Ezekre figyeljen odalenn!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

7 tipp, hogy intim zónája nyáron is egészséges legyen!

Az egészséges Ph

A hüvely pH-ja 3,8-4,2 érték közötti, vagyis erősen savas kémhatású, amelynek a hüvely anatómiáját és funkcióját figyelembe véve, fontos védelmi feladata van. Az egészséges hüvely váladékában a védő és kórokozó baktériumok egyensúlyban vannak. Ez utóbbiak a végbélnyílásról, annak közelsége miatt, a nemi élet során pedig a bőrről, nemiszervről is átkerülhetnek. Ám a hüvelyi flórában nagy számban találhatók tejsavtermelő lactobacillusok, amelyek létrehozzák és fenntartják azt a savanyú vegyhatású közeget, az ún. Döderlein-flórát, amelyben a kórokozók nem tudnak szaporodni.

Veszélyben az egyensúly

A normális egyensúly felborulása a hüvelyi pH-t a lúgos vegyhatás irányába tolja, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ez gondokat okozhat a hüvelyben, és ha nem kezeljük, a fertőzés felfelé haladva a női nemi szervek egészét is megbetegítheti. Mikor vagyunk fokozott veszélynek kitéve?

 • Bikini in actionHa nem elégséges a hüvelyhám glikogéntartalma, amely a nem megfelelő ösztrogéntermelődés következménye. Ez elsősorban a változókor idején, a petefészkek csökkent működése miatt figyelhető meg. Előfordul szülést követően, illetve szoptatás alatt is, valamint egyes fogamzásgátlók szedésekor.
 • Elhúzódó vagy erős hüvelyi vérzés esetén, mert a vér egyrészt gyengíti a savas vegyhatást, másrészt táptalaja a kórokozó baktériumoknak is. Éppen ezért vérzészavar esetén, az onkológiai betegségek kizárása után fontos a menstruációs ciklus rendezése.
 • A méhnyak, méhbelhártya vagy a petevezető felfázásból, illetve más egyéb okból fellépő gyulladásos megbetegedései során a fokozott mértékben termelődött nyák is gyengíti a hüvely „savköpenyét”.
 • Az egyoldalú táplálkozás, a túlzott édességfogyasztás és a szélsőséges diéta is hajlamosít fertőzéses betegségekre.
 • A gyakori antibiotikumos kezelés szintén pusztítja a lactobacillusokat, így veszélyezteti az egészséges hüvelyflóra egyensúlyát.
 • A nemi élet – még monogám partnerkapcsolat esetén is – veszélyeket rejthet: a másik fél idegen flórája, illetve a fizikai igénybevétel próbára teszi a hüvelyi normál ökológia fenntartását.
 • Az illatosított tusfürdők, szappanok pH-ja lúgos, így a hüvelybe jutva gyengítik a savköpenyt. Hüvelyi irrigálásra kizárólag enyhén savas (tejsavas) irrigálás jöhet szóba, de az is csak nagyon ritkán, orvosi utasításra.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Lactofeel hüvelygél 7x5ml

  Lactofeel hüvelygél 7x5ml

  <p>A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében.</p>

  4 049 Ft

Az orvos javasolja:

A megváltozott hüvelyi pH rendbetétele csak úgy lehetséges, ha a kiváltó okokat megszüntetjük, és visszaállítjuk a normál hüvelyi flórát. A fertőzésre hajlamos nőknek érdemes hüvelyi pH mérő tesztekkel mérni a hüvelyváladék kémhatását, melynek normál körülmények között enyhén savasnak kell lennie. Az egészséges hüvelyflóra fenntartásában pedig fontos szerepe van a szájon át fogyasztható Lactobacillust tartalmazó probiotikumoknak.

A női intim higiénia alapszabályai

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Ezek a tényezők jelentenek veszélyt a hüvelyflóra egyensúlyára.

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az endometriózis – Kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Íme, a legfontosabb tudnivalók az egyre több nőt érintő betegség, az endometriózis kezeléséről, tüneteiről és a kialakulásának okairól.

A hüvelykapszuláról

A hüvelykapszuláról

A hüvelyflóra megváltozására számos tünet és panasz utalhat.

A hüvelygombásodás megelőzése

A kellemetlen, viszkető tüneteket a nők többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja.