Ezeket együk, ha bűntudat nélkül szeretnénk nassolni!

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Segítünk eldönteni, melyik édesítőszer a legjobb választás!

Mik azok a cukoralkoholok?

A cukoralkoholok a szénhidrátok redukciójából – az a folyamat, mely során a vegyületből oxigént vonnak el – képződő többértékű alkoholok, melyek a természetben is megtalálhatóak, de mesterségesen is előállíthatják őket.

Előnyeik: Lassú felszívódású szénhidrátok lévén remekül beilleszthetőek cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők diétájába is, mivel lassan emelik meg a vércukorszintet.  A fehércukorhoz képest feleannyi energiát tartalmaznak, így fogyaszthatják azok is, akik meg szeretnének szabadulni a súlyfeleslegüktől. Nagy előnyük továbbá, hogy a szájban található baktériumok számára nem jelentenek tápanyagot, így nem roncsolják a fogakat.

Hátrányai: Bár rengeteg előnnyel rendelkeznek a cukoralkoholok, nagy hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben az érzékenyebbeknél hasmenést, görcsöket, puffadást válthatnak ki, jóllehet, ezek a tünetek a szervezet fokozatos hozzászoktatásával kiküszöbölhetőek.

Legnépszerűbb cukoralkoholok

Young woman eating a celery stickSzorbit: az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, mely számos gyümölcsben is megtalálható, ám mesterségesen is előállítják, leggyakrabban kukoricakeményítőből. Hőálló, így sütéshez is remekül felhasználható, ráadásul segít az étel puhán tartásában, mivel jelentős vízmegkötő képességgel bír. Lebontásához nem szükséges inzulin, de magas energia tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Mannit: A természetben megtalálható algákban, zuzmókban, ipari felhasználásra pedig gyümölcscukorból állítják elő. Igen lassan szívódik fel a vékonybélben, 20%-a változatlan formában kiürül a vizelettel.

Eritrit: A természetben, gyümölcsökben és gombában fordul elő, a boltban vásárolt formáját cukor erjesztésével állítják elő. A vékonybélben teljesen felszívódik, így hashajtó hatása gyakorlatilag nincs, eltérően a többi a cukoralkoholtól.

Xilit: Iparilag nyírfából, illetve kukoricacsutkából és préselt cukornádból állítják elő. Az elfogyasztott nyírfacukor csupán negyede szívódik fel a vékonybélben, ezért erős hashajtó hatású lehet. Érdemes a bevitt mennyiségét fokozatosan emelve hozzászoktatni a szervezetet.  Az egyetlen cukoralkohol, amelyre szénhidrátot kell számolni.

Maltit: a cukoralkoholok közül az egyik legédesebb, így kevesebbet kell belőle használni, mint a többiek esetében. Szirup formában is megtalálható édességekben, ezt azonban cukorbetegek nem fogyaszthatják, a hozzáadott egyszerű cukor miatt.

5 diétás étel, amely valójában hizlal

Ezek az ételek jelentik a legnagyobb mellényúlást, ha diétázik!

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket egye, ha fogyni szeretne

A leghatékonyabb, fogyókúrát segítő zöldségek és gyümölcsök

A leghatásosabb rostforrások diéta idején

Ezeket egye, ha éhezés nélküli diétára vágyik!

7 karácsonyi táplálkozási tipp dietetikusoktól

7 karácsonyi táplálkozási tipp dietetikusoktól

Így étkezzen karácsonykor, ha nem akar hízni! 6+1 hasznos tanács dietetikusoktól az ünnepekre.

Egészséges karácsonyi menü – 2. rész: Főételek és italok

Egészséges karácsonyi menü – 2. rész: Főételek és italok

Így tegye egészségessé a karácsonyi menüsort! Alakbarát főételek, emésztéssegítő italok.