Étrend-kiegészítő nyáron?

2015. július 3.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány

Nyáron elérhetők a friss zöldségek, gyümölcsök, kell-e táplálékkiegészítő?

Sok függ az egyén vitaminnal, antioxidánsokkal való ellátottságától.

Mit kell tudni az étrend-kiegészítőkről?

Az étrend-kiegészítő az a mikrotápanyagokat, vitaminokat tartalmazó készítmény, ami kiegészíti a napi étkezés és a szükséglet közötti különbséget. Mikrotápanyag lehet vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns.

Mi okozhat mikrotápanyag hiányt?

A mikrotápanyag hiánynak két típusa van:kell-eetrendkiegeszitonyaron301

  1. abszolút, egyoldalú, nem megfelelő táplálkozásból adódó hiány;
  2. relatív, amikor egy folyamat megnöveli az adott tápanyag szükségletét, így a normálisnál több kell.

Az abszolút mikrotápanyag-hiány felismeréséhez szükséges tudni az egyén táplálkozási szokásait és a leggyakrabban fogyasztott ételek tápanyag-, valamint vitamintartalmát. Ezt nehéz megítélni, mert a táplálkozás változik, évszakfüggő, mikor mit fogyasztunk.

Relatív mikrotápanyag-hiány több életmódbeli tényező során alakulhat ki:

  • más mennyiségre van szüksége egy fejlődő gyermeknek, másra egy felnőttnek és öregnek;
  • nőknek más terhességben, szoptatáskor vagy a változó korban a szükséglet;
  • az aktív sport megemeli a szükségletet;
  • a dohányzás megnöveli az antioxidánsok szükségletét;
  • lázas állapot idején antioxidánsokra és Omega 3 zsírsavakra van nagyobb igény;
  • a cukor-, keringési betegségek magasabb mikrotápanyag-bevitelt követelnek;
  • a stressz az omega 3 zsírsavak és B-vitaminok beviteli igényét vonzza magával.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Nyáron jobb a helyzet

Nyáron egy, a táplálkozására alapvetően odafigyelő embernél feltételezhetően nem lép fel abszolút mikrotápanyag-hiány. A sok napfény, azonban megterhelheti a bőrt, így testünknek több antioxidánsra van szüksége, leégés esetén pedig meg kell emelni az E-vitamin bevitelt.

Nyári hónapokban megnő a szemet érő UV-sugárzás is, ami kiváltó oka a leggyakoribb időskori látásproblémának, a makula degenerációnak, másnéven sárgatest sorvadásnak. Ennek elkerüléséhez szinte kötelező a karotinoidok (alfa-, beta karotin, lutein, zeaxantin) bevitele.

A nyárhoz hozzátartoznak a rovarcsípések, a kalciumfogyasztásnak is megnő a szerepe. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is gyakoribb a fesztiválszezonban, ilyenkor az antioxidánsok segítenek a regenerálódásban.

Fontos megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítők nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiány vérszegénységet okoz, ami súlyos problémákhoz is vezethet. A vas a vörösvérsejtek hemoglobinjában és több enzimünkben is jelen van, így alacsony szintje az egész szervezetet érinti.

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

Vitaminkisokos – Mit, mennyit, mire?

A vitaminok olyan anyagok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk mindennapi egészséges működéséhez. Cikkünkben összeszedtük, melyek közülük a legfontosabbak, mire használja őket testünk, és mennyi az ajánlott mennyiség belőlük.

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A zsírban oldódó vitaminok szerepe

A vitaminokat két különböző csoportba soroljuk. Vannak a vízben, illetve a zsírban oldódók. Lássuk, hogy pontosan melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mik a jellemzőik.

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

Vastartalmú ételekkel elkerülhető a vashiány

A vas elengedhetetlen nyomeleme a szervezetünknek, melyet állati és növényi vastartalmú ételekből is fedezhetünk. Tudjon meg cikkünkből mindent a vasról.

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

Így vegyük be a vitaminokat és más kiegészítőket

A legtöbben összevissza szedjük a különböző vitaminokat és gyógyszereket, pedig nagyon lényeges, hogy mit mikor juttatunk be a szervezetünkbe, ugyanis a bevétel időpontja befolyásolhatja azok hatását.