Ezek a legjobb mozgásformák egy harvardi orvos szerint

Ezek a legjobb mozgásformák egy harvardi orvos szerint

Kapcsolódó tünetek:

A futás során nagy terhelés éri az ízületeinket, melynek következtében komoly térdproblémáink lehetnek. A Harvard Medical School Report épp ezért 5 olyan sportot ajánl, mely nem csupán az állóképességünkön javít, hanem az izmokat is erősíti, óvja az ízületeket, feszesíti a kötőszövetet, továbbá erősíti a szívet és a csontokat.
  1. Úszás
I-Min Lee kutatásai alapján az úszás a legjobb sport, ugyanis átmozgatja testünk összes izmát, óvja az ízületeket, és még fogyni is lehet tőle. Az úszás épp ezért még az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek is ajánlott. Ezeken kívül felgyorsítja a szívverést, ami pozitív hatással van annak egészségére. Ha rendszeresen úszunk 30-45 percet, akkor bizonyítottan oldjuk a stresszt, és még a depresszió kialakulását is megelőzhetjük.
  1. Tai Chi
A Tai Chi egy ősi kínai harcművészet, ami a teljes testet átmozgatja, és végzése közben akár meditálni is tudunk. A gyakorlatok helyes elvégzéséhez elengedhetetlen a koncentráció és a tudatos légzés. A Tai Chi bármelyik korosztálynak ajánlott, de leginkább az idősebb generációnak, akik a gyakorlatokkal fejleszteni tudják egyensúlyérzéküket.
  1. Erőedzés
Teljesen mindegy, hogy a saját testsúlyunkkal, rugalmas szalaggal vagy súlyokkal edzünk, hiszen bármelyik módszert válasszuk, mindegyikkel erősítjük az izmainkat. I-Min Lee javaslata szerint vagy végezzünk sok ismétlést kisebb súlyokkal, vagy kevés ismétlést nehéz súlyokkal. Heti két vagy három edzés az optimális.
  1. Séta
A sétálás rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a 30 percig, egyenletes tempóban történő séta pozitívan hat az agyműködésünkre és a testünkre. Egy kutatás során megvizsgálták, hogy milyen hatással van a 60 és 88 év közöttiekre a napi 30 perces séta. A 4 hét eltelte után arra az eredményre jutottak, hogy javult az alanyok agyműködése és emlékezőképessége.
  1. Kegel gyakorlatok
Azok a Kegel gyakorlatok, amelyek a medence tartóizmait edzik, nőkre és férfiakra egyaránt nagyon jó hatással vannak. Korunk előrehaladtával elgyengül a medence izomzata, ami befolyásolja a gátizmot, a húgyhólyagot és a végbelet is. Ezeket az izomcsoportokat napi négyszer-ötször ajánlott kb. 3 másodperc erejéig megfeszíteni. Ezt a gyakorlatot tízszer ismételjük meg.
2019. február 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek