A fejfájás okai

2017. december 5.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Az emberek nagy részét érinti, szinte mindenki találkozik vele élete során és nagyjából a lakosság felénél visszatérő problémát is jelent. De mik lehetnek a fejfájás okai?

fejfájás okai

fejfájás okai

A fejfájás nem egy kellemes jelenség, amivel gyakorlatilag mindenki találkozik élete során. Van, amikor könnyen kitalálható, mi okozza – ilyen lehet például egy fejet ért ütés vagy a túlzott alkoholfogyasztás, esetleg az éhség vagy ha kevés folyadékot fogyaszt valaki. De a legtöbb esetben nem lehet azonnal pontosan megmondani, miből ered. Az emberiség éppen ezért már régóta kutatja a jelenséget, hogy mik lehetnek a fejfájás okai annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja kezelni és elmulassza a fájdalmat, ami sokszor kifejezetten erős is lehet és akadályozhatja a beteget mindennapi teendőiben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aleve filmtabletta 24x

    Aleve filmtabletta 24x

    <p>Az Aleve fájdalom- és lázcsillapító, valamint gyulladásgátló hatású nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer. Hát,- derék- és ízületi fájdalom kezelésére, valamint fejfájás, fogfájás, fájdalmas menstruációs görcsök, és izomfájdalmak, megfázást és influenzát kísérő fájdalom és láz kezelésére alkalmas.</p>

    1 999 Ft helyett:1 699 Ft

Azt már Hippokratész felismerte, hogy a fejfájásnak két nagy csoportját különíthetjük el, ez a felosztás pedig máig áll. Beszélhetünk primer és szekunder fejfájásról. Az első csoportban a fejfájás nem fizikai okokra vezethető vissza, míg a szekunder fejfájásoknak különböző betegségek és körülmények a kiváltói (mint a másnaposság, agyhártyagyulladás és egyebek). A felosztáson belül jelenleg négyféle primer és kilencféle szekunder fejfájást különböztetünk meg. Ám ez a lista folyamatosan változhat, hiszen a friss kutatások árnyalni tudják a fejfájások felosztását.

Primer fejfájások

Ezeknél nehezebb az orvosi diagnosztika, ami leginkább negatív neurológiai vizsgálaton és a beteg kikérdezésén alapul. A csoport egyik legismertebb típusa a migrén, mely már gyerekkorban jelentkezhet, a rohamok azonban inkább 30-40 évesen válnak gyakoribbá, később pedig teljesen meg is szűnhetnek. A migrén lehet aurával társuló vagy aura nélküli, és olyan erős is, hogy az ember csak ágyban fekve, egy sötét szobában tudja csak átvészelni.

A tenziós fejfájás a leggyakoribb típus, a fejfájások több, mint 70%-át teszi ki. Ezzel tényleg szinte mindenki találkozik és általában a fej mindkét oldalát érinti. Inkább tompa, enyhébb fájdalmat jelent, ami nem befolyásolja a mindennapokat túlzottan, és jól reagál a vény nélküli készítményekre. A 20-as és 30-as éveinkben a leggyakoribb, de szinte bármikor előfordulhat. Oka lehet a stressz és a kimerítő munka is, de több kutatás is arra utal, hogy a valódi ok más, amit még nem ismerünk pontosan.

A cluster fejfájás jellemzően egyoldali, kifejezetten erős fejfájás, amit a vegetatív idegrendszer azonos oldali működészavarával magyarázható egyéb tünetek is kísérnek. Szerencsére ritka, mert ez a halmozott rohamokban jelentkező fejfájás nagyon drámai, amit a betegek nagyon nehezen viselnek.

Létezik a primer fejfájások között egy egyéb csoport is, amiben például a hidegingerhez kapcsolódó fájdalom vagy épen a megerőltetés miatt jelentkező fejfájás található.

Szekunder fejfájások

Ahogy korábban említettük, ide tartoznak azok a fejfájások, melyeknek pontosan diagnosztizálható ( szemészeti , fül-orr-gégészeti , reumatológiai stb.) oka van, ami lehet egy adott körülmény vagy betegség. Természetesen ezek közül a legtöbb félelmet az agydaganat okozta fejfájás váltja ki, pedig ez az egyik legritkább. Olyan prózai okok, mint a nátha és más fertőzések, a másnaposság, vagy éppen az éhség sokkal gyakrabban okoznak szekunder fejfájást. Érdekes típus ebben a csoportban a fájdalomcsillapítók túlzott szedése által jelentkező fejfájás, amit a legnehezebb kezelni.

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Gyors tippek fejfájásra, ha nincs nálunk gyógyszer

Fáj a feje, de épp nincs Önnél gyógyszer? Akkor próbálja ki az alábbi tippeket, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.

Összes cikk Egészség A-Z témában