Ez történik, ha nem mosunk kezet

2018. október 16.

A kézmosás a mindennapjaink szerves része, és számos betegségtől óvhat meg minket. Lássuk, hogy melyek ezek.

Ez történik, ha nem mosunk kezet

Ez történik, ha nem mosunk kezet

Komoly légúti megbetegedések

Valóban igaz az a felvetés, miszerint beteg lesz az, aki nem mos kezet. A náthán kívül olyan komoly légúti megbetegedéseket kaphatunk el, mint az influenza, a tüdőgyulladás, de akár különböző kéz-, láb- és szájbetegségekkel is megfertőződhetünk. Épp ezért rendkívül fontos az alapos kézmosás, amivel akár 21 százalékkal is csökkenthetjük a fertőzések esélyét.

Hasmenés

Akik nem mosnak rendszeresen kezet, könnyedén elkaphatnak valamilyen hasmenéssel járó kórt. Ennek elkerülése érdekében az egyik legfontosabb teendőnk, hogy mossunk kezet miután elmentünk a mosdóba, ugyanis az ürülékből származó baktériumok és vírusok olyan komoly megbetegedésekhez vezethetnek, mint a szalmonella, a norovírus vagy az E- coli. Alapos kézmosással 31 százalékkal csökkenthetjük ezen megbetegedések esélyét.

Ételmérgezés

Mikor fontos még az alapos kézmosás? Főzés közben! Nagyon lényeges, hogy a konyhában se feledkezzünk meg erről, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a keresztszennyeződéseket. A nyers húson, a zöldségen, a tojáson is lehet olyan baktérium, amely komoly betegséghez, akár ételmérgezéshez is vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Más személyeket is megfertőzhetünk

Gondoljunk csak bele, hogy a nap folyamán mi mindent fogdosunk össze. Megtöröljük az orrunkat, hozzáérünk a szánkhoz, az arcunkhoz, majd megfogunk például egy kilincset. Ezzel a mozdulattal rengeteg baktériumot juttatunk annak a felületére. Ezzel akár megfertőzhetünk más személyeket is.

Veszélybe sodorhatunk gyenge immunrendszerrel rendelkező embereket

Számos baktériumot hordozunk magunkkal, ha nem mosunk rendszeresen és alaposan kezet, így könnyedén megbetegíthetjük és akár veszélybe is sodorhatjuk a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyeket, csecsemőket és idős embereket.

Hozzájárulhatunk az antibiotikum rezisztenciához

A kézmosás elsősorban azért fontos, hogy ne fertőződjünk meg különböző betegségekkel, illetve másokat se betegítsünk meg. Utóbbi esetben olyan fertőzésektől kímélhetjük meg az embereket, melyek gyógyításához antibiotikumok szedése lenne szükséges. Alapos kézmosással azonban harmadával csökkenthetjük a hasmenéssel járó megbetegedéseket, ötödévél a légúti betegségeket, sőt mi több, 60 százalékkal redukálhatjuk a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek hasmenéses megbetegedéseit. Ennek következtében kevesebb lesz a beteg, kevesebb antibiotikum fogy, ami által hozzájárulhatunk az antibiotikum rezisztencia terjedésének a megállításához.

Túlzottan bízunk a kézfertőtlenítőkben

A kézfertőtlenítők használata természetesen sok esetben rendkívül praktikus és hasznos, ennek ellenére ne váltsuk ki vele az alapos kézmosást. Utóbbi esetében ugyanis nem csupán a szappan öli meg a baktériumokat, hanem kezeink egymáshoz dörzsölése is sokat segít ebben. A helyes kézmosás kb. 20 másodpercig tart. A kézfertőtlenítők továbbá nem hatásosak minden baktérium ellen. Ilyen például a Clostridium difficile, ami az antibiotikum-használattal összefüggő hasmenések leggyakoribb kórokozója.