Ezért jobb, ha a bal oldalunkon alszunk

2019. június 9.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, legyen az háton, hason vagy valamelyik oldalon. Utóbbi esetében már jó úton haladunk, hiszen kiderült, hogy az a legegészségesebb, ha a bal oldalunkon pihenünk.

Ezért jobb, ha a bal oldalunkon alszunk

Ezért jobb, ha a bal oldalunkon alszunk

Egy friss kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a bal oldalon való alvás jótékony hatással van a szervezetünkre. Lássuk, hogy az orvosok miért ezt a testhelyzetet ajánlják.

  1. Nyirokkeringés

A nyirokrendszer fő feladata a betegségek és fertőzések elleni védelem, a tápanyagok szállítása, illetve a salakanyagok eltávolítása a szervezetünkből, így rendkívül fontos része az immunrendszerünknek. A bal oldalunkon történő alvás azért tudja támogatni a nyirokkeringést, mert a nyirokfolyadék alapból azon az oldalon gyűlik össze.

  1. Segíti a szívműködést

A szívünk köztudottan a bal oldalunkon található, így ha ebben a pózban alszunk, akkor egyértelműen segítjük szívünk munkáját, továbbá az aorta is balra hajlik, ezáltal könnyebben tudja a szív a szükséges mennyiségű vért az erekbe pumpálni. Amennyiben a jobb oldalunkon fekszünk, akkor mindezt felfelé kell pumpálnia, amihez azonban sokkal több energiára van szükség.

  1. Támogatja az emésztést

A gyomrunk felépítése miatt szintén jót teszünk a szervezetünkkel, ha a bal oldalunk térünk nyugovóra. Ha mégis az ellentétes oldalunkon pihenünk, akkor gyomorégéstől szenvedhetünk, ugyanis a gyomorsav könnyedén bekerülhet a nyelőcsövünkbe.

  1. Sokkal kényelmesebb

Aki például inkább a hátán vagy a hasán szeret aludni, az most biztosan a fejéhez kap. Pedig anatómiailag sokkal kényelmesebb a bal oldalon történő alvás, hiszen ott helyezkedik el a gyomor és a hasnyálmirigy, így amennyiben ezen a felünkön pihenünk, a testünknek nem kell a gravitáció ellen harcolnia.

  1. Megkönnyíti a lép dolgát

Az eddig felsorolt szervekhez hasonlóan a lép is a bal oldalon található, így ez is hatékonyabban tud működni. A lép feladatai közé tartozik a vér tisztítása, épp ezért rendkívül fontos, hogy minél hatásosabban tudjon dolgozni.

Ezért aludjunk zokniban

Ezért aludjunk zokniban

Zokniban aludjunk vagy sem – ez itt a nagy kérdés! Évtizedek óta komoly vitákat gerjeszt ez a témakör, de most végre megvan a várva várt válasz. Most megtudhatjuk, hogy mezítláb bújjunk-e ágyikóba vagy sem.

A kialvatlanság tünetei és veszélyei

A kialvatlanság tünetei és veszélyei

Rengeteg ember szenved alvászavarban. Utóbbiról akkor beszélünk, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk eleget aludni, illetve nem pihentető az alvás. Hosszú távon ez akár komoly panaszokhoz is vezethet, így fontos tisztában lennünk a tünetekkel.

Így szoktassuk hozzá a picit az egyedül alváshozű

Így szoktassuk hozzá a picit az egyedül alváshoz

Tény, hogy egy gyermek számára nincs kényelmesebb a szülők ágyánál, viszont egy idő után eljön az a pillanat, amikor anya és apa inkább gyerekük nélkül aludna. Annak érdekében, hogy ez ne okozzon túl nagy törést a gyermek lelkében, ajánlott az alábbi tippeket megfogadni.

A pihentető alvás jót tesz a szívünknek

A pihentető alvás jót tesz a szívünknek

Az alvás fontosságáról és jótékony hatásáról már több tanulmány is készült, azonban amerikai kutatók most rájöttek, hogyan tudja az éjszakai pihenés megvédeni a szív egészségét.

7 tipp álmatlanság ellen

7 tipp álmatlanság ellen

Rengetegen szenvedünk álmatlanságban. Ilyenkor ide-oda forgolódunk az ágyunkban, folyamatosan kattog valamin az agyunk, és egyszerűen nem tudunk elaludni. Szerencsére vannak trükkök, melyek segítségével ez nem okoz akkora problémát.

Összes cikk Alvás témában

Kulcsszavak: , , ,