A Bibliában is szereplő, ősidők óta ismert gyümölcs előnyei egyáltalán nem korlátozódnak arra, hogy a kellemes ciderek és az ízletes piték alapanyagaiként szolgálnak, ennél sokkal többet tesz egészségünk érdekében.
Egészségesebb szájüreg
Már az ókori Rómában is ismerték az almák jótékony szájhigiéniai tulajdonságait, és a nemesek minden nagy lakomát egy alma elfogyasztásával zártak le. Az alma ugyanis a lúgos gyümölcsök közé tartozik, ennek köszönhetően pedig serkenti a nyáltermelődést, ami segít a baktériumok és ételmaradványok eltüntetésében, ezzel jobb leheletet biztosítva. Ezenkívül rostokban gazdag, és mikor beleharapunk, mintegy ’fogradírként’ funkcionálva távolítja el a fogakon lévő lepedéket.
Turbó az agynak
Egy közepes méretű alma hozzávetőlegesen 10 mg kvercetint tartalmaz, amely egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoid. Egy, a Cornell Egyetemen végzett kutatás pedig úgy találta, hogy a kvercetin igen fontos szerepet játszik az agysejtek védelmében, sőt, egy 2015-ös tanulmány szerint az almafogyasztás összefüggésben áll az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével is.
Elhízás ellen
Magas rosttartalmának köszönhetően az alma nagyon jó hatással van emésztőrendszerünkre, és ösztönzi a jótékony bélbaktériumok szaporodását is. Azonban nem csak az egészséges bélműködés támogatásával segít az elhízás elkerülésében. A gyümölcsökben és zöldségekben – így az almában is – található rostok és nem emészthető összetevők miatt ugyanis előbb érezzük azt evésük közben, hogy tele vagyunk – így elkerülhetjük a túlevést. A Washington állambeli egyetem kutatócsoportja szerint pedig a célra legmegfelelőbb almafajta nem más, mint a Granny Smith.
Jó a szívnek
A floridai egyetem szakértőit kellemes meglepetés érte, amikor 2011-es kutatásuk közben felfedezték az almafogyasztás és a szív- és érrendszeri problémák alacsonyabb kockázata közötti kapcsolatot. A kutatásban részt vevő alanyok hónapokon át tartó megfigyelésével ugyanis kiderült, hogy a rendszeres almafogyasztással több, a betegségeket előidéző tényező is jelentősen csökkenthető. Ilyenek például a koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.
Erősebb csontok
Az almafogyasztás csontjaink egészségét is őrzi, a gyümölcs ugyanis jótékony hatással van a csontsűrűségre és a csontok erősségének megőrzésére, csökkentve a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Egy 2011-ben publikált táplálkozástani tanulmány hívta fel rá a figyelmet, hogy a gyümölcsöt a mindennapi étrendjük részeként definiálók körében a szervezet kalcium-vesztése jelentősen kisebb mértékű volt, mint azoknál, akik úgy nyilatkoztak: nem esznek rendszeresen almát.
BENU Online Gyógyszertár ajánlata:
XLS (XL-S) Medical Direct por 90x
<p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>
17 990 Ft

A leggyakoribb emésztőrendszeri problémák karácsonykor
7 tipp a puffadtság, a gyomorrontás, hasmenés és a pluszkilók elkerüléséhez

Új év, új kezdet: helyes táplálkozás
A szerveink normál működéséhez kellő alapvető tápanyagokat vesszük sorra.

Ezért kerülje! Minden, amit a transz-zsírsavakról tudnia kell!
Mik azok a transz-zsírsavak és miért kell őket kerülni?

Pörgesse fel emésztését! Íme a legjobb anyagcsere gyorsító tippek
A következő ételek, azon kívül, hogy egészségesek, pozitívan befolyásolják anyagcserénket és segítenek a karcsúsodásban.

Mikor a leghatékonyabb a kávé?
A koffein jótékony és káros hatásaival kapcsolatos állásfoglalások napról-napra változnak.