Ezért vegyük le a cipőnket, amint hazaérünk

2019. március 16.

Elsőre valószínűleg mindenkinek a kosz jut az eszébe, azonban sokkal több oka van annak, amiért ajánlott a cipőnk levétele.

Ezért vegyük le a cipőnket, amint hazaérünk

Ezért vegyük le a cipőnket, amint hazaérünk

Méreganyagok

Míg a különböző kémiai növényvédő szerek pozitív hatással vannak a gyümölcsfáinkra és a veteményesben nevelt zöldségeinkre, addig a cipőnk talpán megragadó, majd az otthonunkba behordott méreganyag nincs jótékony hatással az egészségünkre. Egy, az Environmental Science & Technology nevű folyóiratban megjelent kutatás szerint a lábbelink talpán ragadt méreg könnyedén beszennyezheti például a szőnyegünket. A diklórfenoxi-ecetsav, ami egy általános növényvédő szer, akár több mint egy hétig is veszélyt jelenthet az egészségünkre, és bőrkiütéseket és gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Baktériumok

A Houston Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a cipők 40 százalékán megtalálható a bélfertőzést okozó baktérium, a Clostridium difficile, a lábbelik 70 százalékán pedig az E. coli bacilus. Ha az utcán hordott lábbelinket nem vesszük le az otthonunkba hazaérve, akkor nagy eséllyel rengeteg kórokozót viszünk be a lakásunkba.

Kosz

Itt nem csak a szemmel jól látható piszokra kell gondolni, hanem arra a rengeteg porra és szennyeződésre, amit lehet, hogy csak mikroszkóp alatt vennénk észre. Ha meg akarunk szabadulni a kosztól, akkor használjuk rendesen a lábtörlőt, és vegyük le a cipőnket.

Tisztelet

„A cipő levétele nem csupán higiéniai szempontok miatt fontos, hanem a tiszteletadás végett is” – nyilatkozta a Feng Shui: Truths, Myths & Misconceptions című könyv egyik írója, Jenny Nakao Hones. „Ezáltal tiszteletet mutatunk a házigazda, a környezet és a többi lakó felé. Ezen kívül a cipő levételével azt sugalljuk, hogy egyenrangú felek vagyunk. Habár a lábbeli levétele egy egyszerű fizikai cselekedet, mentálisan felkészít minket arra, hogy az ajtónál hagyjuk a kinti energiákat, és eszünkbe juttatja, hogy egy másik térbe lépünk be.”

Sérült padló

A cipőnk talpa könnyedén tönkreteheti, összekarcolhatja a padlót, a szőnyegek állandó tisztítása pedig ronthat azok minőségén. Húzzunk inkább otthoni papucsot, és kíméljük a padlót és a szőnyegeket.

Zaj

Akinek van felső szomszédja, az nagyon jól tudja, hogy ha cipőben járkál valaki a lakásban, akkor az hangos tud lenni. Ha meg akarjuk ettől kímélni a másikat, akkor sétáljunk inkább zokniban vagy puha talpú papucsban.

Egészséges lábak

„Cipő nélkül a lábunk lélegzik és szabadon tud mozogni” – mondja Hones. „A mezítláb járás fejleszti az izmokat, továbbá stimuláljuk vele a talpunkon található nyomáspontokat. A kínai orvoslásban minden nyomáspont kapcsolatban áll egy szervvel, azaz ezáltal segítjük azok működését.”

Kulcsszavak: , ,