Érzékeny fogak

Érzékeny fogak

Valójában az érzékenységgel összefüggő panaszok fognyaki érzékenységre utalnak. Általában a fájdalomérzet hideg, vagy meleg ételek és italok fogyasztásakor jelentkezik, időszakosan. A kellemetlen fájdalom savas ételek és italok elfogyasztása után is felléphet.

Mit értünk a fognyaki érzékenység alatt?

A fognyaki érzékenység kialakulásának egyik vezető oka, hogy a fogíny visszahúzódik. A fogíny visszahúzódásának köszönhetően a fogazat gyökérfelszíne szabaddá válhat és az emiatt nyitottá váló dentincsatornák az ingereket a fog belseje felé vezetik. A fájdalomérzet ezen folyamat eredményeképpen jelentkezik. A hideg és meleg hatások, édes élelmiszerek fogyasztása, sőt akár a fogkefe érintése is kellemetlen, fájdalmas érzetet okoz.

Miért alakul ki a fognyaki érzékenység?

A folyamat hátterében általában nem egyetlen ok áll. A fognyaki érzékenységet kiválthatja helytelen fogtisztítási technika: túl erős sörtéjű fogkefével végzett fogmosás, erős csiszoló anyagot tartalmazó fogkrém alkalmazása. További háttér okok lehetnek az éjszakai fogcsikorgatás, savas ételek és italok fogyasztása. Az ínybetegségek következtében kialakuló ínyvisszahúzódás a fognyaki érzékenység megjelenésével járhat, mert a gyulladt és sorvadó íny könnyebben visszahúzódik és a foggyökér felszíne szabaddá válhat. Megemlítendő azonban, hogy az ínyvisszahúzódás és ínysorvadás nem feltétlenül jár együtt az érzékeny fogak tünetegyüttesével.

Hogyan előzhető meg a fognyaki érzékenység kialakulása?

Elsősorban azt kell megakadályozni, hogy a fognyaki kopás és a fogíny visszahúzódása kialakuljon. A negatív folyamatok kialakulásának megelőzésében alapvető feladatot játszik a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A fogápolási eszközök megválasztásában érdemes tanácsot kérni a fogorvostól és akár a gyógyszerésztől is(elektromos fogkefe, puha sörtéjű, kímélő fogkefe, fogselyem, különböző szájvizek). Sajnos a magyar felnőtt lakosság nagy része nincs tudatában a megfelelő fogmosási technikának, jóllehet a páciensek azt gondolják, hogy tökéletesen végzik el az ajánlott, minimum napi 2 perces fogmosást.

Szintén kevésbé ismert tanács a savas ételek és italok fogyasztásának kerülése, illetve az, hogy ha ilyen kémhatású ételt vagy italt fogyasztunk, a fogmosás legalább egy órán belül kerülendő.

A fognyaki érzékenység kezelésének lehetőségei

Önmagában a foggyökér szabaddá válásának köszönhetően kiváltott fognyaki érzékenység nem igényel fogorvosi ellátást. Azonban a folyamat progresszióját lassítandó és a kellemetlen tüneteket enyhítendő, számos vény nélkül kapható termék áll rendelk ezésre.

A fogérzékenységgel küzdők bátran kérjék gyógyszerészek segítségét a megfe lelő termék kiválasztásához. Speciális fogkrémek, szájvizek, ínyecsetelő oldatok, kímélő fogkefék alkalmazása hatékony szerepet játszhat a tünetek enyhítésében, a visszahúzódó íny kezelésében. Belsőleges kezelési lehetőség különböző vitaminkészítmények, Q10 tartalmú kiegészítők fogyasztása.

2015. február 12.

Kiemelt ajánlatunk