Ezekre figyeljen odalenn!

Ezekre figyeljen odalenn!

Kapcsolódó tünetek:

Az egészséges Ph

A hüvely pH-ja 3,8-4,2 érték közötti, vagyis erősen savas kémhatású, amelynek a hüvely anatómiáját és funkcióját figyelembe véve, fontos védelmi feladata van. Az egészséges hüvely váladékában a védő és kórokozó baktériumok egyensúlyban vannak. Ez utóbbiak a végbélnyílásról, annak közelsége miatt, a nemi élet során pedig a bőrről, nemiszervről is átkerülhetnek. Ám a hüvelyi flórában nagy számban találhatók tejsavtermelő lactobacillusok, amelyek létrehozzák és fenntartják azt a savanyú vegyhatású közeget, az ún. Döderlein-flórát, amelyben a kórokozók nem tudnak szaporodni.

Veszélyben az egyensúly

A normális egyensúly felborulása a hüvelyi pH-t a lúgos vegyhatás irányába tolja, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ez gondokat okozhat a hüvelyben, és ha nem kezeljük, a fertőzés felfelé haladva a női nemi szervek egészét is megbetegítheti. Mikor vagyunk fokozott veszélynek kitéve?

  • Ha nem elégséges a hüvelyhám glikogéntartalma, amely a nem megfelelő ösztrogéntermelődés következménye. Ez elsősorban a változókor idején, a petefészkek csökkent működése miatt figyelhető meg. Előfordul szülést követően, illetve szoptatás alatt is, valamint egyes fogamzásgátlók szedésekor.
  • Elhúzódó vagy erős hüvelyi vérzés esetén, mert a vér egyrészt gyengíti a savas vegyhatást, másrészt táptalaja a kórokozó baktériumoknak is. Éppen ezért vérzészavar esetén, az onkológiai betegségek kizárása után fontos a menstruációs ciklus rendezése.
  • A méhnyak, méhbelhártya vagy a petevezető felfázásból, illetve más egyéb okból fellépő gyulladásos megbetegedései során a fokozott mértékben termelődött nyák is gyengíti a hüvely „savköpenyét”.
  • Az egyoldalú táplálkozás, a túlzott édességfogyasztás és a szélsőséges diéta is hajlamosít fertőzéses betegségekre.
  • A gyakori antibiotikumos kezelés szintén pusztítja a lactobacillusokat, így veszélyezteti az egészséges hüvelyflóra egyensúlyát.
  • A nemi élet - még monogám partnerkapcsolat esetén is – veszélyeket rejthet: a másik fél idegen flórája, illetve a fizikai igénybevétel próbára teszi a hüvelyi normál ökológia fenntartását.
  • Az illatosított tusfürdők, szappanok pH-ja lúgos, így a hüvelybe jutva gyengítik a savköpenyt. Hüvelyi irrigálásra kizárólag enyhén savas (tejsavas) irrigálás jöhet szóba, de az is csak nagyon ritkán, orvosi utasításra.

Az orvos javasolja:

A megváltozott hüvelyi pH rendbetétele csak úgy lehetséges, ha a kiváltó okokat megszüntetjük, és visszaállítjuk a normál hüvelyi flórát. A fertőzésre hajlamos nőknek érdemes hüvelyi pH mérő tesztekkel mérni a hüvelyváladék kémhatását, melynek normál körülmények között enyhén savasnak kell lennie. Az egészséges hüvelyflóra fenntartásában pedig fontos szerepe van a szájon át fogyasztható Lactobacillust tartalmazó probiotikumoknak.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek