Ez a legjobb alvópóz

2019. április 16.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a napi alvás hossza és minősége különösen fontos testi és lelki egészségünk szempontjából egyaránt. Most pedig kiderült, hogy a legpihentetőbb éjszakához bizony az alvási pozíciónk is nagymértékben hozzájárul.

Ez a legjobb alvópóz

Ez a legjobb alvópóz

Az alváshiány negatív egészségügyi hatásait már több kutatás is bizonyította. A rossz minőségű pihenés hozzájárulhat bizonyos krónikus betegségek kialakulásához, neurológiai zavarokat okozhat, növelheti az Alzheimer-kór kockázatát, emellett mindennapi munkahelyi vagy iskolai teljesítményünket is ronthatja. Azonban éjszakai pihenésünk módja – különösképpen maga a póz, amelyben alszunk – rövidtávon is befolyásolhatja egészségügyi állapotunkat.

Érdemes háton aludnunk, ha hajlamosak vagyunk a hát- és derékfájásra, ugyanis a pózban nem terheljük gerincünket és csigolyáinkat, így segíthetünk megelőzni a kellemetlen következményeket. Kedvez a póz a gyomorégésben szenvedőknek is, főleg, ha néhány nagyobb párna segítségével kissé ki is támasztjuk magunkat éjszakára. Így a nyelőcső és a fej gyomrunk szintje fölé kerül, ami elősegíti, hogy a gyomorsav a helyén maradjon.

Ha azonban horkolunk, esetleg alvási apnoéval küzdünk, nem ajánlott a háton fekvés, mivel így csak még jobban megnehezíthetjük a légzést az éjszaka folyamán. Azzal viszont jót teszünk, ha oldalt fekve igyekszünk elaludni. Ez a pozíció ugyanis csökkenti a horkolást, közben pedig gerincünk természetes görbületét is segít megőrizni. Kismamáknak különösen előnyös, ha oldalukon fekve pihennek éjszaka, hiszen így megoszlik a testre nehezedő terhelés, és sem a pocaknak, sem a gerincnek nem kell túl nagy súlyt elviselnie. Szakértők szerint az oldalt fekvés továbbá serkenti az agy természetes méregtelenítési folyamatait, így hosszú távon csökkentheti például a Parkinson-kór kialakulásának esélyeit. Felmérések szerint a legpihentetőbb éjszakát is azok élvezhetik, akik az oldalukon alszanak.

Mindazonáltal a póz esetenként váll- és nyaki fájdalmakat okozhat, így az eleve ülőmunkát végzők és erre hajlamosak jobban teszik, ha inkább kerülik ezt a testhelyzetet. A gyomorégésben szenvedőknek szintén nem túl előnyös az oldalt fekvés, különösképp jobb oldalra fordulva. Ha pedig baloldalt alszunk, túl nagy nyomást gyakorolhatunk belső szerveinkre. Ennek elkerülése érdekében tegyünk egy párnát térdeink közé, és figyeljünk arra, hogy gyakran váltsunk pozíciót.

A fejet az egyik irányba elfordító hason fekvő alvópózt sokan preferálják. Azonban míg annyit elmondhatunk, hogy a horkoláson valóban segít a testhelyzet, valójában ezt tartják az egyik legelőnytelenebb pozíciónak. Hason fekve ugyanis feszülnek izmaink, és gerincünket is nagy terhelés éri, miközben fejünk elfordításával nyakunk is könnyen elgémberedik, vérkeringésünk pedig romlik. Így egy hosszú alvási idő sem lesz majd pihentető. Ha mindenképpen hasunkon szeretnénk aludni, csökkentsük gerincünk igénybevételét azzal, hogy egy lapos párnát teszünk a hasunk alá, és kerüljük a magas párnák használatát fejünk alatt is.

A délutáni szieszta előnyei

A délutáni szieszta előnyei

Egy kutatásnak szerint nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha délután szeretünk egy keveset aludni. A sziesztával ugyanis jót teszünk az egészségünknek.

Miért vannak visszatérő rémálmaink?

Miért vannak visszatérő rémálmaink?

A rémálmok nem csupán az éjszakáinkat, de akár az egész napunkat tönkretehetik, sőt mi több, hosszú távon az egészségünkre is negatív hatással lehetnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy kiderítsük, mik lehetnek a kiváltó okok.

Nő a szívroham esélye, ha keveset alszunk?

Nő a szívroham esélye, ha keveset alszunk?

Egy nemrégiben készült kutatás során a tudósok több mint 4.000 résztvevő adatait elemezve jutottak arra: nagyban megnő a szív- és érrendszeri problémák kockázata azoknál, akik kevesebb mint 6 órát alszanak.

4 tipp a gyorsabb elalvásért

4 tipp a gyorsabb elalvásért

Az alvás testünk egyik legfontosabb szükséglete, azonban sokan vannak olyanok, akik a századik bárányka számlálásakor is éberen forgolódnak minden este. Nézzünk most 4 tippet, ami segíthet rajtuk.

5 fura dolog, ami a testünkkel történik éjjel

5 fura dolog, ami a testünkkel történik éjjel

Nincs is jobb, mint egy pihentető éjszaka, amely alatt testünk minden porcikája megnyugszik, hogy reggel frissen és üdén kezdhessük napunkat. De ne higgyük, hogy ez idő alatt semmi nem történik velünk. Szervezetünk igenis működik.

Összes cikk Alvás témában