Ezért sírunk stresszhelyzetben

2018. december 17.

A sírás egészséges. Szakértők kiderítették, hogy sírás következtében stresszhormonok távoznak a szervezetünkből, így utána sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Ezért sírunk stresszhelyzetben

Ezért sírunk stresszhelyzetben

A könnyek képesek feloldani a feszültséget és stresszt, továbbá különböző káros anyagoktól is megszabadítják a szervezetünket. A szakértők véleménye szerint az agy jelzi a könnymirigyeknek, hogy termeljenek több könnycseppet, melyek olyan anyagokat tartalmaznak, amik nyugtató hatásúak, és képesek enyhíteni  panaszainkat.

Szomorúság, féltékenység vagy düh esetében olyan fehérjék szabadulnak fel a szervezetünkben, melyek akár meg is betegíthetnek minket. Sírás következtében ezek az anyagok távoznak a testből, ami jótékony hatással van ránk és lelkiállapotunkra. Épp ezért nagyon fontos, hogy ne tartsuk vissza a sírást, ugyanis ha azt tesszük, akkor nagyobb az esélye a fejfájás, a migrén, különböző bélpanaszok, de akár szívbetegség kialakulására.

A szakértők továbbá azt is megerősítették, hogy a nők sokkal előbb és gyakrabban sírnak a férfiaknál, ami azonban nem nevelés kérdése, hanem a hormonszinttel van összefüggésben. A serdülőkorig a fiúk ugyanolyan gyakran sírnak, mint a lányok, ez azonban 12 és 18 éves koruk között megváltozik. Ebben az időszakban a lányok szervezete 60 százalékkal több prolaktint termel, ami hatására jóval érzékenyebbek lesznek. Ezen kívül a nők könnyei fél fokkal melegebbek a férfiakénál, így sokkal könnyebben folynak.

A lényeg, hogy ne nyomjuk el az érzéseinket. Ha épp sírni van kedvünk, akkor tegyük azt.

Kulcsszavak: , ,