Ezért nem szabad gyorsan enni

2018. november 29.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Egy Japánban végzett kutatás kimutatta: ha evésről van szó, bizony a lassúság az egészség-barát választás. Az eredmények szerint a ’lassú evők’ életében sokkal kisebb kockázata van bizonyos betegségek kialakulásának.

Ezért nem szabad gyorsan enni

Ezért nem szabad gyorsan enni

A kutatás eredményeit egy amerikai egészségügyi konferencián mutatták be japán kutatók, akik megfigyeléseik alatt arra az eredményre jutottak, hogy a lassú tempóban étkezőkkel szemben a gyorsan evők között nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan egészségügyi problémák, amelyek az agyvérzéssel, a cukorbetegséggel és különböző szív- és érrendszeri betegségekkel állnak kapcsolatban, sőt az elhízásra is hajlamosabbak.

A kutatók vizsgálataik kezdetén a résztvevőket saját besorolásukra hivatkozva gyorsan, normál tempóban, és lassan evő csoportokra osztották. Az 5 éven át egészségügyi megfigyelés alatt álló, 1000 egészséges felnőtt közül végül 84-nél diagnosztizáltak anyagcserével kapcsolatos betegséget, az étkezés sebességét tekintve pedig egyértelmű összefüggéseket vettek észre. A ’gyors evők’ esetében 11,6 százalék volt az anyagcserével és emésztéssel kapcsolatos problémák kialakulásának mértéke, míg ez a szám a lassan evők között mindössze 2,3 százalék volt. Előbbiek továbbá általánosságban nagyobb súllyal, szélesebb derékmérettel és magasabb vércukorszinttel rendelkeztek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rennie cukormentes rágótabletta 60x

    Rennie cukormentes rágótabletta 60x

    <p>A Rennie gyomorsavkötő gyógyszer, hatóanyagai semlegesítik a gyomorban a gyomorsavat. A készítmény gyorsan enyhíti a gyomorsav túltermelődés okozta tüneteket, így a gyomorégést, savas felböfögést, emésztési zavarokat, terhességi emésztési zavarokat, a, teltségérzetet vagy nehéz érzetet a gyomorban, valamint a puffadást.</p>

    2 499 Ft

A New York-i Langone Egészségügyi Központ kardiológusa, Dr. Nieca Goldberg szerint már több kutatás során is találkoztak az étkezés gyorsaságának és a súlygyarapodás valószínűségének kapcsolatával: „Amikor gyorsan eszünk, általában többet eszünk, mivel kvázi fogalmunk sincs róla, eddig mennyit fogyasztottunk el. Amikor lassabb tempóban étkezünk, sokkal tudatosabbak vagyunk, és pontosabban figyeljük a mértékeket, sőt a falatok alaposabb megrágása lassabb és nyugodtabb emésztéshez is vezet, emiatt pedig előbb jóllakottnak érezzük magunkat.”

A szakértő szerint minden étkezésnek legalább 30 percig kellene tartania, és a legrosszabb, amit tehetünk, ha munka közben eszünk. Azt javasolja, mindig próbáljuk megteremteni a nyugodt evéshez illő környezetet, és étkezzünk a konyhában, az ebédlőben vagy a munkahelyi étkezőben, büfében. Ha pedig hajlamosak vagyunk a túl gyors falatozásra, figyeljünk rá, hogy legyen társaságunk az étkezések alatt, vágjuk kisebbre a falatokat, vegyünk mély levegőket, és minden falat után engedjük le a villát a tányérra.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Mi a teendő gyomorrontás esetén

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

A gyomorrontás igen gyakori probléma. Oka a túlzott mennyiségű étel fogyasztása, de hasonló tüneteket produkálhat, ha vírusos vagy bakteriális fertőzés áll a háttérben. Mit tegyünk, ha gyomorrontással állunk szemben?

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

A gyomorfekély egy mély seb a nyálkahártyán, ami gyomortájéki fájdalommal járhat. Létezik gyógyszeres kezelés, azonban néha az életmódváltás is elegendő a teljes gyógyuláshoz. Lássuk, hogy mi a teendő, ha mindenáron el szeretnénk kerülni a szövődményeket.

Összes cikk Emésztőrendszer témában