Ezért lehet fémes íz a szánkban

2018. november 16.

Kapcsolódó tünetek:

kellemetlen szájszag

Ha fémes ízt érzünk a szánkba, akkor elsőként a korábban elfogyasztott ételeket szoktuk hibáztatni, azonban az lentebb felsoroltak is eredményezhetik.

Ezért lehet fémes íz a szánkban

Ezért lehet fémes íz a szánkban

Gyógyszerek

Leggyakrabban különböző gyógyszerek szedése következtében érezhetünk fémes ízt. Elsősorban antibiotikumok, antihisztaminok és különféle vérnyomást szabályozó gyógyszerek válthatják ki.

Várandósság

Terhesség során gyakran megváltozik a nők ízérzékelése, amit feltehetőleg a hormonváltozások okoznak. Legtöbbször az első trimeszterben tapasztalják ezt a nők, a másodikban pedig elmúlik.

Szájhigiénia hiánya

A nem megfelelő szájhigiénia könnyedén okozhat fémes ízt. Amennyiben nem mosunk rendszeresen fogat, akkor akár fogínygyulladás is kialakulhat, aminek egyik tünete a fémes íz.

Allergia, felső légúti vagy szinusz fertőzés

A felső légúti fertőzések velejárója lehet a kellemetlen, fémes szájíz, amit az orrváladék okoz. A szinusz problémák közé sorolják a náthát, a szinusz fertőzéseket, a középfülgyulladást és az orrpolipot.

Cinkhiány, illetve cinktöbblet

Az ízérzészavar kiváltó oka lehet a túl sok vagy – épp ellenkezőleg – a túl kevés cink a szervezetünkben. Az alultápláltság okozhat cinkhiányt, ami lassítja a sejtek megújulását, ezzel együtt pedig zavart eredményez az ízérzékelésben. Ha azonban túl sok cinket viszünk be a szervezetünkbe, akkor mellékhatásként tapasztalhatunk hányingert, hasi görcsöket és fémes ízt a szánkban.

Kemoterápia

A kemoterápián átesett páciensek gyakran panaszkodnak hányingerre és fémes szájízre, amit a kezelés során kapott gyógyszerek okoznak.

Fenyőmag szindróma

Erről a szindrómáról először 2001-ben beszélt egy belga orvos, aki szerint a fenyőmagokat fogyasztó emberek kb. 12-48 órán belül keserű, fémes szájízről számolnak be. A magokat gyakran használják saláták és pestók ízesítésénél.

Higanymérgezés

A higanymérgezés egyik mellékhatása a fémes szájíz, de tény, hogy nem ez a mérgezés legsúlyosabb tünete, melyet például szennyezett halak fogyasztása is okozhat.

Máj- vagy vesebetegség

Ritkán a máj- vagy vesebetegségek is vezethetnek fémes szájízhez, hiszen a szervezet nehezebben tudja lebontani a különböző kémiai anyagokat.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: