Ezek az előnyei annak, ha sokat olvas a gyerek

2018. május 28.

Gyermekkorban az olvasás megannyi pozitív hatással bír: fejleszti az empátiát és a képzelőerőt, javítja a fizikai egészséget és a tanulási képességeket.

Ezek az előnyei annak, ha sokat olvas a gyerek

Ezek az előnyei annak, ha sokat olvas a gyerek

A mese már csecsemőkorban segít  

Egy 2017-es kutatás kimutatta, hogy a mesélés és a közös könyvnézegetés jól megalapozza a kicsik tanulási képességét és íráskészségét. Azt a tudást, amit csecsemőként a felolvasott forrásból megszereztek, még négy évvel később is képesek hasznosítani. A kognitív fejlődés szempontjából azok a könyvek a legjobbak, melyek emberekről és használati tárgyakról szólnak.

A fikció fejleszti az empátiát

Pszichológiai kutatások kimutatják, hogy a történetek olvasása lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy más helyzetébe képzeljék magukat, és megtudják, milyen lehet “más cipőjében járni”. Szívesen fedezik fel a különböző kultúrákat és az ismeretlen helyzeteket, ez az ami segíti őket a sokszínűség elfogadásában.

A gyenge olvasási készségek hatással vannak a fizikai egészségre

Ez az összefüggés a későbbi életszakaszban fejeződik ki: azok, akik gyengébb olvasási képességekkel rendelkeznek, nehezebben értik meg az egészséghez kapcsolódó hírek, információk és könyvek tartalmát, és nem tudják sikeresen hasznosítani a hallottakat, olvasottakat.

A könyvek és a számok

Egy 2013-ban végzett kutatás szerint a gyerekek, akik örömmel falják a történeteket, jobban teljesítenek matematikából. Ennek az oka, hogy az olvasás segít nekik jobban megérteni az elméleteket és feldolgozni az információkat. Mindez fordítva is igaz: a szűk szókincsű gyerekek gyakran találkoznak ismeretlen kifejezésekkel és fogalmakkal, amelyek hátráltatják őket a szöveges feladatok és a szabályok megértésében.