Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

2019. március 10.

Kapcsolódó tünetek:

immunrendszer gyengesége

Mostanában meg volt fázva, esetleg influenzás volt? Akkor biztosan Ön is tapasztalta, hogy estére sokkal rosszabbul érezte magát, mint a nap többi részében. Most megtudhatja, hogy ez miért van.

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Ezért vagyunk este rosszabbul betegség esetén

Ha eddig azt gondoltuk, hogy csak beképzeljük az esti rosszullétet, akkor nagyot tévedünk. Egy kutatás szerint ugyanis a testünk cirkadián ritmusa, azaz biológiai órája súlyosbíthatja a tüneteket naplemente után. Michael Smolensky, a Texas Egyetem professzora szerint a biológiai óránk nem csupán az alvásunkat szabályozza, hanem az immunrendszerünket is. „Amikor aktív az immunrendszerünk – például meg vagyunk fázva –, a fertőzés ellen küzdő sejtek különböző vegyi anyagokat bocsátanak ki, melyek közül néhány gyulladást okozhat a szövetekben” – nyilatkozta a professzor. A szervezetünk így küzdi le azokat a mikroorganizmusokat, melyek megbetegítenek minket, azonban a keletkező gyulladás olyan panaszokat okozhat, mint a láz vagy a torokfájás.

Smolensky szerint ez nem állandó, hiszen a cirkadián ritmust követi, épp ezért érezzük magunkat akkor rosszabbul, amikor a szervezetünk a legmagasabb fokozatba kapcsol. Ez pedig este van, de akár a kora reggeli órákig is eltarthat. Azaz: ha a panaszok ellenére végig tudjuk aludni az éjszakát, akkor reggel, felkelés után érezzük magunkat betegebbnek. A délutáni és a kora esti órákban viszont sokkal jobb a közérzetünk, de sajnos estére nagy eséllyel újabb visszaesést tapasztalhatunk.

A biológiai óránkon kívül más tényezők is hozzájárulhatnak az esti, éjszakai rosszullétekhez. A nap ezen szakaszában ugyanis nincs, ami elterelné a figyelmünket a panaszainkról. Tévénézés közben lehet, hogy észre sem vesszük, hogy fáj a torkunk, azonban este, amikor az ágyunkban fekszünk, és nincs mivel lekötni magunkat, sokkal rosszabbul érezhetjük magunkat.

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

5 dolog, amit nem kellene csinálnunk megfázáskor

Az influenza szezon a nyakunkon. Ilyenkor extra figyelmet igényel a megfázásunk, hogy ne csináljunk komolyabb bajt se magunknak, se másoknak. Nézzük most, mi az az 5 dolog, amit semmiképpen ne tegyünk meg betegen.

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

5 jel, hogy legyengült az immunrendszerünk

Immunrendszerünk szervezetünk védelmezőjeként harcol az egészségünket fenyegető kórokozók ellen. Ha védelmi rendszerünk nem működik hibátlanul, azt számos jelből észre vehetjük. Mutatjuk, melyek ezek.

megfázás elleni tippek

Jelen lenni saját életünkben (x)

Csak azt tudnám minél többekkel megértetni: sokkal könnyebb az egészségünket megvédeni, mint betegségből felépülni.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Összes cikk Megfázás, influenza témában