Ezek az élelmiszerek okozhatnak pajzsmirigyzavarokat

Ezek az élelmiszerek okozhatnak pajzsmirigyzavarokat
Magyarország amúgy is a jódszegény területek közé tartozik, és mivel a szervezetünkbe bevitt jód mennyisége erősen befolyásolja pajzsmirigyünk működését, nem meglepő, ha a pajzsmirigyzavarok gyakori problémának számítanak hazánkban. A szegényes jódbevitelt pedig csak tetézik az úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmazó élelmiszerek, melyek fogyasztásával csak még nagyobb akadályokat állítunk a test jódellátottsága elé. A goitrogén anyagok lokális beavatkozással bizonyos mértékben gátolják a pajzsmirigy jódfelvevését, ezzel nehezítve a szerv peroxidáz tevékenységeit. Nem is gondolnánk, de goitrogén anyagok megtalálhatóak több, amúgy egészségesnek számító ételben is. Ha nem is zárjuk ki ezeket étrendünkből, amennyiben pajzsmirigy betegséggel küzdünk, vagy hajlamosak vagyunk rá, jól tesszük, ha ezekből az ételekből mértékkel fogyasztunk. A goitrogén ételek legfőbb csoportja a keresztes virágú növényeké. A kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, kínai kel, retek, repce, spenót és a fehérrépa mind-mind a keresztes virágúak családjába tartozik, fogyasztásuk pedig emiatt a pajzsmirigy betegséggel küzdőknek korlátozott mértékben ajánlott. De goitrogen sok gyümölcs is, például a sárgabarack és az eper. Azonban elkeserednünk nem kell, mivel szerencsére a goitrogén anyagok nagyrészt egy alapos hőkezelés során – például párolás vagy főzés során – elillan, így veszélytelenné téve a zöldségeket. És mi az, ami segíthet? A goitrogén élelmiszerekkel szemben sokat segíthetnek az olyan jódtartalmú ételek, mint a tengeri halak, az algák, a máj vagy az áfonya. Figyeljünk oda, mivel a pajzsmirigy betegségek különböző fajtái között léteznek olyanok is, amelyeken csak ront az extra jódfogyasztás. Ha ilyen problémával rendelkezünk, akkor pontosan ezekből fogyasszunk csak mértékkel.
2019. január 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink