeti , reumatológiai stb.) oka van, ami lehet egy adott körülmény vagy betegség. Természetesen ezek közül a legtöbb félelmet az agydaganat okozta fejfájás váltja ki, pedig ez az egyik legritkább. Olyan prózai okok, mint a nátha és más fertőzések, a másnaposság, vagy éppen az éhség sokkal gyakrabban okoznak szekunder fejfájást. Érdekes típus ebben a csoportban a fájdalomcsillapítók túlzott szedése által jelentkező fejfájás, amit a legnehezebb kezelni.

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázs jótékony hatásai

A talpmasszázsnak rengetek pozitív hatása van. Többek közt képes csökkenteni a fejfájás intenzitását, sőt mi több, még a gyomorpanaszokkal szemben is hatékonyan fellép.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

A legfontosabb teendők stroke esetén

A legfontosabb teendők stroke esetén

Stroke esetén minden másodperc számít, ezért nagyon fontos a mielőbbi felismerés és az elsősegélynyújtás. Ezért alább összegezzük a legfontosabb tudnivalókat erről.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Összes cikk Egészség A-Z témában