Ezért nem szabad gyorsan enni

2018. november 29.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Egy Japánban végzett kutatás kimutatta: ha evésről van szó, bizony a lassúság az egészség-barát választás. Az eredmények szerint a ’lassú evők’ életében sokkal kisebb kockázata van bizonyos betegségek kialakulásának.

Ezért nem szabad gyorsan enni

Ezért nem szabad gyorsan enni

A kutatás eredményeit egy amerikai egészségügyi konferencián mutatták be japán kutatók, akik megfigyeléseik alatt arra az eredményre jutottak, hogy a lassú tempóban étkezőkkel szemben a gyorsan evők között nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan egészségügyi problémák, amelyek az agyvérzéssel, a cukorbetegséggel és különböző szív- és érrendszeri betegségekkel állnak kapcsolatban, sőt az elhízásra is hajlamosabbak.

A kutatók vizsgálataik kezdetén a résztvevőket saját besorolásukra hivatkozva gyorsan, normál tempóban, és lassan evő csoportokra osztották. Az 5 éven át egészségügyi megfigyelés alatt álló, 1000 egészséges felnőtt közül végül 84-nél diagnosztizáltak anyagcserével kapcsolatos betegséget, az étkezés sebességét tekintve pedig egyértelmű összefüggéseket vettek észre. A ’gyors evők’ esetében 11,6 százalék volt az anyagcserével és emésztéssel kapcsolatos problémák kialakulásának mértéke, míg ez a szám a lassan evők között mindössze 2,3 százalék volt. Előbbiek továbbá általánosságban nagyobb súllyal, szélesebb derékmérettel és magasabb vércukorszinttel rendelkeztek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rennie cukormentes rágótabletta 60x

    Rennie cukormentes rágótabletta 60x

    <p>A Rennie gyomorsavkötő gyógyszer, hatóanyagai semlegesítik a gyomorban a gyomorsavat. A készítmény gyorsan enyhíti a gyomorsav túltermelődés okozta tüneteket, így a gyomorégést, savas felböfögést, emésztési zavarokat, terhességi emésztési zavarokat, a, teltségérzetet vagy nehéz érzetet a gyomorban, valamint a puffadást.</p>

    2 349 Ft helyett:2 099 Ft

A New York-i Langone Egészségügyi Központ kardiológusa, Dr. Nieca Goldberg szerint már több kutatás során is találkoztak az étkezés gyorsaságának és a súlygyarapodás valószínűségének kapcsolatával: „Amikor gyorsan eszünk, általában többet eszünk, mivel kvázi fogalmunk sincs róla, eddig mennyit fogyasztottunk el. Amikor lassabb tempóban étkezünk, sokkal tudatosabbak vagyunk, és pontosabban figyeljük a mértékeket, sőt a falatok alaposabb megrágása lassabb és nyugodtabb emésztéshez is vezet, emiatt pedig előbb jóllakottnak érezzük magunkat.”

A szakértő szerint minden étkezésnek legalább 30 percig kellene tartania, és a legrosszabb, amit tehetünk, ha munka közben eszünk. Azt javasolja, mindig próbáljuk megteremteni a nyugodt evéshez illő környezetet, és étkezzünk a konyhában, az ebédlőben vagy a munkahelyi étkezőben, büfében. Ha pedig hajlamosak vagyunk a túl gyors falatozásra, figyeljünk rá, hogy legyen társaságunk az étkezések alatt, vágjuk kisebbre a falatokat, vegyünk mély levegőket, és minden falat után engedjük le a villát a tányérra.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Összes cikk Emésztőrendszer témában