Ezért olyan egészséges a gránátalma

Ezért olyan egészséges a gránátalma
Vitamindús Mindössze 175 gramm gránátalma képes fedezni a napi C-vitamin szükségletünk 30 százalékát, illetve a K-vitamin 36 százalékát, mindemellett nagyon magas a folsav és a kálium tartalma is. Mindezek ellenére azt sem szabad elfelejtenünk, hogy viszonylag sok cukor található benne, hiszen 175 grammban 24 gramm cukor és 144 kilokalória van. Orvosi tulajdonságokkal bír A gránátalma egyik különlegessége, hogy a leve és a héja punicalagint tartalmaz, ami egy rendkívül erős antioxidáns. Háromszor erősebb azoknál az anyagoknál, melyek a vörösborban vagy a zöld teában találhatók. A gránátalmalé továbbá punicalaginsavat – más néven gránátalma magolajat – is tartalmaz, melynek rendkívül pozitív hatása van az egészségünkre nézve. Gyulladáscsökkentő A benne található hatóanyagok képesek csökkenteni a gyulladásokat, főleg azokat, melyek az emésztőrendszerben alakulnak ki. Ezen kívül segítenek csökkenteni a gyulladásos folyamatokat mell- vagy bélrák esetén. Különféle kutatások továbbá azt állapították meg, ha 3 hónapon át minden nap megiszunk 250 milliliter gránátalmalevet, akkor harmadával csökken a gyulladásos markerek mennyisége a testünkben. Csökkenti a daganatok növekedését A rákutatások során is bebizonyosodott a gránátalma jótékony hatása. A tudósok szerint  a napi 250 milliliter gránátalmalé fogyasztásával korlátozni  lehet a rákos sejtek növekedését. Ez a prosztata- és a mellrák esetén is igaz. Gyógyítani sajnos nem képes a gránátalma, de legalább le tudja lassítani a rákos sejtek elszaporodását. Csökkenti a vérnyomást A magas vérnyomás komoly egészségügyi problémákat tud okozni, többek közt szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezethet. Ha azonban minden nap iszunk gránátalmalevet, akkor jelentősen tudjuk csökkenteni a vérnyomásunkat, így aktívan teszünk az erek és a szívünk egészségéért. Ízületi fájdalom és artrózis ellen Az artrózisnak rengeteg típusa van, de a legtöbb esetén nagy szerepük van a gyulladt ízületeknek. A gránátalma gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően azonban enyhülnek ezek a panaszok. Több kutatás is megállapította, hogy a gránátalma kivonat képes blokkolni azokat az enzimeket, melyek bizonyítottan részt vesznek az artrózis kialakulásában. Csökkenti a szívbetegségek kialakulását A rendszeres gránátalma fogyasztás csökkenti a koleszterinszintet. Többek közt a koleszterin felel az artériák meszesedéséért, ami a szívinfarktus egyik kiváltója. Aki ebből a célból rendszeresen eszik gránátalmát vagy issza annak levét, sokat tesz a szíve egészségéért. Hatékony a bakteriális és gombás fertőzésekkel szemben A gránátalma növényi anyagai hatékonyan fellépnek a káros mikroorganizmusokkal szemben, így képesek megakadályozni különféle fertőzések és gyulladások kialakulását a szájban. Akinek gyakran van seb a szájában vagy sokszor küzd ínygyulladással, próbálkozzon meg a gránátalma fogyasztásával.
2021. május 25.

Kiemelt ajánlatunk